Barbara luisterde... Lenoir | Bas Haan

op 18 juni 2022 door

En dan is het een krappe week voor de Avond van het Spannende Boek en kom je erachter dat je het laatste boek op de shortlist van de Hebban Thrillerprijs nog niet hebt gelezen... Jullie begrijpen dat dát natuurlijk niet kan, zeker niet als de auteur zelf op 9 juni in Utrecht aanwezig is én dit boek in het Thrillercafé als winnaar uit de bus kwam. Gelukkig was het luisterboek beschikbaar bij Storytel, voorgelezen door Frans van Deursen

-door Barbara-

9588e4bc77344fffd654fb0f1722687a.jpg

Over Lenoir

Jacob Lenoir, cold case rechercheur bij de Rotterdamse politie, komt bij bewustzijn in het huis van zijn zwager advocaat Danny Vos. Hij heeft een pistool in zijn bebloedde hand en Danny ligt dood naast hem met een mooi rond kogelgat tussen zijn ogen. Het probleem is alleen dat Lenoir zich niets kan herinneren van wat er gebeurd is. Heeft hij zijn zwager vermoord? Is de moord op zijn zwager op enige manier gelinkt met de cold case van Naima Fahra die Lenoir zojuist heeft heropend? En wat is de rol van de Officier van Justitie en weet de broer van Danny meer?

Als gaandeweg zijn geheugen terugkomt, blijkt niet alleen het heden een chaos te zijn, maar strekt het verleden van Lenoir zich toch verder uit naar het hier en nu waardoor het Lenoir langzaam in dreigt te halen. Een ding is echter zeker: niets of niemand is wat het lijkt in deze keiharde actiethriller waarin je geen moment op adem zult komen.

Audio informatie

Auteur: Bas Haan
Uitgever: Ambo|Anthos
Voorlezer: Frans van Deursen
Luisterduur: 13 uur 58 minuten
Aanbieder: Storytel

Over Bas Haan

Bas Jacob Joseph Haan (Sint-Oedenrode, 1973) is een Nederlandse onderzoeksjournalist en verslaggever. 

1e800815a40716daf4a5c3aae63f79bd.jpegHij begon met de studie technische natuurkunde in Delft, maar studeerde uiteindelijk af als maatschappijhistoricus aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

Haan koos voor een carrière in de journalistiek en kwam in 2000 terecht bij de actualiteitenrubriek Netwerk. Tijdens zijn cariere ontving hij diverse prestigieuze prijzen, onder meer voor rapportages over de Schiedammer parkmoord, de Deventer moordzaak en 24 uur: tussen leven en dood.  In 2006 maakte Haan de overstap naar NOVA, de voorloper van Nieuwsuur; in december 2015 werd Haan uitgeroepen tot Journalist van het Jaar.

In juni 2021 verscheen zijn fictiedebuut, de thriller Lenoir dat werd bekroond met de Schaduwprijs 2022, die tijdens de Avond van het Spannende Boek op 9 juni jl. werd uitgereikt, zie foto (credit Dagblad van het Noorden)

Sinds 1 maart 2022 is Haan werkzaam bij de onderzoeksredactie van NRC Handelsblad.

Over Frans van Deursen

b0d01bc999e3b4631e6a5a79cc7e98fe.jpgFrans van Deursen (1962) is volgens zijn website al ruim 30 jaar actief op en om de Nederlandse podia. Maar wisten jullie dat hij ook begenadigd tekstschrijver, zanger en vertaler is? Daarnaast spreekt hij sinds jaar en dag commercials in, voor de meest uiteenlopende producten en winkelketens.

Ook verzorgt hij regelmatig voice overs voor tv-programma’s & documentaires én leest hij luisterboeken voor. Zo las hij o.m. de Russische connectie van Gerrit Barendrecht, Ragdoll en Marionet van Daniel Cole, diverse boeken van Hakan Nesser en Mari Jungstedt en nu dus ook Lenoir.

(foto: acteursbelangen)

Mijn luisterervaring

Laat ik beginnen met een waarschuwing: als je je stoort aan stevig taalgebruik, begin dan vooral niet aan Lenoir. Vanaf de eerste hoofdstukken zet Haan met een aantal onverholen vloeken de toon. Neem daarbij het feit dat -en luisteraars die bekend zijn met hem zullen dat beamen- verteller Van Deursen dit vanuit zijn tenen doet en je raakt zo ongeveer in shock.

Het mooie is echter: het past volledig binnen de setting van het verhaal. Rauw, hard en vol vaart zit je vanaf de eerste pagina in de actie en waan je je in de Rotterdamse drugs scene, compleet met Marokkaanse dealers, runners en overig gespuis. Welkom in de wereld van Lenoir. 

Het boek start met de proloog waarin de scene beschreven wordt waarin Lenoir weer tot zijn positieven komt in het appartement van zijn zwager Danny en zich afvraagt of hij een moordenaar is. Vervolgens maken we een sprong in de tijd waarbij we als lezer getuige zijn hoe  twee jongen vrienden verstrikt raken in het cokenetwerk van drugscrimineel Nourdin.

'Wat twijfel je nou, man' had zijn neef gezegd. 'Moet ik zeggen dat je het niet durft of zo? Wat wil je nou? Denk jij echt dat iemand op jou zit te wachten als je goed je best doet op school? Kijk naar mij, man. Ik doe twee keer in de week een klus. Daarmee koop ik mijn vrijheid en verdien ik respect. Kijk welke kleren ik draag. Fok man, kijk! En kijk wat jij aanhebt. Weet je, hier, alsjeblieft' Zijn neef had zijn jas uitgetrokken en hem aan Safouane gegeven. Een gloednieuwe Canada Goose, een jas van dik vijfhonderd euro. Alsof het niks was. 'Van mij, als voorproefje,' zei hij en hij had erbij geglimlacht. (...)

De twee vrienden weten inmiddels precies hoe de wereld in elkaar zit. Dat denken ze niet - nee, ze zijn ervan overtuigd. Fuck school. Fuck de wereld. Waarom drie euro zestig per uur verdienen als vakkenvuller als dit ook kan. Vandaag gaan ze cashen. Dit is hun dag.

Dat deze ontmaagding nét even anders verloopt en daarnaast grote gevolgen heeft, is het begin van één van de verhaallijnen van Lenoir.

Na de initiële taal- en cultuurshock (ja, voor een 020-girl is de 010 setting even wennen) raak je zwaar onder de indruk van de goed beschreven locaties, de zeer sterk uitgewerkte personages en de geweldige verhaallijnen. Hierbij zal Haan ongetwijfeld kunnen putten uit een dijk van een ervaring als je zo lang meeloopt in het vak. Dat alles dan ook nog perfect wordt afgewerkt met een originele ontknoping, maakt dat Lenoir een kneiter van een thrillerdebuut is.

Als luisteraar kun je dan ook niet anders dan Jacob Lenoir in je hart sluiten en heel, heel hard hopen dat een vervolg niet al te lang op zich laat wachten.

Beoordeling

Voor de beoordeling van de boeken die ik lees en luister, gebruik ik altijd de CAWPILE-methode, waarbij ik voor de luisterervaring een L toevoeg. Lenoir beoordeelde ik als volgt:

  • Characters (personages) > 9,5
  • Listening experience (luiterervaring) 10
  • Atmosphere (setting) 9,9
  • Writing style (schrijfstijl) 10
  • Plot (plot) 9,1
  • Intrigue (boeiend) 9,2
  • Logic (geloofwaardig) 9,7
  • Enjoyment (leesplezier) 10

Dit komt op een totaal aantal punten van 77,4 en een gemiddeld aantal punten van 9,6, wat correspondeert met ⭐⭐⭐⭐⭐. 

9588e4bc77344fffd654fb0f1722687a.jpg

Lezersvraag

Tijdens het luisteren was ik verbaasd over mijn reactie met betrekking tot het feit dat het verhaal zich in Rotterdam afspeelde: ik moest me daar enigzins overheen zetten zeg maar. Hebben jullie wel eens een dergelijke ervaring gehad waarbij je een boek minder leuk of juist leuker vond door de plaats waar het zich afspeelde?Reacties op: Barbara luisterde... Lenoir | Bas Haan

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bas Haan

Bas Haan

Bas Haan (1973) is onderzoeksjournalist. Hij begon als rechtbankverslaggever en ...