Advertentie

Eindoordeel - Je ziet me nooit meer terug, een geslaagde luisterclub

op 23 augustus 2017 door

De tweede luisterclub op Hebban ging op 1 september van start. Het luisterboek Je ziet mij nooit meer terug was gedurende 1 maand gratis te beluisteren via de Hebban luisterapp. 15 Hebbanlezers sloten zich aan bij deze luisterclub en luisterden naar de stem van Sonja Barend, die haar eigen boek voorlas.

Korte samenvatting
Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Generaties groeiden op met haar programma's. Haar heldere en betrokken manier van interviewen was een voorbeeld en inspiratie voor velen. Achter haar elegante en intelligente verschijning gaat een aangrijpend oorlogsverleden schuil.

Dit keer zoekt zij naar antwoorden op haar eigen vragen die te maken hebben met het lot van haar vader en moeder in oorlogstijd. Vragen die haar sinds haar kindertijd achtervolgen. In deze indringende memoires probeert ze inzicht te geven in hetgeen haar gedurende haar hele loopbaan heeft bewogen en de richting in haar televisiewerk heeft bepaald. Daarmee komt Sonja Barend, die voor velen al zo vertrouwd was in de huiskamer nog dichterbij.
 

De leesclub
Als snel blijkt dat de meeste luisteraars Sonja Barend kennen van haar lange en bijzondere tv carriere en zijn allen erg nieuwsgierig naar het boek. Ze willen voornamelijk meer weten over haarzelf en haar leven.
Fannie: Ik verwacht dat we meer te weten komen over de achtergrond van Sonja. Hoe was haar jeugd, hoe is ze in de tv wereld terecht gekomen, wat heeft ze mee gemaakt.

Voorleesstem:
Sonja Barend leest zelf haar eigen boek voor, dat geeft een enorme meerwaarde aan het boek.
Carolien: Dat Sonja het zelf voorlas had voor mij absoluut een meerwaarde. Voor mij ging het verhaal daardoor echt leven. Dit was haar leven, geen ander had dit op dezelfde manier gekund denk ik. Door haar intonatie en emotie op was de lading en haar kwetsbaarheid bij bepaalde stukken bijna voelbaar.

De titel:
Je ziet mijn nooit meer terug,  zijn de laatste woorden die haar vader sprak, toen hij in de oorlog van huis werd weggehaald. Dat wordt in de loop van het boek duidelijk. Die titel blijkt op meerdere manieren uit te leggen; de luisteraars zijn van mening dat het ook op Sonja zelf slaat, omdat zij besloot niet meer op tv te verschijnen.
Esther: Ik dacht dat het inderdaad ging om Sonja zelf. Meer verdrietig: ik kom nooit meer terug..... op tv. Dat ze dat jammer vond.

Opbouw:
Het boek is niet chronologisch opgebouwd, het springt nogal wat heen en weer in de tijd. Voor de ene luisteraar is het prima te volgen en ziet het als een vorm van spanning en verrassingseffect, de andere luisteraar vind het hierdoor moeilijk om in het verhaal te komen.
Fannie: Door het op en neer springen van tijd had ik in het begin moeite in het verhaal te komen, dan is een leesboek toch makkelijker omdat je dan beter even terug kan kijken hoe iets zit.
Evelien: Met de opbouw van het verhaal had ik een beetje moeite. Het gaat van tegenwoordige tijd terug naar de jeugd van Sonja (flashbacks) maar ook nog wel weer een tijdje vooruit in de voorbije geschiedenis, maar niet niet helemaal naar nu.[…] Door steeds heen en weer te gaan in de tijd bouwt er zich toch wel een soort spanning op

Geraakt?
Sonja Barend heeft met haar verhaal de luisteraars weten te raken. De openheid waarmee ze verteld over haar leven, de tegenslagen die ze heeft gehad en het vinden van geluk in de liefde. Het feit dat ze het zelf ‘verteld’ geeft dat net een stukje extra.
Greet O: Het boek heeft me zeker geraakt, wat een openheid, zo kende ik Sonja helemaal niet, respect hoor. Het feit dat het een luisterboek was dat ze dan nog eens zelf voorlas is zo een enorme meerwaarde.
Dina: Het luisterboek was beslist een pluspunt. Het heeft emoties opgeroepen die bij het lezen hoogstwaarschijnlijk veel minder zouden geweest zijn. Heb overigens een paar keer moeten glimlachen om iets dat ze vertelde..

Het luisterboek:
Het luisteren naar een boek was voor een aantal mensen nieuw, maar het is zeer goed bevallen.
Joella: Dit was mijn kennismaking met het luisterboek en is mij zo goed bevallen dat ik een abbo heb genomen op storytell. Ik zou graag weer eens mee doen aan een luister leesclub.

Verwachtingen:
De verwachtingen die de luisteraars aan het begin hadden zijn ook uitgekomen. Sonja Barend heeft veel over haar leven verteld, haar jeugd, de tijd in de oorlog, het opgroeien, de tijd bij de televisie, en ook haar ziekte die een grote impact op haar leven heeft gehad. Een aantal hadden Sonja op tv over haar boek horen vertellen en waren verrast dat het over zoveel meer ging dan enkel het verhaal over haar vader.
Ine: Ik had haar erover horen vertellen op tv en dacht dat het een boek was over haar kindertijd en jeugd, en een zoektocht naar antwoorden op vragen over die tijd. Een emotionele zoektocht.
Die verwachting is uitgekomen, maar het boek ging over veel meer dan dat. Het ging over haar hele leven en dat was verrassend.

Conclusie
Sonja Barend heeft de deelnemers aan de luisterclub weten te verrassen en te raken met een zeer persoonlijk verhaal. Het feit dat ze zelf het boek voorlas heeft daar zeker aan bijgedragen.
Dina: Boven alle verwachtingen.
Carolien: Dit luisterboek heeft mijn verwachtingen overtroffen.
Evelien: Ze heeft me écht geraakt met haar emotionele verhaal.

Er zijn 8 luister recensies geplaatst: 2 x 3 sterren, 5 x 4 sterren en 1 x 5 sterren, wat het gemiddelde brengt op het mooie gemiddelde van 4 sterren voor Je ziet mij nooit meer terug.

Blijf op de hoogte:
De boeken en de fragmenten die op de App staan worden regelmatig vervangen, neem er af en toe een kijkje om te kijken wat er nieuw is. Daarnaast is het ook mogelijk om nieuwsbrieven te ontvangen via de email over luisterboeken. Dat is in te stellen via Nieuwsbrieven

Nieuwsgierig geworden naar een (lees)-luisterclub? Houd dan de nieuwsbrieven van Hebban in de gaten voor informatie over nieuwe luisterclubs.
Ook is er een luisterboek-kanaal met alle informatie over luisterboeken. Die vind je hier.

 

Hieronder staan de eindoordelen van de leesclublezers, de gegeven sterren, en een quote uit hun recensieReacties op: Eindoordeel - Je ziet me nooit meer terug, een geslaagde luisterclub

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sonja Barend

Sonja Barend

Sonja Barend (1940) was een televisiepresentatrice, die ook wel de Koningin van ...

Gesponsorde boeken