Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Themaboeken om te luisteren | Cosy Crime

op 14 februari 2023 door

Veertien februari is de dag van de liefde. De Luisterboekhoek wil deze dag natuurlijk niet aan jullie voorbij laten gaan en daarom doken Marieke en Barbara in het steeds sterker vertegenwoordigde thema Cosy Crime en Helma en Jeanet vulden aan waar ze konden. Wat is Cosy Crime eigenlijk en wat zijn de leukste luisterboeken op dit moment binnen dit thema? Ga er maar lekker voor zitten en wellicht wordt het jouw nieuwe liefde wel.

-door Marieke & Barbara-

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

Eh... Cosy Crime?

Letterlijk vertaald kom je dan uit op 'gezellige misdaad'. Klinkt paradoxaal. Als we verder kijken, dan benoemt één van de uitgeverijen van een flink aantal cosy crime series -uitgeverij Fontein- cosy crime als volgt: 'misdaad met een knipoog'. Eigenzinnige speurders, een (of meer) slachtoffers maar zonder gruwelijk bloederige scenes. 'Spannende verhalen met de leukste personages die zich afspelen op bijzondere plekken'.

Het is Agatha Christie die de grondlegger was van deze detectives. Met haar pientere Miss Marple en uitmuntende Poirot werd speuren in een laag tempo naar misdadigers en moordernaars gemeengoed voor de lezers. De boeken zijn tijdloos en worden nog altijd veel gelezen. Inmiddels zijn er een paar boeken van haar te luisteren in het Nederlands (Moord in de Orient expres en De moord op Roger Ackroyd). In het Engels is er meer keus.

In de blog van vandaag laten we jullie kennis maken met de cosy crime van nu.
b44c78443d579787d94d5d1f642e15b8.jpg

Tante Poldi

Een humorrijke cosy crime-serie door Mario Giordano. Uitzicht op zee, zon en rust. Meer wilde Poldi niet toen ze kort na haar zestigste verjaardag van München naar Sicilië verhuisde. Maar op Sicilië gaan de dingen nooit zoals je dacht en misdaad is nooit ver weg. De speurder in Poldi ontwaakt en al snel kruist ze het pad van de aantrekkelijke inspecteur Montana. Hij wil niet dat Poldi haar neus in zijn zaken steekt, maar wat hij niet weet is dat de extravagante Poldi nooit opgeeft. Nooit. (tekstbron: uitgeverij Fontein)

Verschenen titels:


Voorgelezen door: Pamela Teves
Looptijd: ± 11 uur

Marieke:
Ik ben gek op Tante Poldi! Maar dan wel in het luisterboek. Het eerste deel won ik als leesboek en ik heb me er doorheen moeten worstelen. Toen deel twee kwam liet ik het links liggen tot ik zag dat het ook als luisterboek beschikbaar was. En dat was een schot in de roos. Pamela Teves is gewoon Tante Poldi en hoewel het boek wordt verteld vanuit haar neef, is het zo precies goed. Je hoort Poldi en je ziet Poldi. Geweldig personage. De crime's zijn soms best ingewikkeld, maar luisterend is het goed te volgen. Ik schreef al eens een review artikel voor de luisterboekhoek: link

743c2bda9daca4bcf2a31cbfd1eb5682.jpg

La Dolce Vita

Een cosy crime-serie door Valentina Morelli. De jonge Zuster Isabella woont, werkt en bidt in het klooster van Santa Caterina, een pittoresk dorpje in Toscane. De nieuwsgierige non lost grote en kleine misdaden op, samen met de onervaren carabiniere Matteo. (tekstbron Uitgeverij Fontein)

Verschenen titels:

Voorgelezen door: Klavertje Patijn
Looptijd: ± 4 uur

Jeanet:
Ik heb het eerste deel De moord in het klooster geluisterd en vond het goed voorgelezen door Klavertje Patijn. De stem past perfect bij het verhaal, ik heb het iets versneld geluisterd. Het is prima te volgen. Het is oprecht een leuk verhaal, wat zich vooral in het klooster en het dorp afspeelt. De personages zijn origineel. Zuster Isabella en carabiniere Matteo vullen elkaar mooi aan. Het is een echte cosy crime en ik ga zeker nog een deel luisteren. Het zijn geen dikke boeken, het duurt vier uur en met versneld afspelen iets korter. Als het straks wat mooier weer is, ga ik deel twee tijdens het tuinieren luisteren, wie weet waan ik me dan in de Italiaanse zon.

