Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Cozy christmas

op 10 december 2023 door

Nu de Sint Nederland heeft verlaten, kunnen we ons helemaal op de kerst storten. Om in de kerstsfeer te komen is het luisteren naar een kerstverhaal een prima middel. Veel mensen zien kerst als de gezelligste periode van het jaar. Vroeg donker en met een dekentje op de bank heerlijk naar een boek luisteren. Uiteraard met kaarsjes en misschien zelfs de kerstboom aan. Wij willen jullie graag van tips voorzien en hebben naar kerstboeken geluisterd. 

- door Jeanet -

917f954e55dbb5a39d705e150400d6fa.jpg

TitelDe beste wensen 
Auteur: Tamara Haagmans
Voorgelezen doorRelinde de Graaff
Luistertijd: 2u2min

Korte samenvatting
Het is 24 december. Joy heeft een diepgewortelde hekel aan kerst en dat is niet handig als je in een speelgoedwinkel werkt. Ze weet zich erdoorheen te bluffen, totdat de chagrijnigste klant ooit de winkel binnenstapt. Diezelfde avond moet Joy naar een Secret Santa-feest bij haar zus. Terwijl Joy zich voorbereidt op een avond de schijn ophouden en blij zijn voor haar zus, blijkt tot overmaat van ramp de vervelende klant, Chris, een bekende van de familie te zijn. Kan kerst nog erger worden? Maar dan blijken ze toch een enorme klik te hebben. Wanneer Chris ontdekt dat Joy kerst haat, zet hij alles op alles om haar te overtuigen dat kerst niet zo vreselijk is als ze beweert. Maar zit Joy daar wel op te wachten? En lukt het Chris om Joy toch in de kerststemming te krijgen?

Mijn luisterervaring
De heldinnen uit de boeken van Tamara Haagmans zijn vaak gewone vrouwen die wat onhandig zijn en daardoor niet altijd de meest handige besluiten nemen. En dat alles beschrijft ze in een humorvolle schrijfstijl. Ook Joy valt in die categorie. Ik zag het gewoon voor me toen ze lichtelijk agressief reageerde op een chagrijnige klant die vijf minuten voor sluitingstijd met een lading cadeautjes aankomt die 'nog even' ingepakt moeten worden en eist dat dat in kerstpapier gebeurt, wat helaas niet meer voorradig is. Haha, ik kreeg samen met Joy direct een hekel aan die man. Dat dan uitgerekend diezelfde man de toekomstige zwager van haar zus wordt, die zag ze natuurlijk niet aankomen. Het Haagmans-sausje zorgt ervoor dat het geen standaard 'enemies-to-lovers' verhaal is. Verwacht ook zeker geen lieflijk kerstverhaal, want Joy haat kerst en dat laat ze duidelijk blijken en ook dat zorgt weer voor allerlei perikelen. En dat alles wordt prima voorgelezen door Relinde de Graaff, die de stemming van Joy uitstekend in haar stem terug laat komen. Het boek duurt maar twee uur en dat is precies goed om lekker achter elkaar uit te luisteren.

489d10b4c6f24bef266dda40eb80eb61.jpg

TitelEen kalkoen, een kat en een kaassouflé 
Auteur: Denise Meijer
Voorgelezen door: Lotte Horlings
Luistertijd: 3u16m

Korte samenvatting
Astrid heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn. Een opgeruimd huis, haar kat Milka op schoot en een lekkere geurkaars op tafel, dat is al genoeg. Alleen rond de feestdagen, als overal plaatjes van perfecte gezinnen en nieuwe geliefden voorbijkomen, twijfelt ze daaraan. Ze troost zich met de gedachte dat ze helemaal geen tijd heeft voor de liefde, ze heeft een drukke baan en is bovendien uit op promotie. En gelukkig kan Astrid altijd terecht bij haar liefhebbende familie.
Als haar ouders hun traditionele kerstdiner niet kunnen organiseren vanwege een verbouwing, nodigt Astrid iedereen in haar appartement uit. Ze bereidt de avond tot in de puntjes voor, maar als er cruciale ingrediënten blijken te ontbreken, er een ongenode gast op de stoep staat en haar nieuwe buurman, ‘de kattenhater’, opeens aanklopt, is het maar de vraag of Astrid alle (kerst)ballen in de lucht kan houden. Houdt ze haar hoofd koel? En leert ze dit jaar waar kerst echt om draait?

