Historische elementen

op 19 februari 2020 door

Stad der dieven is een boek dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rusland. In eerder discussies bij deze meeleesclub is meerdere keren gesproken over wat feit is en wat fictie. Door de proloog werden we al aardig op het verkeerde been gezet, is het echt het biografische verhaal van de opa van David Benioff of heeft hij het hele verhaal verzonnen. Inmiddels weten we door het opzoekwerk van Evelien Walravens dat “Benioffs grootvader niet in Leningrad was ten tijde van WO II. De goeie man is zelfs in de VS geboren en heeft het voor zo ver ik weet nooit verlaten!”

Terecht komt dan ook de vraag naar boven wat is er wel waar van alle (historische en gruwelijke) gebeurtenissen.

Om er een aantal te noemen: Kolja heeft het over een aantal Russische schrijvers en boeken in het verhaal zoals Oblomov van Gontsjarov, dit boek bestaat. Ook lezen we over de Winteroorlog, de militaire campagne van de Sovjet- Unie tegen Finland van 30 november 1939 tot 13 maart 1940, ook dat is een feit. Antitankhonden hebben ook bestaan en het kannibalisme waarover we lezen in het begin van het boek is ook beschreven.

Om weer terug te komen op de vraag wat er wel waar is van alle (historische en gruwelijke) gebeurtenissen:  

-      Zorgt de mix van feit en fictie in dit verhaal ervoor dat je meer dingen gaat opzoeken over de historische elementen in het boek?

-      Is het voor jou belangrijk om te weten wat wel en wat niet klopt tijdens het lezen van dit boek? En waarom?

 Reacties op: Historische elementen

Meer informatie

Gesponsorde boeken