Helma:
Ik heb alle delen geluisterd en heb er erg van genoten. Behalve de crime die gepleegd wordt speelt als rode draad ook het dorpsleven een rol met een burgemeester die vooral bezig is met zijn eigen gewin en daarvoor Matteo opdrachten die hij volkomen tegen zijn zin uitvoert en waarvoor hij zijn uiterste best doet om zich daaraan te ontrekken. Een aanrader!

Marieke:
Van deze serie luisterde ik er drie. Voor het samenstellen van deze blog ontdekte ik dat er nu vijf delen zijn. De hoogste tijd om die andere twee te gaan luisteren, want ik vind de verhalen leuk en origineel. De delen duren niet zo lang en je bent er dan snel doorheen, twee rondjes hardlopen en klaar. 

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

Sofia's Camping

Een lichte, vrolijke, grappige maar zeker ook spannende cosy crime-serie door Susanne HanikaSofia erft van haar oma een camping aan een meer in Beieren, maar die wil ze eigenlijk zo snel mogelijk verkopen. Maar de stamgasten zijn blij dat Sofia de camping voortzet, toch…? En wanneer de aantrekkelijke rechercheur Jonas Schneider de camping betreedt om haar te helpen bij een reeks misdaden, lijkt de noodzaak om te verkopen opeens een stuk minder urgent… (tekstbron Uitgeverij Fontein)

Verschenen titels:

Voorgelezen door: Jantine van den Bosch
looptijd: ± 5 uur per deel

Marieke:
Hiervan luisterde ik het eerste deel. Het is alweer even geleden en ik geloof dat ik het nogal verwarrend vond wat er gebeurde. Maar dat kan heel goed aan mijzelf hebben gelegen, dat ik niet zo goed zat op te letten. Het was over het algemeen wel leuk en de ontknoping was redelijk verrassend. Toch had ik niet gelijk de zin om te rest te luisteren. Nu ik dit typ ben ik toch weer nieuwsgierig naar de twee vervolgdelen.

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

Miss Merkel

Deze hilarisch geschreven serie van David Safier combineert absolute klassieke ‘whodunnit’-kenmerken met moderne wendingen. Angela Merkel is met pensioen woont met man en mopshond op het platteland. Daar ontpopt ze zich tot detective wanneer de plaatselijke baron dood wordt aangetroffen. Een nieuwe carrière is gestart! (tekstbron Uitgeverij Fontein)

Verschenen titels:

Voorgelezen door Pamela Teves
Looptijd: deel 1: 9 uur, deel 2: 11 uur

Marieke:
Deel een heb ik geluisterd en opnieuw heb ik genoten van het voorlezen door Pamela Teves. Het verhaal is grappig, want Miss Merkel die na haar pensioen zich terugtrekt op het platteland en amateur speurder wordt, samen met haar hondje en met hulp van haar man is toch geweldig bedacht? Het is al even geleden dat ik het luisterboek luisterde en heel eerlijk, er is niet veel bijven hangen wat de crime betreft, maar het gevoel van genieten is er nog wel. Ik had niet in de gaten dat deel twee al beschikbaar was bij de onlinebibliotheek, ik weet wel wat ik binnenkort ga luisteren.

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

Cherringham

Een spannende en vermakelijke cosy crime-serie door Matthew Costello & Neil Richards. Waan je op het Engelse platteland in het ogenschijnlijk rustige stadje Cherringham met gepensioneerd politieman Jack Brennan en de jonge webdesigner Sarah Edwards.

Verschenen titels:

Voorgelezen door: Eva Damen
Looptijd: ± 2-3 uur per deel

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

Kitt Hartley

Een charmante en grappige cosy crime-serie van Helen Cox. Volg Kitt Hartley tijdens haar moordonderzoeken in de schilderachtige straatjes van York! (tekstbron Uitgeverij Fontein)

Verschenen titels:

Voorgelezen door Jorien Zeevaart
Looptijd: ± 8-10 uur per deel

Marieke:
Wat ik bij deze serie erg leuk vond, is het feit dat het een boekenthema heeft. Tot nu toe enkel het eerste deel geluisterd en het is een knap in elkaar gezet mysterie en het heeft een romantische twist. Jorien Zeevaart heeft een prettige voorleesstem die goed past bij het verhaal. Toen ik begon met luisteren waren er drie titels beschikbaar, inmiddels zijn het er zes. Wanneer er weer meer luistertijd is ga ik zeker verder met deze cosy crime serie.

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

De Ellery-Page mysteries

Voor een slaperig dorpje worden er in Pirate Cove vrij veel misdaden gepleegd… En het is aan Ellery Page om die zaken op te lossen! (tekstbron Uitgeverij Fontein). Auteur Josh Lanyon.

