Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jeanet luisterde: Schemerleven van Jaap Robben

op 24 februari 2024 door

Soms weet ik al welk boek ik wil luisteren en soms kies ik om een bepaalde reden een boek. Omdat ik al een aantal keren had gehoord dat Schemerleven van Jaap Robben zo mooi moest zijn en wij dit boek ook in de winkel hebben liggen was ik er erg nieuwsgierig naar. De keuze was hierdoor snel gemaakt want het stond in de Bookchoice selectie van oktober. 

- door Jeanet -

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Over Schemerleven

Na het plotse overlijden van haar haar man Louis komt de 82-jarige Frieda Tendeloo in een verzorgingshuis terecht. Ineens is ze weer alleen na ’n huwelijk van meer dan een halve eeuw. Maar in plaats van rouw om Louis dringt zich een verzwegen verdriet aan haar op.

In 1963 vriest de Waal voor het laatst dicht. Frieda Tendeloo en Otto Drehmann ontmoeten elkaar in het ijspaleis dat de rivier is geworden. Ze geven zich over aan hun verliefdheid, hoewel Otto al getrouwd is. Frieda raakt in verwachting van een kindje dat ze uiteindelijk nooit zien. Maar dat wel altijd in haar gedachten is gebleven.

Hoewel de omstandigheden Frieda dwongen om te zwijgen en te vergeten, lijkt nu de tijd gekomen om te praten en te gaan zoeken. En om haast te maken, voordat het kindje voorgoed samen met haar verdwijnt.

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Audio-informatie

VoorlezerPamela Teves
Luistertijd: 10 uur en 20 minuten
Aanbieder: Bookchoice

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Mijn luisterervaring

Soms begin je met luisteren en kan je niet meer stoppen. Naar mijn gevoel heb ik het in één keer uitgeluisterd maar dat is natuurlijk niet zo. Maar ik bedacht dingen om te kunnen luisteren. Zo heb ik sinds een jaar weer een puzzel gemaakt. En zelfs met stofzuigen gingen de oortjes in, die ik normaal gesproken niet gebruik, alleen op de fiets. 

De stem van Pamela Teves past precies bij het boek dat over een oudere dame Frieda gaat. Het verhaal neemt je mee in het heden en verleden en vloeit prachtig samen. Mede door Pamela is Frieda echt gaan leven. Het is een verhaal waar je gewoon aan moet beginnen en niet te veel over moet lezen, laat je verrassen en luister.

Een leuke bijkomstigheid voor mij was dat er plaatsen genoemd werden die ik ook ken, onder andere Nijmegen en Bemmel en dat maakt een boek extra bijzonder natuurlijk.

Een boek dat raakt en gaat over liefde en verdriet. Het is indringend, maar ook ontroerend. Het verhaal is met zoveel gevoel geschreven en zo verschrikkelijk knap gedaan dat ik niet anders kon dan vijf sterren geven en dit is het eerste boek dat ik dit jaar de maximale waardering geef. 

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Welk boek heeft jou heel erg verrast?  



Reacties op: Jeanet luisterde: Schemerleven van Jaap Robben

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jaap Robben

Jaap Robben

Jaap Robben (1984) schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor ied...