Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke luisterde: Wie achter deze deur verdwaalt

op 16 december 2023 door

Hoe het precies is gebeurd weet ik niet meer, maar ik las of hoorde iets over dit boek. Een jeugdboek en een samenwerking van Tonke Dragt en Rindert Kromhout. De titel was uitnodigend en de online bieb kon het me leveren. En zo verdwaalde ik in een verhaal over een schrijfster, een meester en een klas met bijzondere kinderen.

- door Marieke -

602bd4a4a23231c53665bc3f7c72e03c.png

Een jeugdboek, vroeger las ik de hele bibliotheek leeg, maar de laatste jaren waren het toch altijd boeken voor volwassenen die ik las of luisterde. Toch is daar wat in veranderd, er slopen YA titels tussendoor en die bevielen minstens zo goed. Daarna ging ik proefleeswerk doen voor een uitgeverij met onder andere jeugdboeken en ook kwam er via Thinium naluisterwerk wel eens een jeugdboek langs. Daarom pak ik toch wat vaker, gewoon ter afwisseling, een jeugdboek op. En dat kan van alles zijn. Via het werk in de bibliotheek kom ik in aanraking met prentenboeken, boekjes voor beginnende lezers, en de ABCD boeken. Zo vond ik de Neehoorn erg grappig en was Films die nergens draaien gewoon heel mooi.

Voor de blog van vandaag koos ik ook een luisterboek met een jeugdtitel:

Wie achter deze deur verdwaalt

De verlegen Laurenzo mag op bezoek bij een beroemde schrijfster. In haar huis ontdekt hij een deur die op slot zit. Volgens de schrijfster wachten achter die deur onbekende landen, die je alleen kunt betreden met een visum dat goedgekeurd moet worden door de ambassadeur. Laurenzo’s klas twijfelt: wie is die geheimzinnige ambassadeur? Wat wacht er achter die deur? Er is maar één manier om daarachter te komen…

Titel: Wie achter deze deur verdwaalt
Auteurs: Tonke Dragt en Rindert Kromhout
Genre: Jeugd
Voorgelezen door: Huub Dikstaal
Looptijd: 2u23m

602bd4a4a23231c53665bc3f7c72e03c.png

Mijn mening

Wat een heerlijk verhaal, maar dat kan ook bijna niet anders met Huub Dikstaal als voorlezer. Hij heeft een fijne stem en kan de personages een eigen stem geven zonder dat het nep aanvoelt. De personages komen echt tot leven. Het is een verhaal over een klas met bijzondere kinderen en hun meester Tom. Het is een kleine klas in het speciaal onderwijs voor de kinderen die tussen wal en schip vallen in de grote reguliere klassen op de basisschool. Zij krijgen hier de kans om te leren en zich te ontwikkelen en zichzelf te zijn. Allemaal hebben ze wel iets, ze worden snel boos of zijn verlegen en durven niets te zeggen en dan nog de nodige moeite hebben met letters en cijfers. Meester Tom is geweldig en laat de kinderen kennis maken met boeken. Hij leest veel voor en dat vinden ze prachtig, vooral de boeken van Lavinia Morgenster. Als meester Tom voorstelt om eens een brief te schrijven aan deze schrijfster, belanden ze met z'n allen in een groot avontuur.

Het verhaal is heel mooi geschreven. Je kan je makkelijk een voorstelling maken van hoe de kinderen zijn en hoe ze alles ervaren. In Lavinia Morgenster is Tonke Dragt te herkennen, wat het speciaal maakt. Het is een mooi verhaal over het ontwikkelen van zelfvertrouwen en willen en kunnen doorzetten. Een boek over een groep kinderen uit het speciaal onderwijs levert een herkenbaar verhaal op voor lezers uit dat onderwijs. 

602bd4a4a23231c53665bc3f7c72e03c.png

Luisteren naar Wie achter deze deur verdwaalt was een klein feestje, want het hoeft niet altijd groots, spannend of dramatisch te zijn.

Luister jij weleens naar een jeugdboek?



Reacties op: Marieke luisterde: Wie achter deze deur verdwaalt

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rindert Kromhout

Rindert Kromhout

Rindert Kromhout is een Nederlandse jeugdboekenschrijver. Al vroeg begon hij met...

Tonke Dragt

Tonke Dragt

Tonke Dragt is een kinderboekenschrijfster. In 1961 verscheen Verhalen van de tw...