Verschenen titels:

Voorgelezen door: Marcel Harteveld (deel 1,2 & 3), Kevin Hassing (deel 4)
Looptijd: ± 6 uur per deel

Marieke:
Van deze serie luisterde ik de eerste twee delen. Het eerste deel kon me niet zo boeien, er waren veel personages en de plot was voorspelbaar. Het tweede deel beviel beter, maar ook hier was de dader voor mij snel bekend.  Wat bijzonder is aan deze reeks is dat er diversiteit zit in de hoofdpersonages, waarbij de eigenaar van de boekhandel en de rechercheur gevoelens voor elkaar ontwikkelen.

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

De Cock

Tja, wie kent de grijze speurder met CeeOoCeeKaa met zijn hulpje Vledder uit Amsterdam niet? De ene moord na de andere lossen ze op, genietend van een cognacje bij Smalle Louis en iedere moordzaak evaluerend aan de keukentafel bij De Cock thuis. Meerdere malen per boek wordt De Cock er door zijn hoofdcommissaris Buitendam uitgestuurd, maar hij overleeft het al 92 (!) delen lang. Gestart door A.C. Baantjer en na zijn dood overgenomen door Peter Römer, die de meest recente luisterboeken ook voorleest.

Een greep uit de verschenen titels:

Voorgelezen door o.a. Peter Römer
Looptijd: ± 4 uur

Barbara:
Na het lezen van de boeken en het kijken van de serie, kostte het me enige moeite om de luisterboeken over de bekende speurder op te pakken. Je hebt toch een bepaald beeld van de diverse personages, met name van Piet Römer als De Cock. Gelukkig is de Baantjer reeks zo doorspekt met Römers (Piet's zoon Peter nam na de dood van Appie Baantjer de serie over als auteur en spreekt ook veel van de luisterboeken in). De luisterboeken spelen zich meestal af in en om de hoofdstad van ons land en kenmerken zich door de vele bijzondere relaties die de beroemde speurder (verbonden aan het inmiddels ter ziele gegane politiebureau aan de Warmoesstraat) met zijn inwoners heeft, zijn prikkende onderbenen als een onderzoek niet wil vlotten, zijn bijzondere band met de lijkschouwer dokter Rusteloos (in het werkelijke leven arts Zeldenrust) en café eigenaar smalle Louietje. Heerlijk voor tussendoor.

Marieke
Onlangs mocht ik de nieuwste De Cock en de ongehoorde moord naluisterden. Voorgelezen door Peter Römer is het heerlijk om een paar uurtjes weg te dromen en mee te speuren met De Cock en zijn team. Een vast patroon in de verhalen en gegarandeerde oplossing aan het einde. Ik hou er van.

12e0907042a47a31a0e4d3147162f1c7.jpg

De moordclub (op donderdag)

In een prettig en rustig bejaardenhuis vormen vier bewoners een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken.

Verschenen titels:

Voorgelezen door Dieuwertje Blok (deel 1), Hymke de Vries & Irma Hartog (deel 2 en 3)
Looptijd: ± 10 uur

Barbara: alle drie de delen heb ik met veel plezier geluisterd, al moet ik zeggen dat ik de laatste twee delen beter vond door de wisseling tussen Irma en Hymke als voorlezers. Richard Osman ontpopt zich als een begenadigd schrijver die alle verhaallijnen binnen de boeken erg goed uitwerkt. Doorspekt met die geweldige Britse humor lezen/luisteren deze boeken als een trein. 

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

De Queen

Wie wist dat de Britse koningin Elisabeth een amateur speurder was? Waarschijnlijk niemand. Alleen de schrijver SJ Bennett, want die heeft twee boeken geschreven met haar in de hoofdrol. Het is niet zo gek dat nietmand ervan weet, want Koningin Elisabeth zorgt ervoor dat de credits voor het oplossen van moorden bij iemand anders terecht komen.

Verschenen titels:

Voorgelezen door: Inge Ipenburg
Looptijd: deel 1: 8 uur, deel 2: 11 uur

Marieke:
Van deze boeken over amateur speurder Queen Elizabeth luisterde ik het eerste deel, maar dat was niet een heel groot succes. Het is een behoorlijk complex verhaal met veel personages en politieke toestanden. Ik had grote moeite om het verhaal te kunnen volgen en de plot te begrijpen. Deel twee laat ik dan ook aan me voorbijgaan.

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

Granchester

Sydney Chambers is een Britse pastoor en amateurdetective en hoofdrolspeler in de BBC serie Granchester. Na het succes van de tv serie, zijn de verhalen van auteur James Runcie ook als luisterboek uitgegeven. Per boek worden meerdere moorden en mysteries in losse verhalen opgelost.

