Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Themaluisteren | De boeken uit Eus' Boekenclub

op 18 maart 2023 door

Op 11 maart is de boekenweek gestart met als thema 'Ik ben alles'. In het kader hiervan is iedere avond Eus' Boekenclub te zien op NPO2 waarin diverse schrijvers te gast zijn en hun boek in een verkorte leesclub wordt besproken met een tweetal bekende Nederlanders. Daarnaast is er een burgemeester die zijn of haar favoriete boek in het zonnetje zet en toont een willekeurige Nederlander zijn bijzondere boekenverzameling.

- door Helma en Barbara -

1c34516b08e516e81cef560ab5cad026.jpg

Helaas zijn niet alle genoemde boeken als luisterboek beschikbaar maar we wilden ze jullie toch laten zien. Omdat Helma geniet van een gratis proefabonnement van Fluister, die behalve ebooks en luisterboeken ook een groot assortiment podcasts in het aanbod heeft, hebben we ook een aantal interessante podcasts over de boeken toegevoegd.

De besproken boeken

Titel: Wat je van bloed weet
Auteur: Philip Huff
Voorgelezen door: Philip Huff
Duur: 7u10min
Bijzonder: ook beschikbaar voor luisteraars met gehoorverlies

Op de openbare basisschool in Blaricum wordt de naamloze verteller van Wat je van bloed weet voor het eerst verliefd. Op de hockeyclub in Laren ontmoet hij vervolgens Cato de Witt, van wie hij weet dat zij het voor hem is. Samen doorlopen ze de middelbare school in Bussum. Intussen woont hij in het grote, vrijstaande huis, met een rieten kap en een grote tuin, samen met zijn ogenschijnlijk welvarende familie. Maar de buren kunnen niets horen.

Wat je van bloed weet is een roman over opgroeien in een gewelddadig gezin; over de wording van kind tot man, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alex, de jongere broer van de verteller. Het is een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden.

1c34516b08e516e81cef560ab5cad026.jpg

Titel: Schemerleven
Auteur: Jaap Robben
Voorgelezen door: Pamela Teves
Duur: 10u21min

Na het plotse overlijden van haar haar man Louis komt de 82-jarige Frieda Tendeloo in een verzorgingshuis terecht. Ineens is ze weer alleen na ’n huwelijk van meer dan een halve eeuw. Maar in plaats van rouw om Louis dringt zich een verzwegen verdriet aan haar op.

In 1963 vriest de Waal voor het laatst dicht. Frieda Tendeloo en Otto Drehmann ontmoeten elkaar in het ijspaleis dat de rivier is geworden. Ze geven zich over aan hun verliefdheid, hoewel Otto al getrouwd is. Frieda raakt in verwachting van een kindje dat ze uiteindelijk nooit zien. Maar dat wel altijd in haar gedachten is gebleven.

Hoewel de omstandigheden Frieda dwongen om te zwijgen en te vergeten, lijkt nu de tijd gekomen om te praten en te gaan zoeken. En om haast te maken, voordat het kindje voorgoed samen met haar verdwijnt.

Podcast

We vonden de volgende podcasts waarin Schemerleven wordt besproken.

  • Een aflevering van Nooit meer slapen (NPO1 Radio 1 / VPRO) waarin Femke van der Laan in gesprek gaat met Jaap Robben.
  • Aflevering 12 van de podcastserie Astrids boekenkast waarin Astrid van Schoonacker het boek bespreekt
  • Ook bij De bende van het boek komt het boek langs in aflevering 135 waarin De Bende in disfunctionele relaties duikt

1c34516b08e516e81cef560ab5cad026.jpg

Titel: Etty Hillesum
Auteur: Judith Koelemeijer
Voorgelezen door: niemand, geen luisterboek beschikbaar

Op 9 maart 1941 begint de dan 27-jarige Etty Hillesum een dagboek. Terwijl de nazi's haar als Joodse vrouw in Amsterdam steeds openlijker vervolgen, getuigt zij van een imponerende geestelijke vrijheid. Haar aantekeningen over de liefde, erotiek, familierelaties, vriendschap, geloof, zinloze haat en lotsverbondenheid zijn hoogstpersoonlijk, zeldzaam eerlijk, en tegelijkertijd volstrekt universeel.

Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brieven hebben de geschriften van Etty Hillesum (1914-1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk? Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter haar mooie woorden?

