Advertentie

Middeleeuwse ommegang met Isidoor

op 18 maart 2019 door

Twintig avontuurlijk ingestelde lezers, waarvan twee met een eigen exemplaar, deden mee aan de Hebban-leesclub over De Ommegang door Jan van Aken. Deze leesclub werd georganiseerd in het kader van Start Jouw Leesclub, een initiatief van de Libris Literatuur Prijs. De Leesclub-assistent ontwikkelde een set vragen, waarvan we er een aantal met dank hebben gebruikt.

Het boek

De ommegang is een stevige historische roman die zich afspeelt in de late middeleeuwen. De hoofdpersoon, Isidoor van Rillington, komt als vondeling terecht in een cisterciënzer abdij in Yorkshire. Al jong leert hij om de kennis die hij verwerft op te slaan in een geheugenpaleis, een imaginair bouwwerk dat uitgroeit tot een complete stad. Zijn rondgang langs deze kennis noemt hij zijn ommegang. Voor zijn studies en werk reist hij veel. Alfred: “De ommegang is een sterke titel; juist door de verschillende betekenissen en lagen”.

Het personage Isidoor maakt een opmerkelijke ontwikkeling door, van leergierig jongetje tot een … Harriet:” Op zich is het natuurlijk ontzettend knap van een schrijver om zijn hoofdpersonage zo te laten ontwikkelen en je oordeel over hem zo te laten veranderen”.

Van zijn oude vriend Maelgys ontvangt hij een diep inzicht, dat zijn manier van kijken naar de wereld verandert. Wat dit inzicht precies is, laat de schrijver wijselijk in het midden; de leesclub heeft zich er lang over gebogen en ieder leest er het hare/zijne in.

Veel fans van de schrijfstijl en het taalgebruik van Jan van Aken in de leesclub. Saar:” De beeldende manier waarop hij schrijft, zorgt ervoor dat ik me in de middeleeuwen waan”.

Om niet te veel weg te geven over de inhoud van het boek, laten we het hierbij.

De leesclub

Wat een enthousiaste leesclub was dit! 819 reacties op 10 vragen, dat is echt veel. Drie weken lang hebben we ons samen gebogen over diepzinnige en triviale vragen over De ommegang. Op zoek naar wijze inzichten, paaseieren, diepere lagen, vooruitwijzingen en anachronismen: de beruchte tomaat die Jan van Aken beweert altijd in zijn boeken te verstoppen. Wij vonden alleen de plek waar de tomaten ontbraken. Dankzij Guido die de hulp inriep van Hetty kwam de tomaat toch nog boven water.

We hebben fijne weken gehad met De ommegang. Inzichten en puzzels gedeeld, besproken waar onze liefde voor boeken en lezen vandaan komt, levensvisies, leestips en leerstof uitgewisseld. Er was heel veel interactie en heel veel ruimte voor verschillen in beleving.

Het boek wordt door ons gewaardeerd met 7 x 3 ***, 9 x 4 **** en 5 x 5 *****. Gemiddeld 3,9 *

En, gaat De ommegang de Libris Literatuur Prijs winnen? Daarover zijn de meningen verdeeld. Veel bewondering voor het boek, maar ook de nodige kritiek. Alleen al het bereiken van een plek op de shortlist is al een prestatie van formaat. We zullen zien!Reacties op: Middeleeuwse ommegang met Isidoor

Meer informatie

Gerelateerd