Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde ... de 'Tom Babylon'-serie

op 08 april 2024 door

Sleutel 17, het eerste deel in de 'Tom Babylon'-serie van Marc Raabe, stond al enige tijd braaf te wachten in de KoboPlus-app en was een beetje uit zicht verdwenen. Scrollend op zoek naar een nieuw luisterboek viel mijn oog er weer op. Ik had wel zin in een spannende thriller en dat Huub Dikstaal de voorlezer was, was een fijne bijkomstigheid.

- door Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Na een paar hoofdstukken geluisterd te hebben, had ik al spijt dat ik het boek al niet veel eerder geluisterd had. Ik zat helemaal aan het boek gekluisterd en kon bijna niet stoppen met luisteren. Mijn haakwerk schoot ondertussen lekker op en ook de schone was, die normaal gesproken wel een paar dagen ligt te wachten voordat het opgevouwen in de kast ligt, was snel weggewerkt.

Dat ik het boek zo lang had laten liggen had dan wel weer als voordeel dat de hele vierdelige serie inmiddels als luisterboek beschikbaar was en ik alle boeken achter elkaar door kon luisteren. Want geloof me, omdat elk boek eindigt met een cliffhanger die je verbijsterd achterlaat en moet je gewoon door. 

De serie bestaat uit Sleutel 17, Kamer 19, De horzel en De kelder. Het is echt aan te raden om de boeken op volgorde te lezen. Ieder verhaal heeft dan wel zijn eigen (moord)zaak, maar je krijgt steeds stukjes informatie die in de volgende boeken opeens zorgen voor een volkomen onverwachte plottwist. De rode draad door alle vier de boeken is de verdwijning van Toms zusje Viola jaren eerder. Tom gelooft dat zij nog steeds leeft, al is er ooit een lichaam gevonden dat geïdentificeerd werd als zijn zusje, en is altijd naar haar op zoek gebleven.

De serie zit waanzinnig knap in elkaar. De personages, de moorden en alle andere zaken die spelen zijn uiteindelijk allemaal aan elkaar gelinkt. Hoewel er per deel steeds wel iets wordt prijsgegeven, krijg je pas in het laatste deel alles helemaal op je netvlies en antwoord op alle vragen die je gedurende de eerste drie delen voorgeschoteld krijgt. Raabe voert de spanning dus aardig op, zowel per individueel boek maar ook over de hele serie. Je zou denken dat hij voor hij aan de serie begon een duidelijke verhaallijn voor ogen had die leidde naar het uiteindelijke plot in het laatste boek, maar niets is minder waar. In een interview met Hebban uit 2021 zegt hij daarover het volgende:

"De openingsscène mocht dan duidelijk zijn, de rest van het verhaal ontdekte Raabe pas tijdens het schrijven. 'Ik ben geen schrijver die eerst de hele plot uitdenkt,' zegt de auteur over zijn werkwijze. 'Als ik alle details plan, is het ook niet meer spannend voor mezelf. Ik wil het verhaal als het ware tijdens het schrijven zelf ervaren. Daarom is schrijven voor mij nooit saai, het is alsof je naar buiten gaat en iets bijzonders tegenkomt. Tijdens die avonturen kom ik problemen tegen en ga ik op zoek naar oplossingen."

Dat maakt het voor mij nog knapper hoe hij uiteindelijk alles bij elkaar weet te brengen. Dat zal hem heel veel gepuzzel moeten hebben gekost. Het zal duidelijk zijn: ik ben fan van zijn boeken en ik hoop dat zijn nieuwe serie met Art Mayer en Nele Tschaikowski heel snel naar het Nederlands worden vertaald. Ik kijk ernaar uit.

Voorlezer Huub Dikstaal

Heel belangrijk bij een luisterboek is natuurlijk de voorlezer en tot mijn grote vreugde is dat in deze serie Huub Dikstaal, een van mijn favoriete stemacteurs. Een boek dat door hem wordt voorgelezen heeft bij mij bij voorbaat al een streepje voor. Hij kan heel subtiel alle personages hun eigen stemgeluid geven. En wat bij een thriller bijna een must is, hij weet de spanning aardig op te voeren door als de situatie daarom vraagt zijn leestempo iets te verhogen of juist wat te vertragen. Het verhaal was op zichzelf al erg spannend, maar Dikstaal zorgde er met zijn voorlees skills regelmatig voor dat ik op het puntje van mijn stoel zat en ademloos zat te luisteren. Heerlijk!

Kennen jullie deze verslavende serie al? Zo ja, hebben jullie hem ook achter elkaar uitgelezen/uitgeluisterd?



Reacties op: Helma luisterde ... de 'Tom Babylon'-serie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marc Raabe

Marc Raabe

Marc Raabe (Keulen, 1968) is een Duitse auteur en tevens redacteur, grafisch ont...