Judith Koelemeijer wist een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze biografie geeft zij een verrassend nieuw perspectief op Etty's rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om 'het lot van haar volk te delen' en niet onder te duiken. Etty Hillesum blijkt iemand met vele gezichten, getekend door een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich tenslotte tóch weet te ontworstelen.

Etty Hillesum - Het verhaal van haar leven is de meeslepende geschiedenis van een jonge, gepassioneerde vrouw die ook onder de meest gruwelijke omstandigheden trouw bleef aan haar idealen en zichzelf.

Podcast

Het boek is jammer genoeg (nog) niet als luisterboek verkrijgbaar, maar in deze aflevering van de podcast Ongelofelijk! Humanisme in Overijssel vertelt Judith Koelemeijer over de totstandkoming van het boek. Wat was er allemaal te vinden in de archieven, en hoe brengt dat Etty dichterbij? Is het makkelijk om een boek over zo'n bekende naam te schrijven, of juist moeilijk? De podcast is opgenomen toen Koelemeijer nog volop in heet schrijfproces zat. Als je dus meer wilt weten over de achtergrond is dit een aanrader.

1c34516b08e516e81cef560ab5cad026.jpg

Titel: De heks van Limbricht
Auteur: Susan Smit
Voorgelezen door: Hymke de Vries (Nederlandse editie), Tine Cartuyvels (Vlaamse editie)
Duur: 7u35min

Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?

De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.

1c34516b08e516e81cef560ab5cad026.jpg

Titel: Swansdale
Auteur: P.F. Thomése
Voorgelezen door: niemand, geen luisterboek beschikbaar

Swansdale speelt zich af in het gelijknamige Engelse plaatsje en is het verhaal van twee gebroken gezinnen, de Dalbergs en de Bergdahls, het ene wat meer gebroken dan het andere. In het bijzonder is Swansdale het prille liefdesverhaal van de bijna-wees Elsa en de mysterieuze jongen Percy. Zij heeft haar moeder nooit gekend; hij tast in het duister over zijn vader. Ze zijn als broer en zus van dode, door henzelf tot leven gefantaseerde ouders. Intussen zitten ze ieder voor zich opgesloten in een gezin waar ze het niet uithouden. Percy beweert dat zijn vader gesneuveld is in de Vietnamoorlog en dat hij, net als hijzelf, afkomstig is uit Ypsilanti, dat in Amerika ligt. Elsa kent alleen haar moeders voornaam, Joan, die ze soms uitspreekt in de hoop dat het iets betekent. Verder heeft ze een terugkerend herinneringsbeeld van een witte jurk, waarvan ze altijd heeft gedacht dat het haar moeder was op weg naar een feest. Wanneer de werkelijkheid doodloopt, zit er niets anders op dan te vluchten, vindt Percy. Maar Elsa kan haar hoop niet opgeven. Het is alles wat ze heeft. Tot het imposante oeuvre van P.F. Thomése (1958) behoren onder meer het internationaal geprezen Schaduwkind, de verhalenbundel Zuidland (debuut, winnaar AKO Literatuurprijs) en de romans Vladiwostok! (shortlist Gouden Uil), De weldoener (shortlist AKO Literatuurprijs), De onderwaterzwemmer (shortlist Libris Literatuur Prijs, shortlist ECI Literatuurprijs en shortlist Fintro Literatuurprijs) en het lovend ontvangen Vaderliefde, zijn familieroman annex mythologie van een jeugd.

Podcast

In deze aflevering van de podcast Nooit meer slapen gaat Lotje IJzermans in gesprek met P.F. Thomése over onder andere Swandale.

1c34516b08e516e81cef560ab5cad026.jpg

Tip van de burgemeesters

Titel: De acht bergen
Auteur: Paolo Cogneti
Voorgelezen door: Louis van Beek
Duur: 7u

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlate huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Titel: Het nieuwe land
Auteur: Eva Vriend
Voorgelezen door: niemand, helaas geen luisterboek beschikbaar

Aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis onderneemt Eva Vriend een zoektocht naar het ontstaan van een nieuwe provincie: Flevoland. Midden vorige eeuw dromen tienduizenden Nederlanders van een bestaan als boer in de net drooggelegde polders. Een nieuwe, ‘maakbare’ samenleving, waarin niet alleen het landschap langs de meetlat wordt gelegd, maar ook de toekomstige bewoners.

