Ons mooiste luisterboek van 2021

op 03 januari 2022 door

Het jaar 2021 is alweer een paar dagen voorbij. Wat hebben we veel geluisterd met elkaar. Tips die we van elkaar hebben gehoord en natuurlijk van jullie, de volgers. Soms wandelend in het bos of tijdens het huishouden, er was altijd wel een luistermoment te vinden. Maar welk boek is het langste bijgebleven of heeft de meeste indruk gemaakt? Ieder van ons heeft een favoriet boek en hieronder vertellen we waarom dit voor ons zo is.

321aba9f77bd8fa78ea18e85257cca6b.png

Wat is jouw favoriete luisterboek van 2021 en waarom?

Marieke:

Ik luister graag en veel, vooral tijdens het koken, boodschappen doen, wandelen en joggen. Er gaan dan ook heel wat luisterboeken doorheen gedurende een jaar. Op Hebban heb ik een plankje 'luisterboeken', maar die is niet van 1 jaar. Dit jaar ben ik wel op papier gestart met het bijhouden van de luisterboeken en gewone boeken, maar dat was vanaf maart. Het was dus mijn leeslijst nalopen en de luisterboeken ertussenuit halen. Het zijn er veel, 44, maar daarbij zitten ook meerdere delen van een boek (Kerstperikelen in Snowdonia bijvoorbeeld, vier delen voor een boek. Maar Het huis met duizend geheimen was een adventskalenderboek, 24 korte delen vanaf 1 dec tm 24/12. Die heb ik op Hebban toe laten voegen als een boek.)

Mijn keuze voor favoriet luisterboek van 2021 is Lenoir van Bas Haan. Het valt onder thriller, maar het is meer een detective, waarbij in de proloog een rechercheur wakker wordt naast een lijk en zelf het pistool in handen heeft. Hij weet weg te komen van de plaats delict en wordt op het onderzoek gezet. Het is een knap uitgezette zoektocht naar de waarheid. Daarnaast speelt nog een hoop gedoe binnen zijn familie en gaat het ook over drugshandel in Rotterdam. 
De voorlezer is Frans van Deursen en die stem past heel goed bij dit boek. Het verhaal wist me te boeien van begin tot einde, het zit goed in elkaar en heeft diverse twists en verrassingen. Ik heb het met veel plezier en interesse geluisterd en is een aanrader voor luisterboekliefhebbers.

Helma:

Net als Marieke luister ik boeken op momenten dat zelf lezen niet kan: tijdens koken, de was wegwerken en allerlei andere huishoudelijke taken die meteen een stuk leuker worden met een luisterboek op mijn oren. Ook tijdens het fietsen mag ik graag luisteren. Ik heb vorig jaar het haken weer ontdekt en ben nu bezig met een restjesdeken met een supersimpel patroon waarbij een luisterboek prima te doen is en ik twee hobbies mooi gecombineerd heb. Ik heb mijn 'gelezen' plankje van het afgelopen jaar bekeken en heb de boeken die ik geluisterd heb geplaatst op een nieuwe plank 'geluisterd in 2021'. Zo kreeg ik een mooi overzicht en telde maar liefst 59 luisterboeken. Eigenlijk veel meer dan ik gedacht had. Om daar een favoriet uit te kiezen was nog niet zo makkelijk.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor De vrouw met het dodenmasker van Mads Peder NordboHet is het derde deel van de 'Matthew Cave'-serie: een thrillerserie die zich grotendeels afspeelt in Groenland. De eerste twee boeken waren al bloedstollend spannend en in dit derde deel komen zaken uit de eerste twee delen weer terug en krijg je antwoord op een aantal nog openstaande vragen. Het is geen boek voor tere zieltjes, want er gebeuren behoorlijk gruwelijke dingen. Het verhaal zit goed in elkaar, maar luisterend moet je er goed je gedachten bijhouden omdat je snel iets essentieels mist. Ik heb regelmatig even teruggespoeld omdat ik merkte dat ik iets gemist had. Met de stem van Frank Rigter is dat trouwens geen straf. 

Laurie:

Ik luister ook veel boeken, maar ik dacht dat het dit jaar wel mee zou vallen. Tot ik  ging tellen en er tot mijn verbazing 37 boeken geluisterd bleken te zijn. Over het algemeen zijn dit Engelse boeken en dat zie je ook terug in mijn favoriet. Mijn favoriete luisterboek van 2021 is mijn tweede favoriete boek van dat jaar: Aristotle & Dante Dive Into The Waters of the World van Benjamin Alire Sáenz. Het wordt voorgelezen door Lin-Manuel Miranda, dé reden dat ik mijn vooruitbestelling van het ebook annuleerde. Ik keek al jaren uit naar dit boek, maar het duurde en duurde maar voor het verscheen. Ik vond het eerste deel al zo'n fijn verhaal en dit tweede deel is dat ook. Met recht een comfort read.

Jeanet:

Ik heb afgelopen jaar 59 boeken geluisterd en dat is veel minder dan vorig jaar. Dit is deels wel te verklaren, ik ben minder gaan wandelen en meer gaan werken. En met Nozem onze pup van inmiddels 7 maanden wandel ik wel, maar hij mag nu nog maar 35 minuten lopen en die tijd besteed ik dan ook echt aan hem. Maar tijdens het huishouden vind ik het heerlijk om te luisteren, hierdoor is het huishouden soms zelfs leuk. Ik hou in een Excelsheet bij of ik de boeken gelezen heb of geluisterd, maar ook of het een e-book of papieren boek is, zo kan ik het heel makkelijk optellen. 

Ik heb veel boeken 4 sterren gegeven, maar voor mij sprong dan toch Hans Dorrestijn met Wensvogels eruit. Het boek is door Hans zelf ingesproken en dat kon hij niet beter doen. Hij leest het zo "droog" voor dat het net is of hij het tegen je persoonlijk heeft. Ook de humor vond ik echt geweldig. Ja, als ik aan dat boek denk, krijg ik een glimlach op mijn gezicht en daarom is het mijn favoriet van het jaar 2021.

Wat was jouw favoriete luisterboek van 2021?Reacties op: Ons mooiste luisterboek van 2021

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bas Haan

Bas Haan

Bas Haan (1973) is onderzoeksjournalist. Hij begon als rechtbankverslaggever en ...

Mads Peder Nordbo

Mads Peder Nordbo

Mads Peder Nordbo (1970) is Deens en woont al een aantal jaar in Nuuk, de hoofds...

Hans Dorrestijn

Hans Dorrestijn

Hans Dorrestijn (1940) is schrijver, tekstschrijver, vertaler en cabaretier. Hij...

Benjamin Alire Sáenz

Benjamin Alire Sáenz

Benjamin Alire Sáenz is de schrijver van het veelgeprezen en bekroonde bo...