Advertentie

De heilige Rita van Tommy Wieringa

op 05 maart 2018 door

Paul Krüzen – in de loop van het verhaal wordt hij vijftig – woont met zijn vader in een oude boerderij in het (fictieve) dorp Mariënveen in Oost-Nederland, nagenoeg op de grens met Duitsland. Pauls moeder is uit zijn leven verdwenen toen hij acht was, samen met een Rus die in een sproeivliegtuigje zijn vaderland ontvlucht was en neerstortte bij de boerderij van de Krüzens. Sindsdien zorgde zijn vader voor Paul, zo goed en zo kwaad als dat ging. Inmiddels zijn die rollen omgedraaid.

Mariënveen is wat men een ‘krimpgebied’ noemt. Veel oorspronkelijke bewoners zijn vertrokken en voorzieningen zijn verdwenen. De horeca-gelegenheden zijn in handen van Chinese immigranten, Polen en Russen zijn de nieuwe arbeidskrachten of houden zich in het grensgebied bezig met smokkel.

Vader en zoon Krüzen zijn ‘diepgeworteld’ in het gebied. Paul heeft nooit de stap gezet om te vertrekken. Hij heeft zijn vaste kroeg, bezoekt regelmatig prostituee Rita en heeft een vriend (of lotgenoot) in Hedwiges, die de kruidenierswinkel van zijn voorouders in stand houdt. Als Hedwiges slachtoffer wordt van een brute overval en Paul ervan overtuigd is dat hij weet wie de daders zijn (en dat ook kenbaar maakt), verliest hij deze vastigheden. Een ‘krimpleven’ in een krimpregio resteert. Is er nog een uitweg?

Meer informatie en achtergronden over De heilige Rita

Lees een fragment uit De heilige Rita

Hebbanrecensent Marvin over De heilige Rita: 'Een halve eeuw Paul Krüzen in net geen 300 bladzijden vervat, dat is De Heilige Rita, een boeiende, rijkgevulde roman, een beetje grappig soms, een beetje tragisch op andere momenten. Een beetje toekomstkijken, een beetje terugkijken. Een beetje hoopvol, een beetje nostalgisch. Je moet al heel erg met je kop in het zand geleefd hebben als je in dit boek niet iets terugvindt dat je herkent en dat je aanspreekt.'Reacties op: De heilige Rita van Tommy Wieringa

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken