Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde ... Lampje van Annet Schaap

op 22 mei 2022 door

Toen Lampje van Annet Schaap in 2018 de Woutertje Pieterse Prijs in de wacht sleepte, wilde ik het boek al lezen. Het was er nog steeds niet van gekomen totdat ik bij het zoeken naar een nieuw luisterboek Lampje tegenkwam en besloot het te gaan luisteren. Ik lees of luister heel weinig jeugdboeken, dus ik was benieuwd of het boek ook voor volwassenen zo goed was als de vele juichende recensies mogen geloven.

- door Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Over Lampje

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.

Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Audio-informatie

Auteur: Annet Schaap
Voorlezer:Annet Schaap
Luistertijd: 6 uur en 1 minuut
Aanbieder: KoboPlus

Mijn luisterervaring

Lampje wordt voorgelezen door Annet Schaap zelf. Nou vind ik dat niet altijd een goede keuze omdat de stem van een auteur soms niet zo prettig in het gehoor ligt. Ik heb ooit Nourie van Henk Spaan geluisterd en van zijn stem werd ik echt niet blij. Gelukkig was dat absoluut niet het geval met de stem van Schaap. Haar leestempo en intonatie waren precies goed en lagen lekker in het gehoor.

En wat een sprookjesachtig verhaal is dit debuut van Schaap. Het is tegelijkertijd lief, verdrietig en grappig. Door haar beeldende schrijfstijl word je het leven van Lampje ingetrokken en dat is niet zo heel plezierig. Ik had af en toe zo’n medelijden met haar. Niemand lijkt zich echt om haar te bekommeren als ze na de dood van haar moeder met haar alcoholische vader overblijft. Zij zorgt ervoor dat hij zijn baan als vuurtorenwachter niet kwijtraakt door elke dag het licht te ontsteken. De enige keer dat dat misgaat heeft grote gevolgen en zorgt ervoor dat het leven van Lampje een andere wending neemt. Het verhaal zit vol sprookjesachtige wezens, monsters en zeerovers.

Al luisterend krijg je het verhaal vooral vanuit het perspectief van Lampje mee. In haar gedachten voert ze allerlei gesprekken met haar overleden moeder, maar ook met de zee en de wind. Hierdoor kruip je als het ware in het hoofd van Lampje. De avonturen die zij meemaakt terwijl ze nooit de moed opgeeft zijn hartverwarmend. Het is een verhaal dat voor kinderen vooral spannend en avontuurlijk is. Volwassenen zullen er een diepere laag in ontdekken dat je als volwassene ook kinderen in hun waarde moet laten en ze te zien zoals ze zijn en geen eisen te stellen die ze nooit zullen kunnen waarmaken.

Het enige spijtige aan het luisterboek is misschien dat je de mooie illustraties van Schaap mist. Maar omdat het verhaal zo beeldend beschreven is, is dat gemis eigenlijk helemaal niet zo erg omdat je al luisterend je eigen verbeelding volledig kan laten gaan.

Luisteren jullie wel eens een kinder- of jeugdboek?Reacties op: Helma luisterde ... Lampje van Annet Schaap

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annet Schaap

Annet Schaap

Met Lampje debuteert Annet Schaap (1965) als schrijver. De succesvolle illustrat...