Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel -Een succesvolle eerste luisterclub

op 04 juli 2017 door

Luisterclub Wiegelied

Voor de eerste keer organiseerde Hebban een leesclub voor een luisterboek. Het boek Wiegelied van Cilla en Rolf Börjlind was gedurende de maand juni gratis te beluisteren via de Hebban luisterapp.

Korte samenvatting:
Deel 4 van de serie Rönning en Stilton
In Småland wordt een graf ontdekt met daarin het lichaam van een jongen wiens keel is doorgesneden. Het team van commissaris Mette Olsäter, met daarin de jonge rechercheur Olivia Rönning, gaat naar de plaats delict om de moord te onderzoeken. In de buurt van het graf wordt een mes gevonden met een inscriptie die erop wijst dat de jongen het slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie. 

Tom Stilton biedt zijn hulp aan bij het onderzoek en wordt samen met Olivia naar Boekarest gestuurd om te achterhalen wie de jongen en zijn moordenaars kunnen zijn. Ze komen een verdachte organisatie op het spoor. Hun onderzoek blijft echter niet onopgemerkt en algauw verkeren ze in levensgevaar.

Achtien Hebban lezers luisterden mee en gaven hun mening over dit luisterboek. De meeste deelnemers hadden al ervaring met luisterboeken, maar een aantal waren er nog niet bekend mee en melden zich voorzichtig aan.

Evy de Brabander: Ik ben nog in twijfel. Ik wil heel graag meeluisteren maar ik heb enkel nog maar Springvloed gelezen...
Greet Oostvogels: Boek is aan het downloaden, ik wil wel een poging wagen. Heb de app al even uitgetest en ziet er leuk uit.

Eenmaal gestart met luisteren kwamen er al leuke reacties:

Wilma Hartman: Ben gistermiddag begonnen. Ik moet nu beginnen aan track 5 van 29. Het is mijn eerste luisterboek en ik vind het wennen. Het voelt alsof je de controle kwijt ben heel aparte ervaring. Bij een boek kan je nog eens terug bladeren, dat is bij een e-book al lastiger en hiermee voor mijn idee helemaal. Maar ik kan dus borduren en lezen tegelijk, dat is toch wel weer een voordeel!
Greta Wyma: Ik ben vandaag begonnen en moet zeggen dat het een prettige voorleesstem is. Blijft ook goed verstaanbaar in de auto. Heerlijk luisteren terwijl je in de auto zit.

Toch is niet iedereen even gelukkig met het luisteren van Wiegelied:

ElkeT: Ik zit nu aan track 19 en eerlijk... als het boek NU aanwezig was in de bib, was ik het al lang gaan halen. Luisterboeken blijken toch niet mijn ding te zijn. Misschien ook wel omdat het verhaal me niet erg ligt. Maar we bijten door...

Het feit dat het boek een vierde uit een serie is blijkt niet zoveel uit te maken. Een aantal luisteraars zijn bekend met de boeken van Börjlind, maar voor de meesten is het nieuw.

Sanne: Dit is ook mijn eerste kennismaking met de serie. Tot nu toe heb ik niet het idee iets te missen uit vorige delen. Misschien kom ik daar achter als ik die ga luisteren, inmiddels heb ik die ook op mijn boekenplank staan om te beluisteren.

Is het luisteren van een boek anders dan het lezen van het boek? Hoe zit het met de spanning, gaat het snel genoeg, mis je dingen? We vroegen het aan de luisterclubdeelnemers:

Evy de Brabander: Ik ervaar de spanning even goed als bij het lezen van een boek. Maar het geeft me iets meer een 'film' gevoel. Ik ben een vrij ongeduldige lezer en blader regelmatig al eens door of lees stiekem al een einde... En dat kan bij een luisterboek niet en dat vind ik ook wel fijn. Het maakt het ook spannender op een bepaalde manier!
Joke Zwier: Het is ontspannend, maar soms ook inspannend als bezig bent. Ik heb verschillende snelheden geprobeerd ende 1x bevalt het beste. Als het sneller gaat voel ik me opgejaagd en ontgaan me dingen.
Rita Leyman: Ik vond het een zeer aangename stem om naar te luisteren. In het begin vond ik het nogal moeilijk om te volgen doordat er dikwijls van personages werd gewisseld maar uiteindelijk vielen alle puzzelstukjes mooi in elkaar. Ik kon dit tijdens mijn sluitingstijd ideaal combineren met mijn werk. De tijd ging vliegensvlug voorbij en ik denk dat ik in de laatste jaren nog nooit in zo'n recordtempo een boek heb uitgelezen (of geluisterd).

Maakt het nog uit waar je luistert?

Marieke: Ik ben net terug van een rondje hardlopen en dat gaat uitstekend met het luisterboek! 
Greet Oostvogels: Door mijn chronische ziekte lig ik vrij veel in bed en dan lig ik te luisteren naar een boek. Rondom mij mag geen ruis zijn, helemaal alleen en met oortjes in, geen afleidende prikkels.
ElkeT: Ik heb van alles geprobeerd. In het verkeer bleek dat het verhaal me teveel afleidde, koken viel ook niet echt te combineren. Wat het beste van al werkte was 's avonds in het donker in bed. Overdag in huis rondlopen en constant onderbroken worden, was niet écht bevorderlijk voor het volgen van het verhaal.
Angele Steentjes: Ik luister graag bij schoonmaken en korte reizen in de trein. Bij langere reizen lees ik liever.