Mijn mening
Ik zocht in de online bibliotheek naar luisterboeken met een kerstthema en kwam dit boek van Denise Meijer tegen. De korte samenvatting sprak me direct aan. Wat een heerlijke titel en ook een heerlijk verhaal.  Het is voorgelezen door Lotte Horlings en zij heeft een fijne, vrolijke stem die heel goed bij het verhaal past. Het is een familieverhaal dat speelt richting kerst. Een traditie wordt doorbroken als het kerstdiner 'zoals het altijd gaat' ineens bij Astrid thuis wordt georganiseerd. Er gaat het een en ander mis, maar er komt veel liefde om de hoek kijken. En natuurlijk een belangrijke rol voor een kat. Het was geen lang boek en na een paar avonden luisteren tijdens het koken was het uit. Echt een aanrader voor een mooi, lief en grappig kerstverhaal.

6d710fdf8228af0b79bdebb18997f72b.jpg

Zoals jullie misschien weten is feelgood niet helemaal mijn ding, maar in tijden dat het druk in m'n hoofd is en ik veel thrillers heb gelezen, is het best fijn om even wat gemoedelijks op je oren te hebben. Om het niet gelijk te overdrijven, heb ik voor een aantal korte verhalen gekozen, drie-van-de-vier geschreven door hetzelfde duo: Peleope Ward / Vi Keeland en natuurlijk allemaal met een toefje kerst.

Titel: Een feestelijk foutje
Voorgelezen door: Nova de Wit
Luistertijd: 1u12min

Als Piper door een onschuldig misverstand denkt dat de knappe man die voor haar gebouw zit dakloos is, reageert hij als door een wesp gestoken. Piper valt flink tegen hem uit, en zegt dat hij niet zo lomp moet doen. Wat een onbeschofte vent. Gelukkig hoeft ze hem nooit meer te zien. Tenminste, dat denkt ze...

Mijn luisterervaring

Wat een fijne stem heeft Nova de Wit! Warm en wat mij betreft helemaal passend bij het genre. Het verhaal -ondanks dat het kort is- zit goed in elkaar. Modern taalgebruik in -bij tijd en wijle hilarische- dialogen, zorgen voor een lekker vlot luisterend verhaal waar je helemaal happy van wordt. Piper is een sympathieke meid, type leuke vriendin en wat een fijne dingen komen er op haar pad. 

7a1d090625f266d9099a0905efea0553.jpg

Titel: De grote kerstleugen
Voorgelezendoor: Julia Lammerts
Luistertijd: 2u58m

Riley Kennedy heeft het helemaal gehad. Steeds weer komt mail die voor haar bedoeld is terecht bij haar collega Kennedy Riley, die op een andere vestiging werkt. In plaats van de aan Riley geaddresseerde mails simpelweg door te sturen, voegt Kennedy ongevraagd advies en commentaar toe. Riley wordt daar helemaal woest van.

Wanneer ze elkaar ontmoeten op het kerstfeest van het bedrijf, blijkt Kennedy een superaantrekkelijke man te zijn. Toch vindt Riley hem ook in real life onuitstaanbaar en arrogant. Op de een of andere manier weet Kennedy haar toch over te halen om een kerstdeal sluiten: hij zal doen alsof hij haar vriendje is op het kerstfeest van haar moeder, en in ruil daarvoor gaat ze met hem mee naar een bruiloft. Een klein kerstleugentje voor bestwil.

Stukje bij beetje komt Riley erachter dat Kennedy misschien toch niet zo irritant is als ze dacht. Het doen alsof ze verliefd op elkaar zijn begint steeds meer te lijken op echte gevoelens, en zo wordt wat klein begon langzaam aan een steeds grotere kerstleugen...

