Laurie Luisterde: Ari and Dante boek 2

op 23 oktober 2021 door

Vandaag is het weer aan mij om een luisterboek van een recensie te voorzien. Recenter kun je het niet krijgen, want het luisterboek van deze week is pas op 12 oktober 2021 verschenen. Het boek heet Aristotle and Dante Dive Into the Waters of the World en is geschreven door Benjamin Alire Sáenz. In 2017 las ik zijn voorganger, Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum. Ik heb vier jaar moeten wachten tot dit tweede deel eindelijk verscheen. De Engels lezers hebben zelfs al zes jaar op dit vervolg moeten wachten. Het is dan ook niet heel gek dat ik toen ik dit boek binnen kreeg, alle andere boeken uit mijn handen liet vallen. Let op: er zitten spoilers van het voorgaande deel in de samenvatting. De nederlandse versie van dit boek verschijnt als alles goed gaat op 1 december.

- door Laurie -

d018622580159367750ab50a9dab28e6.jpg

Over het boek

The highly anticipated sequel to the critically acclaimed, multiple award-winning novel Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe is an achingly romantic, tender tale sure to captivate fans of Adam Silvera and Mary H.K. Choi.

In Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe, two boys in a border town fell in love. Now, they must discover what it means to stay in love and build a relationship in a world that seems to challenge their very existence.

Ari has spent all of high school burying who he really is, staying silent and invisible. He expected his senior year to be the same. But something in him cracked open when he fell in love with Dante, and he can’t go back. Suddenly he finds himself reaching out to new friends, standing up to bullies of all kinds, and making his voice heard. And, always, there is Dante, dreamy, witty Dante, who can get on Ari’s nerves and fill him with desire all at once.

The boys are determined to forge a path for themselves in a world that doesn’t understand them. But when Ari is faced with a shocking loss, he’ll have to fight like never before to create a life that is truthfully, joyfully his own.

Audio-informatie

Auteur: Benjamin Alire Sáenz
Voorlezer: Lin-Manuel Miranda
Luistertijd: 10 uur, 3 minuten
Aanbieder: Audible

Luisterervaring

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik het ebook vooruit had besteld. Toen ik erachter kwam dat Lin-Manuel Miranda dit tweede deel eveneens zou voorlezen wist ik voldoende: ik annuleerde mijn ebook en bestelde het luisterboek vooruit. Miranda heeft ook het eerste deel voorgelezen en dat beviel uitstekend. Ik wist daardoor dat dit luisterboek een fijne ervaring zou worden. Deze acteur is geknipt voor deze serie.

Het verhaal begint niet lang na het einde van Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum. Hierdoor zat ik er direct weer helemaal in, ook al is het jaren geleden. Alire Sáenz heeft een hele specifieke schrijfstijl en deze keerde eveneens terug in dit boek. De zinnen zijn vaak kort, maar toch heel poëtisch. Ook zijn de hoofdstukken kort, waardoor dit boek vrij dik lijkt. Toch valt dit tijdens het luisteren helemaal niet op.

Soms vergeet je tijdens het lezen dat het jaartal 1988 is. Het gebrek aan moderne technologie zoals mobiele telefoons en computers viel mij helemaal niet op. In een interview op YalFest 2019 vertelde de auteur - na een vraag van mij nota bene - waarom hij ervoor had gekozen om deze verhalen eind jaren '80 af te laten spelen. Hij wilde juist dat de personages zich ontwikkelen zonder alle moderne technologie en dat ze elkaar echt zouden leren kennen. Ook de familiebanden spelen een grote rol en die zouden zo meer tot zijn recht komen. De jongens zijn van Mexicaanse afkomst en in die cultuur is familie heel belangrijk.

De bovengenoemde ontwikkeling van de personages is goed tot uiting gekomen. Tijdens het luisteren merkte ik dat vooral Aristotle gegroeid is. Hij merkt dit zelf ook op. Was hij eerst nog een stille onzekere jongen, nu is hij opgebloeid en zichzelf aan het vinden. Dit is mooi om tezien. Dit tweede deel bevat dezelfde liefde die zo kenmerkend is voor de boeken van deze auteur: geen geruzie, geroddel of gestook en dat is ook wel eens fijn.

d018622580159367750ab50a9dab28e6.jpg

Conclusie

Aristotle and Dante Dive into the Waters of the World was een van mijn meest geanticipeerde boeken van dit jaar. Ik kon dan ook niet wachten tot het luisterboek eindelijk binnenkwam. Heb je geen Audible? Geen zorgen, beide delen staan ook op Storytel. Het is lang geleden dat ik zo heb genoten van een boek, dit is met recht een comfort read te noemen. Ik beoordeel deze luisterervaring dan ook met 5 sterren.

Heb jij dit jaar al eens een fijne comfort read geluisterd?Reacties op: Laurie Luisterde: Ari and Dante boek 2

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken