Marieke luisterde: Kastanjehove - Tommie Niessen

op 02 oktober 2021 door

Na een paar thrillers was ik wel toe aan iets luchtigers om te luisteren. De keuze viel op Kastanjehove van Tommie Niessen en Loes Wouterson, voorgelezen door Jurjen van Loon. Het boek zat in de selectie van Bookchoice in april 2021 .

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Kastanjehove

In Kastanjehove van Tommie Niessen weet de negentienjarige Thomas niet goed wat hij wil met zijn leven. Hij is al met drie opleidingen gestopt. Op advies van zijn moeder is hij nu begonnen aan een opleiding in de zorg. Zijn eerste stage is hij goed doorgekomen, maar zijn tweede stage in een verpleeghuis blijkt een stuk pittiger… Thomas komt erachter wat het echt betekent om in de zorg te werken: strakke roosters, vermoeide collega’s, eigenzinnige bewoners en vreemde regeltjes. En daar blijft het niet bij, want naast de gebruikelijke drukte in verpleeghuis Kastanjehove staat er iets op de planning wat een enorme impact zal hebben op de bewoners: een verbouwing. Meningsverschillen tussen collega’s, de bewoners en de directie van Kastanjehove leiden tot veel onrust en onzekerheid. Voor Thomas is het al moeilijk om te begrijpen wat er allemaal gebeurt in de zorg. Laat staan wat er nu gaat veranderen in Kastanjehove. Maar hoe langer hij er werkt, hoe meer grip hij erop krijgt, en Thomas krijgt steeds meer plezier in zijn werk. Eindelijk heeft hij iets gevonden wat bij hem past en dat voelt goed. Met hulp van bewoners borrelt er een strijdplan op. Kan hij dit ook ten uitvoer brengen? Kastanjehove is een heerlijke, ontroerende en humoristische roman, gebaseerd op de ervaringen van Tommie Niessen en geschreven door Loes Wouterson.

 076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Mijn mening

Een leuk boek dat gaat over het leven in een verzorgingshuis, gezien door de ogen van een 19-jarige mannelijke stagiair.

Tommie weet niet wat hij met zijn leven moet, en stort zich op een derde studie. Deze keer verpleegkundige in de zorg. Na een stage in de thuizorg, waar hij veel vrijheid had, komt hij met zijn volgende stage in een verpleeghuis. Hier zijn veel regeltjes en het is wennen voor hem, maar naarmate hij de bewoners beter leert kennen wordt het leuker en gaat hij zich steeds meer op zijn plek voelen.

Naast verhalen over bewoners en verzorging, gaat het ook over het vinden van liefde en over perikelen in het centrum. Regels die moeten worden uitgevoerd en van bovenaf worden doorgedrukt, werkdruk en onrust als er een verbouwing wordt aangekondigd. Bewoners op de barricaden, wat soms hilarische situaties oplevert. Het vormt een heerlijke luchtige roman, gebaseerd op ware gebeurtenissen, tenminste dat neem ik aan. Het is grappig en ook serieus af en toe en dat zorgt voor een goed evenwicht.

Het is voorgelezen door Jurjen van Loon en dat past goed bij het verhaal, want de verteller is Tommie, de stagiair en de stem sluit daar mooi op aan. De snelheid wel opgeschroefd naar 1,4 en daarmee was het ook regelijk vlot uit, want het luisterboek is op gewone snelheid ook maar 8 uur luisteren. Het was heerlijk luisteren tijdens het wandelen en het koken.

Conclusie

Een fijn luisterboek met een luchtig verhaal waar grappige en serieuze scenes elkaar afwisselen. Het zorgt voor een kijkje in de wandelgangen van een verzorgingshuis en laat je meeleven met het lief en leed van bewoners en personeel.Reacties op: Marieke luisterde: Kastanjehove - Tommie Niessen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken