Helma luisterde ... KliFi van Adriaan van Dis

op 22 mei 2021 door

Vorige maand luisterde ik voor de 'lees-eens-wat-anders'-maand de dystopische roman KliFi van Adriaan van Dis, voorgelezen door de auteur zelf. Ik heb jaren geleden onder andere Indische duinen van zijn hand gelezen, waarin hij in zijn eigen jeugd duikt. Ik vond dat een prachtig boek en was erg onder de indruk van zijn beeldende schrijfstijl en de manier waarop hij het verhaal tot leven bracht. Daarna is hij qua boeken een beetje uit mijn gedachten verdwenen totdat ik KliFi voorbij zag komen. Ik was erg benieuwd of hij me ook zou weten te overtuigen met een roman die zich in de, niet zo rooskleurige, toekomst afspeelt.

- door Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Over KliFi

De aasgieren zweven boven de republiek Nederland. Na een verpletterend warme zomer wordt het land voor het eerst in zijn geschiedenis getroffen door een orkaan. De gepensioneerde bibliothecaris Jákob Hemmelbahn is getuige van een lokale ramp waarbij tientallen mensen omkomen. Wegkijken en ontkennen is van hogerhand tot kunst verheven. Als zoon van Hongaarse vluchtelingen herinnert het meebuigen en in de pas lopen met de nieuwe orde hem aan zijn jeugd onder een communistisch regime. Hij wil de verhalen van de overlevenden optekenen maar wordt daarbij gehinderd door een dreigende censor. Jákob sjoemelt, komt in opstand en droomt van grootse daden. KliFI is een allegorie over een veranderend Nederland, hoe nuance ondergronds is gegaan en redelijkheid schiftte tot haat. Maar bovenal is het een roman over luisteren, de kracht van verhalen, lastige vriendschappen en liefde.

Audio-informatie

Auteur: Adriaan van Dis
Voorlezer: Adriaan van Dis
Luistertijd: 3 uur en 42 minuten
Aanbieder: KoboPlus

3d0e7132cd29a7bbac900287b498edec.jpg

Mijn luisterervaring

Het boek bevat 205 pagina's en dat is eigenlijk niet terug te vinden in de luistertijd die doet vermoeden dat het minder pagina's zou moeten zijn. Vanuit de leesclub begreep ik al snel dat er gebruikgemaakt was van een groot lettertype en dat dus direct verklaarde. Ik begon enthousiast en vond de stem van Adriaan van Dis uiterst plezierig om naar te luisteren. Ik heb de snelheid bij KoboPlus altijd standaard op 1,2 staan, omdat ik dat qua snelheid net wat prettiger vind.

Het hoofdpersonage is Jákob Hemmelbahn, die de verhalen van de overlevenden die zich op zijn terp komen melden optekent. Door stembuigingen en kleine nuanceverschillen in zijn stem is het direct duidelijk als hij een van de overlevenden aan het woord laat. Heel subtiel, als je even niet oplet zou je het zomaar kunnen missen, hoor je soms zachte muziek en vertolkt hij zelfs zingend de tekst van een lied. Wat dat betreft is het allemaal positief en fijn om naar te luisteren.

Voor het luisterboek is dat eigenlijk het enige positieve dat ik erover kan melden. Ik had moeite om in het verhaal te komen en vond het lastig om de verschillende personages en hun verhalen uit elkaar te halen en te houden. In het papieren boek is door de lay-out veel visueel gemaakt, wat in het luisterboek niet terug te vinden is, wat denk ik echt een gemis is in de luisterbeleving. Bijvoorbeeld de teksten van de president die in het boek in rode hoofdletters zijn afgedrukt, maar ook de rol van de censuur die weergegeven wordt via schaartjes en doorgestreepte en zwartgelakte teksten, komen niet duidelijk naar voren. Waar het papieren boek een visueel spektakel is dat het verhaal versterkt, blijft het luisterboek vooral beperkt tot sec het verhaal, dat me luisterend niet voldoende wist te bekoren.

Jammer genoeg, in deze review dus een boek dat naar mijn mening echt minder geschikt is om te luisteren, en waar ik de voorkeur zou geven aan het papieren boek. Binnenkort maar eens een bezoekje aan de bibliotheek brengen om te kijken of ik het verhaal inderdaad anders beleef als ik het zelf lees en mijn waardering van slechts 2** toch nog een extra ster verdient.

Hebben jullie KliFi geluisterd of gelezen? Ik ben benieuwd naar jullie mening!Reacties op: Helma luisterde ... KliFi van Adriaan van Dis

Gerelateerd

Over

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is schrijver, journalist en televisiepresentator. Hij gro...

Gesponsorde boeken