Verschenen titels:

Voorgelezen door: Rik van de Westerlaken (deel 1) en Huub Dikstaal (deel 2 & 3)
Looptijd: wisselend, van 9 tot 13 uur

Marieke:
Van deze serie luisterde ik het derde deel. Op zich niet onaardig, maar het is wel heel cosy, tegen het langdradige aan. De verhalen duurden me te lang. Ik denk dat de tv serie wat vlotter gaat.

Barbara:
Ben het helemaal met Marieke eens. Voor Thinium mocht ik het tweede deel in deze serie naluisteren. Ondanks dat mijn favoriete stemacteur het vocale deel voor zijn rekening nam, vond ik het een moeizaam gebeuren met weinig diepgang en over het algemeen erg ongeloofwaardig. 

a81b955e07cc6a1ddd1e066dd5125ca1.jpg



De Mitford moorden

Deze zesdelige serie waarin telkens een van de zes Mitford-zussen centraal staat zijn verhalen vol intriges, schandalen, liefde en moord tegen de prachtige achtergrond van het Engeland van de jaren twintig. Hoewel anders doet vermoeden is de hoofdrol in alle verhalen weggelegd voor Louisa Cannon. Ze krijgt een baan als kindermeisje en chaperonne in de huishouding van de rijke familie Mitford en hoopt zo aan haar leven van armoede en een gevaarlijke oom te ontsnappen. Naast Louisa speelt agent Guy wiens grote doel in het leven is om bij Scotland Yard aan de slag te gaan. En natuurlijk is er in elk deel een misdaad die opgelost moet worden. Inmiddels zijn er vijf boeken in het Nederlands vertaald.

Verschenen titels:

Voorgelezen door: Marjolein Algera
Looptijd: ± 11 à 12 uur per deel)

Helma:
Ik heb de eerste drie delen geluisterd en daar heb ik me prima mee vermaakt. De stem van Marjolein Algera is prettig om naar te luisteren. Af en toe zou er iets meer actie in het verhaal mogen, maar ik genoot van die jaren '20 sfeer die Fellowes in het verhaal brengt. Louisa en Guy zijn leuke personages die niet voor een kleintje vervaard zijn. Ze komen allebei uit een arbeidersmilieu waarbij carrière maken bijna uit den boze is. Vooral Guy laat zich daar weinig aan gelegen liggen en probeert door hard werken zijn droombaan bij Scotland Yard te bemachtigen. Ook de werkelijk bestaande Mitford-zussen worden zo waarheidsgetrrouw geportretteerd, zodat duidelijk wordt hoe ze zich op latere leeftijd zullen ontwikkelen. De fascistische voorkeur van Diana wordt bijvoorbeeld al licht aangestipt als ze interesse toont voor de fascist Oswald Mosley, voor wie ze later haar eerste echtgenoot en kinderen verlaat. Een mooie mix van fictie en feiten.

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

Madame le Commissaire - serie Isabelle Bonnet 

Deze tot nu toe vijfdelige serie van Pierre Martin speelt zich af in Zuid Frankrijk. De hoofdrol is weggelegd voor Isabelle Bonnet, het veelgeprezen hoofd van een geheime dienst in Parijs, die ternauwernood een aanslag op haar leven heeft overleefd. Ze besluit daarop terug te keren naar haar geboorteplaats Fragolin, een klein dorpje aan de Côte d'Azur, om te herstellen en waar ze vervolgens als Madame le Commissaire tegen wil en dank de misdaad bestrijdt.

Verschenen titels:

Voorgelezen door: Carly Wijs (deel 1) en Hymke de Vries (deel 2 t/m 5)
Looptijd: ± 11 à 12 uur per deel

Helma:
Zowel de stem van Carly Wijs als Hymke de Vries ligt lekker in het gehoor, dus dat is alvast geen straf om naar te luisteren. Ik heb de eerste twee delen geluisterd. De andere delen liggen nog op de luisterstapel. Pierre Martin neemt je mee in de Franse manier van leven. Hoewel Isabelle Bonnet de hoofdpersoon is, is haar sidekick Apollinaire minstens net zo belangrijk. Hij is de vrolijke noot in het verhaal met zijn slungelige gestalte, zijn kleurige sokken en zijn bijna bovenmenselijke vermogen om de opdrachten van Isabelle binnen no-time voor elkaar te krijgen. Het is een  gemoedelijke whodunnit waarbij telkens een verdachte van het lijstje afgestreept wordt. De opbouw is traag, met soms meer aandacht voor uitstapjes. lunches en spelletjes petanque dan voor daadwerkelijk rechercheonderzoek, terwijl ook de liefde niet vergeten wordt. De onverwachte wendingen zorgen ervoor dat het boeiend en spannend genoeg blijft en niet verzandt in een voorspelbaar verhaal. 

