Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke luisterde: Twee boeken van Diney Costeloe

op 30 oktober 2021 door

Nu ik niet meer zo vaak hardloop, wandel ik des te meer. Het is goed voor mijn gezondheid en ik vind het ook heerlijk om te doen, luisterboek op en meters maken, de ene dag 2, de andere dag 5 kilometer. Mijn luisterboekaanbieders zijn de luisterbieb en Bookchoice. Deze keer koos ik voor twee opeenvolgende verhalen van de schrijfster Diney Costeloe via de luisterbibliotheek.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Het meisje zonder naam (2018)

1939. Lisa Becker is 13 als haar moeder een van de laatste felbegeerde plekken op een Kindertransport weet te bemachtigen. In Londen, alleen, de taal niet machtig, moet ze zich in een voor haar vreemde wereld redden. Dat lukt haar wonderwel, met de hulp van haar pleegouders en vrienden. Maar dan begint de Blitz. Lisa raakt bewusteloos als een bom vlakbij ontploft, en wanneer ze bijkomt in het ziekenhuis weet niemand wie ze is – zijzelf ook niet…

Een nieuw leven (2021)

Engeland, 1949. Charlotte is gelukkig getrouwd en geniet van haar leven op het platteland, iets dat ze niet voor mogelijk had gehouden toen ze aan het begin van de oorlog als 13-jarig meisje met een Kindertransport Duitsland moest ontvluchten. Maar dan duikt een oude vriend uit het verleden op in haar nieuwe wereld. Harry was haar beschermer toen ze niemand anders had en daar zal ze hem altijd dankbaar voor zijn, maar zijn aanwezigheid nu dreigt haar nieuwe leven te doen ontsporen. De oorlog is dan wel voorbij, maar het verleden laat je nooit met rust…

Mijn mening

Voor Hebban recenseer ik feelgood en historische romans. Ik zag dat Een nieuw leven in de lijst stond en daar had ik wel oren naar. Maar ik zag ook dat het een tweede deel, of vervolgdeel was op Het meisje zonder naam. Aangezien die titel toch al langer op mijn wensenlijstje stond ben ik die als eerste gaan luisteren via de luisterbieb.

Wat een prachtig verhaal is dat. Het Duitse meisje Lisa wordt voor haar veiligheid met het kindertransport naar Londen gestuurd. Daar vindt ze lieve pleegouders, maar bij een bomaanslag raakt ze haar geheugen kwijt. Ze wordt naar het platteland gestuurd als Charlotte. Het duurt lang, maar uiteindelijk weet ze weer wie ze is. Ondertussen gebeurt er veel en is de dreiging van de oorlog groot. En je volgt een tweede verhaallijn over Harry Black (Heinrich Swarz), ook een kind van het kindertransport, die in een totaal ander leven terechtkomt.

Het boek is voorgelezen door Wivenike van Groningen en die doet dat met een rust waardoor het verhaal helemaal tot z'n recht komt en wat heerlijk is om naar te luisteren. Ook nu de snelheid verhoogd naar 1.5, maar dan is het nog een lang luisterboek want het duurt bij snelheid 1.0 meer dan 16 uur. Toch heb ik me geen moment verveeld, er zijn zoveel afwisselende gebeurtenissen zodat je blijft luisteren.

Doordat de luisterbieb het vervolgdeel Een nieuw leven ook aanbood kon ik verder met luisteren met het verhaal van Lisa/Charlotte. Ook dit boek is voorgelezen voor Wivenike van Groningen en daar was ik heel blij mee. Het verhaal heeft een tijdsprong gemaakt naar 1949 en dat is best fijn. Na een aantal boeken die spelen tijdens de oorlog, was het heel fijn om even wat anders te lezen zonder de constante dreiging van bommen.

Ik heb opnieuw genoten van het verhaal van Lisa/Charlotte, maar er komen nu ook nieuwe personages bij. Felix en Daphne komen in het dorp wonen en vooral die laatste wekt irritatie op (wat ook precies de bedoeling is). Volgens de korte samenvatting zou Harry weer een rol gaan spelen in het leven van Charlotte, maar hij heeft veel meer zijn eigen leven en daarmee krijgen we een kijkje in het criminele circuit van die tijd in Londen. Het boek heeft bij normale leessnelheid 14 uur nodig om uit te luisteren, ik deed het iets sneller omdat ook deze op snelheid 1.5 ging. Het verhaal heb ik met plezier geluisterd, maar vond het toch iets minder sterk dan Het meisje zonder naam, daarom kreeg die vier sterren en deze drie.

Conclusie

Twee heerlijke romans mogen luisteren van Diney Costeloe. Zij schrijft mooi verhalen en door de afwisseling van perspectief tussen meerdere personages blijft het constant boeiend. Ze zijn geweldig voorgelezen door Wivenike van Groningen en beide verhalen zijn zeer geschikt als luisterboek.Reacties op: Marieke luisterde: Twee boeken van Diney Costeloe

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Diney Costeloe

Diney Costeloe

Diney Costeloe groeide op met boeken dankzij haar vader die uitgever was in Lond...