Van oorlogsroman tot GoT: tussen boek en film

op 07 januari 2020 door

Stad der dieven is niet de eerste roman die David Benioff schreef. Tijdens zijn werk als leerkracht Engels schreef hij het boek The 25th Hour.  Regisseur Spike Lee (ook regisseur van de videoclip van het nummer This is it van Michael Jackson) wilde het boek verfilmen en vroeg David Benioff om zelf het scenario te schrijven voor de film.

In 2004 volgde er nog een boek of eigenlijk een collectie korte verhalen When the Nines roll over (and other stories)en schreef hij het scenario voor de film Troy, gebaseerd op de Ilias van Homerus.

Ook voor de Kite Runner in 2007 (De vliegeraar) schreef hij het scenario om in 2008 uiteindelijk het boek te schrijven wat we nu lezen. Hierna kwam zijn grote doorbraak als scenarioschrijver waardoor hij bij velen bekend werd, hij schreef namelijk het scenario voor de succesvolle serie Game of Thrones (2011-2019)

Een boek schrijven is niet hetzelfde als het schrijven van een scenario.Een scenario schrijf je eigenlijk nooit helemaal alleen. Het vergt vaak een nauwe samenwerking met de regisseur en de producent. Ook moet je de nodige kennis hebben over alles wat met de film te maken heeft.

Een scenario beschrijft alles wat er in een film te horen en te zien is, vaak tot in de kleinste details. De dialoog is belangrijk. Wanneer er nieuwe personages geïntroduceerd worden kunnen ze ook visueel beschreven worden. Daarnaast staat in het scenario ook de actie beschreven, dus alles wat je ziet en alle relevante geluiden.

Gevoelens en gedachten staan dan weer niet in een scenario omdat je die niet kunt tonen. Als voorbeeld hiervoor wordt vaak gegeven: als een personage verdrietig is, staat er niet in het scenario: “Jan is verdrietig” maar zoiets als “Een traan rolt over Jans wang”

David Benioff schrijft niet alleen boeken en filmscenario’s, hij combineert ze ook nogal graag.  Als je bovenstaande gelezen hebt, zie je die combinatie terug in Stad der dieven?

Als je die combinatie terugziet in het boek zou je daar ook voorbeelden van kunnen geven? Je mag dit natuurlijk blijven aanvullen tijdens het lezen van het hele boek.

  



Reacties op: Van oorlogsroman tot GoT: tussen boek en film

Meer informatie

Gerelateerd

Over

David Benioff

David Benioff

David Benioff (1970) is geboren en getogen in New York. Na zijn middelbares...

Gesponsorde boeken