Mijn luisterervaring

Poeh, dat was even slikken na de fijne luisterervaring met Nova de Wit... Al is ook de stem van Julia Lammerts niet onprettig om naar te luisteren, ze leest hakkelend en onregelmatig voor wat afleidt van het verhaal. Dat laatste is een heerlijk from-enemies-to-lovers gebeuren waar je helemaal in weg kunt zinken en stel je de situatie eens voor: jouw mail komt standaard bij een mannelijke collega terecht die daar ook nog eens iets mee doet. Haha, hilarische situaties gegarandeerd! Wat een leuk aspect is, is dat het verhaal niet alleen vanuit Riley wordt verteld, maar ook vanuit Kennedy. Het verhaal zelf luistert als een korte bouquetroman in een modern jasje. Naar mijn gevoel net iets te zoetsappig maar dat mag ook rond de kerstdagen toch?

7a1d090625f266d9099a0905efea0553.jpg

TitelEen koude kerst
Voorgelezendoor: Chrystel Venna
Luistertijd: 1u10min

Josie versiert haar huis en tuin graag met een flinke overdaad aan kerstversiering. Haar nieuwe buurman, Cole, ergert zich mateloos aan de kerstontploffing in haar tuin. Ze hebben er meerdere aanvaringen over. Wanneer Josie eindelijk klaar is met versieren komt haar hele straat zonder stroom te zitten. Cole is woedend en weet zeker dat het Josies schuld is.

Dan blijkt dat de stroomonderbreking nog een tijdje kan duren. Josie heeft een noodaggregaat, dus Cole brengt de rest van de dag bij haar in huis door. De twee blijken het beter met elkaar te kunnen vinden dan ze dachten. Kunnen ze hun strijd achter zich laten?

Mijn luisterervaring:

Het grote voordeel van die korte Kerstverhalen is dat ze vol vaart zitten. Geen ellenlange introducties, nee pats-boem recht voor je raap, noem de dingen bij hun naam en gaan. Omdat ik nog in de tijd van de "oude" bouquetreeeks leef, was ik enigszins verbaasd over het taalgebruik in dit feelgood kerstverhaal. Ligt aan mij, ik weet het. Verder is het verhaal redelijk rolbevestigend (vrouw kookt, man tilt zware dingen) en zit vol met de broodnodige stereotypen: knappe, stoere buurman type ruwe bolster blanke pit met kwetsuurtje uit het verleden die langzaam ontdooit versus beeldschone buurvrouw met grote borsten en een in het verleden liggend verdrietig moment dat ten grondslag ligt aan haar huidige gedrag. Tóch wist het relativeringsmomentje ook mij weer even aan het denken te zetten en daar moest ik natuurlijk vreselijk om lachen. Al met al een vermakelijk verhaal, prettig voorgelezen door Chrystel Venna.

7a1d090625f266d9099a0905efea0553.jpg

Titel: De leugens die we vertellen
Auteur: Sandra J. Paul
Voorgelezendoor: Hymke de Vries
Luistertijd: 24 delen variërend van 30 min tot een uur

Achter de 24 deurtjes van de adventskalender 2023 van Storytel tref je dit jaar het verhaal De leugens die we vertellen van Sandra J. Paul aan. Hierbij krijg je in de aanloop naar kerst iedere dag een deel van het verhaal voorgeschoteld. 

Wanneer Lydia na een lange reis weer thuiskomt in het Rotterdamse flatgebouw dat ze deelt met een aantal andere bewoners, merkt ze meteen een vreemde geur op. Het pand kent de nodige problemen en dit is er duidelijk een van. Gesprekken met de arrogante huisbaas Marcel over de geur leveren niets op en Lydia raakt alsmaar meer gefrustreerd. Ze wil al enige tijd verhuizen, maar door de hoge kosten die daarmee gepaard gaan, is dit zo goed als onmogelijk. Bovendien is er ook haar oudere buurvrouw Jennie, met wie ze erg goed kan vinden. Kan ze haar zomaar achterlaten wanneer ze zou verhuizen?