Barbara:
Tot nu toe heb ik de eerste drie delen geluisterd en ben het met Helma eens dat zowel Carly als Hymke de boeken beiden prettig voorlezen. Het grappige van deze serie is dat de auteur Duits is, en niet -zoals je misschien zou verwachten- Frans. 

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

Eva Romeijn 

Corine Hartman schreef tot nu toe voornamelijke harde thrillers, maar met de serie over Eva Romeijn is ze in de wereld van cosy crime gestapt. Deze serie telt inmiddels drie delen, waarvan de middelste een kort verhaal is.

Verschenen titels

Voorgelezen door Christel Schimmel
Looptijd: deel 1: 8 uur, kort verhaal: 37 minuten

Marieke
Het eerste deel heb ik gelezen, niet geluisterd. Het is echt cosy crime en speelt in Vorden. Het korte verhaal ga ik binnenkort luisteren.

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

Stand alones:

Het Kamermeisje - 

Molly is een wat zonderlinge en onopvallende jonge vrouw. Ze is geknipt voor haar werk als kamermeisje in het Regency Grand Hotel, waar ze met overgave de kussens opschudt en het stof en de geheimen van de gasten wegveegt, zonder dat iemand aandacht voor haar heeft. Toch komt ze – ongewild – in de spotlights te staan wanneer ze Mr Black, een beruchte en steenrijke gast, dood in zijn bed aantreft. Zo wordt ze opeens hoofdverdachte in een moordzaak en belandt ze in een web van leugens. Hoe kan ze daar nog uit ontsnappen? Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek, maar zal het op tijd zijn, vóór de moordenaar opnieuw toeslaat?

Voorgelezen door: Keja Klaasje Kwestro
Looptijd: ± 11 uur

Marieke:
Oei, dit boek heb ik niet geluisterd, maar gelezen. Ik kreeg een ebook als vooruitleesexemplaar. Het was echt een boek voor mij en ik sloot mijn recensie af met: Het kamermeisje is een hartverwarmende roman en met een geweldig personage als Molly is echt genieten tot het einde.

Barbara:
Heb jij mazzel Marieke: samen met Celesta (Prinsen) heb ik het kamermeisje als buddyread in onze Luisterboekhoek opgepakt, waarbij Celeste het boek las en ik het luisterde. Moet zeggen dat ik aangenaam verrast was; los van elkaar beoordeelden zowel Celeste als ik het (luister)boek met maar liefst vier sterren!

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

De engel van Sevilla

Het is Sascha gelukt om haar twee passies te combineren: haar voorliefde voor Spanje en haar drijfveer om voor anderen te zorgen. Ze krijgt een droombaan in een resort in de zonnige stad Sevilla. Haar baas vindt haar meer dan leuk, en dat hun liefde geheim moet blijven geeft een extra spanning aan hun relatie. Dan valt er een dode in het resort. Als blijkt dat het geen natuurlijke dood was, beseft Sascha dat er iets gruwelijk mis is.

Auteur: Marelle Boersma
Voorgelezen door: Lottie Hellingman
Looptijd: 9u23min

a09c921a53d36da97ba27abd03ed7c34.jpg

Er zijn ongetwijfeld nog meer cosy crime verhalen of series te ontdekken. Wij dachten nog aan Tannie Maria en de reeks van M.L. Longworth, maar aangezien er geen luisterboeken van zijn, hebben we deze boeken buiten de lijst gehouden. Mocht jij nog een cosy crime verhaal of serie weten, laat het ons dan weten in een reactie onder deze blog.

Lezersvraag

Luister jij wel eens naar cosy crime? 



Reacties op: Themaboeken om te luisteren | Cosy Crime

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mario Giordano

Mario Giordano

Mario Giordano werd als zoon van Italiaanse immigranten geboren in München. Hij ...

Valentina Morelli

Valentina Morelli

Valentina Morelli is de auteur van vele romans. Met de La dolce vita-serie legt ...

Nita Prose

Nita Prose

Nita Prose is adjunct-directeur en uitgever van Simon & Schuster Canada. Ze ...

Richard Osman

Richard Osman

Richard Osman is televisieproducent en de presentator van Pointless en andere po...

Peter Römer

Peter Römer

Peter Römer (Amsterdam, 1952) is een Nederlandse auteur en begon zijn carri...

Helen Cox

Helen Cox

Helen Cox is een boekverslindende, fotograferende, filmgeobsedeerde romanschrijv...