Dat de stem en de manier van voorlezen van belang is blijkt uit de reacties:

Willeke: Ik vind de voorleesstijl heerlijk, een rustige stem en een neutrale manier van voorlezen. Op die manier kan ik mijn eigen invulling geven aan de personen in het boek
Sanne: Hymke de Vries vind ik een erg fijne voorleesstem hebben. Ze heeft de juiste intonatie te pakken en de overgang tussen personages vind ik duidelijk, zonder dat ze stemmetjes gaat gebruiken.
Raywoman: Fijne voorleesstijl, ik denk dat de lat nu hoog ligt voor volgende luisterboeken.

Is de manier van voorlezen bepalend voor de opbouw van het boek of de plot?

Willeke: Het luisteren is anders omdat de voorlezer soms door haar manier van voorlezen ergens de nadruk op kan leggen wat me tijdens het lezen minder opgevallen was. Bij een nieuw boek is dat moeilijker te bepalen. maar de voorlezer kan door zijn of haar interpretatie bepalend zijn. Daarom is een luisterboek in mijn mening niet alleen afhankelijk van de manier van de auteur maar ook van de voorlezer.

Zijn de verwachtingen omtrent het luisterboek uitgekomen en is het voor herhaling vatbaar?

Evy de Brabander: Ik had grote verwachtingen. Ik heb erg naar dit boek uitgekeken, en ik vond de cover ook prachtig, wat op de 1 of andere manier mijn verwachtingen nog vergroot.... Die verwachtingen zijn bij mij ingelost, ik heb heerlijk genoten van dit boek!  (..)  en ik ben alweer nieuwe boeken aan het luisteren .
Rita Leyman: Ik heb er echt van genoten en zoals ik al schreef : bij een volgende luisterleesclub doe ik zeker mee.
ElkeT: Wat betreft de luisterervaring was ik vooral benieuwd of het iets voor mij zou zijn. Een paar weken geleden had ik volmondig "nee" gezegd. Nu sta ik wel open voor een nieuwe leesclub, met een andere stem, gewoon om te zien hoe die ervaring me dan weer bevalt.

Wat is de mening over het boek zelf? Door het vergelijken van luisterboek versus leesboek zou dat bijna vergeten worden.

Joke Zwier: 
In het begin is het lastig te volgen, totdat de personages en verhaallijnen bekend worden. Het is anders als het boek voorgelezen wordt, maar je gaat dan wel bewuster er voor zitten bijv.
Helma: Het verhaal switched tussen de verschillende personen en verhaallijnen. Sommige lijnen lijken helemaal niets met elkaar te maken hebben, maar komen op het eind toch prachtig bij elkaar. Zoals pas helemaal op het eind de proloog duidelijk wordt, dat vond ik echt verrassend.
Sanne: Ik vond het boek spannend, maar toch op een andere manier dan ik had verwacht. De opbouw was langzaam en door de vele personages en verhaallijnen in het begin vond ik het wat ingewikkelder dan van te voren gedacht. Maar ik ga zeker ook de andere delen luisteren.

Conclusie
Het boek Wiegelied blijkt uitstekend geschikt als luisterboek, zeker door de stem van Hymke de Vries. Het eerst lezen van de drie voorgaande delen is voor bepaalde verhaallijnen wel handig, maar het is niet noodzakelijk. Het verhaal lijkt eerst uit veel losse onderdelen te bestaan, maar in de loop van het boek blijkt alles samen te vallen. Een opvallend gegeven is de proloog, die totaal los lijkt te staan van de rest, tot de epiloog gelezen is, dan zijn ineens alle puzzelstukjes op zijn plek.

Sterren en recensies
Uiteindelijk zijn er negen luisterboek-recensies geplaatst (zie Hier) en met 6 x 4 sterren en 3 x 3 sterren is deze eerste luisterclub afgesloten met een gemiddelde van (afgerond) 4 sterren.

Blijf op de hoogte:
De boeken en de fragmenten die op de App staan worden regelmatig vervangen, neem er af en toe een kijkje om te kijken wat er nieuw is. Daarnaast is het ook mogelijk om nieuwsbrieven te ontvangen via de email over luisterboeken. Dat is in te stellen via Nieuwsbrieven


Nieuwsgierig geworden naar een (lees)-luisterclub? Houd dan de nieuwsbrieven van Hebban in de gaten voor informatie over nieuwe luisterclubs.
Ook is er een luisterboek-kanaal met alle informatie over luisterboeken. Die vind je hier.

 

Hieronder staan de eindoordelen van de leesclublezers, de gegeven sterren, en een quote uit hun recensie

 Reacties op: Eindoordeel -Een succesvolle eerste luisterclub

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Cilla & Rolf Börjlind

Cilla & Rolf Börjlind

Cilla en Rolf Börjlind behoren tot de meest gevierde en bekroonde scen...