Wanneer er uiteindelijk een vreselijke ontdekking wordt gedaan in het flatgebouw, staat Lydia's leven grondig op zijn kop en niet alleen dat van haar. Alle bewoners moeten onmiddellijk noodgedwongen op zoek naar een andere woonplek. Jennie en Lydia komen zo terecht bij Michael, Lydia's opdrachtgever. In hun nieuwe woning groeit de vriendschap tussen de twee vrouwen en ook Michael is een steun voor hen beiden.

Toch is niet alles koek en ei. Integendeel. Vreemde gebeurtenissen in de daaropvolgende dagen doen Lydia aan alles in haar leven twijfelen. Hoe goed kent ze de mensen in haar naaste omgeving eigenlijk?

Mijn luisterervaring

Omdat ik op het moment dat ik dit artikel schrijf pas een paar dagen aan het luisteren ben, kan ik nog geen volledige luisterervaring met jullie delen. Wel vond ik de eerste hoofdstukken erg traag op gang komen; de auteur blijft lang hangen in een onderwerp en daar kan ik slecht tegen. Spannend is het verhaal wel en ik ben zeker van plan het af te luisteren. Klein minpuntje: Hymke de Vries maakt best wat foutjes bij het voorlezen. Of dat nou in het verhaal staat of dat zij ze maakt... Gevalletje jammer maar helaas. Haar stem is er niet minder prettig door.

6eb8654c84cf9854cbf94fda818947c5.jpg

Titel: De kerstboekwinkel
Auteur:Jenny Colgan
Voorgelezen door:Dafne Holtland
Luistertijd: 8 uur 49 minuten

Carmen wacht een grote uitdaging. Als het Londense warenhuis waar zij werkt vlak voor Kerstmis de deuren sluit, trekt ze met tegenzin in bij haar zus in Edinburgh. Ze kan daar aan de slag in een kleine boekhandel. De winkel heeft echter betere tijden gekend en wordt met sluiting bedreigd – tenzij er een wonder gebeurt. Carmen staat op het punt om nee te zeggen tegen de baan, maar laat zich dan toch betoveren: door de besneeuwde straten van de stad, door de charme van de ouderwetse boekhandel – en door de aantrekkelijke sterauteur die daar ineens verschijnt. Zal de magie van Kerstmis voor een wonder zorgen?

Mijn luisterervaring

Doordat ik dit boek in de winkel legde en gelijk al een exemplaar verkocht had, wilde ik het ook graag lezen. Ik zag dat het bij de Onlinebieb te leen was en heb ik het gelijk gedownload. Ik was nog niet echt in kerststemming het was in november dat ik het luisterde. Maar door het luisteren kreeg ik af en toe wel het gevoel van kerst te pakken. Het boek luistert heerlijk weg, dit komt mede door de fijne voorleesstem van Dafne Holtland. Ik vond het ook leuk omdat er best dingen gebeurden die ik niet voorzag en anders had voorspeld en dat is natuurlijk altijd leuk, als een boek je kan verrassen. Vanuit mijn proffessie als boekverkoopster zou ik wensen dat het allemaal zo makkelijk ging als hier omschreven werd, maar het is natuurlijk een verhaal. Ik vind het echt bij de tijd van kerst passen en daarom ook een aanrader. 

544efa1c73895890287f07dc2403e263.jpg

Zit er een tip tussen die jij ook zou willen lezen of al gelezen hebt? En om welk boek gaat het dan?Reacties op: Cozy christmas

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Denise Meijer

Denise Meijer

Denise Meijer (1992) woont samen met haar verloofde en kat in Culemborg. Ze is d...

Vi Keeland

Vi Keeland

De boeken van Vi Keeland zijn in twintig talen vertaald en te vinden op de bests...

Sandra J. Paul

Sandra J. Paul

Sandra J. Paul is een veelzijdig genre-overschrijdend auteur die vooral bekend s...

Jenny Colgan

Jenny Colgan

De Engelse bestsellerauteur Jenny Colgan is geboren in Schotland en heeft i...

Tamara Haagmans

Tamara Haagmans

Tamara (1980) is dol op lezen, schrijven, en alles dat met letters te maken heef...