Jeanet luisterde: Perenbomen bloeien wit van Gerbrand Bakker

op 02 april 2022 door

April doet wat ie wil en dat blijkt maar weer. Zo wanen we ons in de lente en zo weer in de winter. Het ene uiterste na het andere. Dat had ik met luisteren deze week ook. Ik had geluisterd naar Op het eerste gezicht van Nick Hornby en vond het een verschrikkelijk boek, kon niet meer dan twee sterren geven. Heb vervolgens via de onlinebieb naar tips gezocht. En zo kwam ik bij Perenbomen bloeien wit geschreven door Gerbrand Bakker als tip van de onlinebieb redactie. Hieronder kan je lezen of ik jullie dit boek ook als tip zou aanraden. 

-door Jeanet-

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Perenbomen bloeien wit - Gerbrand Bakker

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart' een spel waarbij de belangrijkste regel is, dat zij hun ogen niet open mogen doen. Maar als ze op een zondagmorgen met z'n allen in het autootje van hun vader stappen op weg naar opa en oma, verandert hun leven midden tussen de bloeiende boomgaarden met één harde klap. Een auto-ongeluk zorgt ervoor dat Gerson de rest van zijn leven 'zwart' zal moeten spelen. Wil hij dat wel? En hoe ziet zijn toekomst eruit? In dit ontroerende verhaal voor jong en oud vertellen drie stemmen afwisselend het verhaal.

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Audio-informatie

Voorlezer: Gerbrand Bakker
Luistertijd: 2 uur 26 minuten
Aanbieder: onlinebieb

Mijn luisterervaring:

Gelijk vanaf de eerste zin had de auteur tevens voorlezer me al te pakken.

"Perenbomen bloeien wit. Zwart. Vroeger speelden we het. We hebben het jarenlang gespeeld. Tot een half jaar geleden. Toen speelden we het voor het laatst."

En daarmee was de toon gezet en kon ik eigenlijk niet meer stoppen. Want waarom speelden ze het niet meer en wie speelden het niet meer? De stem past zo perfect bij het verhaal, dat deze hypnotiserend werkt en stoppen was eigenlijk geen optie. Helaas...ik was 's avonds gestart met luisteren en ik moest slapen (iets met corona) maar het eerste wat ik 's morgens deed was op mijn zij liggend heerlijk het verhaal uitluisteren. 

Wat heb ik meegeleefd met de tweeling Kees en Klaas en hun jongere broertje Gerson, hun vader en hondje Daan. Wat kan Gerbrand beeldend schrijven. Je ziet alles letterlijk voor je ogen gebeuren. Hoe de kinderen het spel spelen en hoe ze samen in de auto zitten; het is net alsof je erbij bent. Het verhaal duurt maar twee en een half uur, maar het had van mij nog wel twee en een half uur mogen duren. Ik ga er niet teveel over zeggen, alleen: heb je twee en half uur, lees dit boek.  

Conclusie

Je begrijpt het al, ik zal dit boek ook zeker aanraden net als de onlinebieb redactie. Tot mijn verrassing bleek het boek ook nog eens op plek 542 van de Hebban Top 1000 te staan. Ik kon niet anders dan dit boek 5 sterren geven. Dit pareltje komt vast nog vaak in mijn gedachten voorbij. 

Heb ik jou kunnen overtuigen om dit boek te gaan lezen?Reacties op: Jeanet luisterde: Perenbomen bloeien wit van Gerbrand Bakker

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakker schreef de jeugdroman Perenbomen bloeien wit en het Junior Etymo...

Gesponsorde boeken