Alleen de besten van de besten zijn welkom. Zwakkelingen, achterblijvers en zielenpoten komen er niet in. De selectieprocedure van de rijksoverheid is zeer streng en voert zelfs tot in de slaapkamer. Zijn de bedden wel opgemaakt, is de linnenkast op orde? Eva Vriend weet het stilzwijgen van afgewezen kandidaten te doorbreken en de geheimen te ontrafelen van een bevolkingspolitiek die in de recente geschiedenis haar weerga niet kent.

Podcast

In deze podcast van De Groene Amsterdammer vertelt Eva Vriend over de geschiedenis van Flevoland en gaat ze diep in op haar eigen ervaringen. Ze is geboren in de Noordoospolder, maar voelt ze zich dan ook Flevolander? In haar verhaal in De Groene schrijft ze dat de jongste provincie van Nederland grote problemen heeft met het vinden van een eigen identiteit. Misschien wel juist omdat haar eerste inwoners, na een strenge selectie vanuit de Rijksdienst, vanuit heel Nederland neerstreken in de nieuwe polder.

Titel: De gebroeders Karamazov
Auteur: Fjodor Dostojevski
Voorgelezen door: Ad Knippels
Duur: 35u56m

De gebroeders Karamazov is een van die romans uit de wereldliteratuur die op geen enkele manier aan slijtage onderhevig is: thematiek en literaire kracht blijven onverminderd groots. Als dan de vertaler ook nog de grootste vertalersprijs ontvangt, de Martinus Nijhoffprijs die in 2007 werd toegekend aan Arthur Langeveld, is er geen enkele reden meer deze klassieker ongelezen te laten.

Titel: De strijders van het licht
Auteur: Paolo Coelho
Verteld door: Hylke van Sprundel
Duur: 2u22min

Paulo Coelho verzamelde honderddrieëndertig levenswijsheden over de lichtstrijder en bundelde ze in dit boek. Een strijder van het licht is iemand die in staat is om het wonder van het leven te begrijpen, om tot het einde te strijden voor iets waarin hij gelooft. Coelho leert ons dat zelfonderzoek een sleutel tot het vinden van geluk is. In ieder van ons verschuilt zich een strijder van het licht, die weer dat hij kan vechten voor zijn dromen.

Titel: De autobiografie van God
Auteur: Franco Ferrucci
Verteld door: niemand, geen luisterboek beschikbaar

'Lange tijd vergeet ik dat ik God ben.' Met deze woorden opent de eerste autobiografie van God, een kaleidoscopische roman die een verrassend nieuw beeld geeft van de loop van de geschiedenis, van de schepping van het heelal tot de atoombom. Het is het verhaal van een gevoelige en twijfelende God, die het slachtoffer dreigt te worden van zijn eigen schepping. Een roman van kosmische allure, een waar vuurwerk van virtuoze invallen en verrassende wendingen, maar ook een boek dat dwingt tot nadenken en dat geen lezer onberoerd zal laten.

1c34516b08e516e81cef560ab5cad026.jpg

Na deze speciale boekenweekeditie gaat Eus’ Boekenclub vanaf 9 april tot en met 25 juni elke zondag om 19.25 uur op NPO 2 verder.

Luistervraag

Hebben jullie ook zo genoten van Eus' Boekenclub deze week? Gaat er naar aanleiding hiervan een luisterboek linea recta op jouw luisterplank of raadpleeg je wellicht eerst één van de genoemde podcasts? Vind je een podcast trouwens een leuke dan wel goede manier om meer over boek te weten te komen?



Reacties op: Themaluisteren | De boeken uit Eus' Boekenclub

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Philip Huff

Philip Huff

Philip Huff (1984) is schrijver en regisseur. Hij schrijft onder meer voor NRC H...

Jaap Robben

Jaap Robben

Jaap Robben (1984) schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor ied...

Judith Koelemeijer

Judith Koelemeijer

Judith Koelemeijer werkte tot 2000 bij de Volkskrant, maar nam ontslag om zich v...

Susan Smit

Susan Smit

Susan Smit (1974) groeide op in Noordwijk en werkte tien jaar lang als model in ...

P.F. Thomése

P.F. Thomése

Pieter Frans Thomése (1958) is een Nederlands schrijver van romans, verha...

Paolo Cognetti

Paolo Cognetti

Paolo Cognetti (1978) is een Italiaanse schrijver en documentairemaker. De acht ...