Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nederland Leest-discussie

op 31 oktober 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een leeswijzer van Senia. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESWIJZER

Bekijk de Senia leeswijzer

Discussievragen (worden gedurende de maand steeds aangevuld):

Vraag 1

Yvonne Keuls schrijft boeken over maatschappelijke problemen, over haarzelf en haar familie Haar schrijfstijl wodt door veel lezers beoordeeld als realistisch en humoristisch. Haar werk is meermalen bekroond.

Het verrotte leven van Floortje Bloem, Jan Rap en zijn maat en De moeder van David S zijn bekende titels van haar hand, maar ze schreef veel meer. Haar meest recente roman is Gemmetje Victoria. Alle titels zijn hier te vinden: link.

1 a - Ben je bekend met de boeken van Yvonne Keuls?

1 b - Welke boeken heb je van haar gelezen?

1 c - Wat verwacht je van Mevrouw mijn moeder, het boek dat gekozen is voor Nederland leest 2022?

Vraag 2

Voor 'Nederland leest' heeft Mevrouw mijn moeder een speciale cover gekregen, die past bij de covers van de boeken die zijn uitgegeven de afgelopen jaren in deze reeks.

Het boek Mevrouw mijn moeder dateert van 1999 en heeft in de loop van de jaren verschillende covers gekregen.

0aa6560006a0d1f459d647b69b53b1db.jpg

2a. Het valt op dat bij vier van de vijf gevonden covers vogels zijn gebruikt. Waarom denk je dat daarvoor is gekozen?

2b. Welke cover heeft je voorkeur? En waarom?

Vraag 3 De schrijfstijl

3a Wat kan/wil je zeggen over de schrijfstijl van dit boek? 

3b Er worden regelmatig indische woorden gebruikt. Wat vind je daarvan?

3c Achterin het boek zit een woordenlijst. Heb je daar gebruik van gemaakt? Voegt zo'n verklarende woordenlijst iets toe aan het boek?

Vraag 4 Scènes

In de Scenia leeswijzer die ontworpen is als bijlage Mevrouw mijn moeder van van Nederland Leest, las ik de volgende quote:

Keuls vertelt op humorvolle wijze, telkens scherp opmerkend, hoe het dit gezin in het koude Nederland verging. [...] Yvonne Keuls tekent in liefdevolle woorden de strijd met en om een vaak lastige moeder.’ Andries Knevel in Reformatorisch Dagblad, 10 maart 1999
4a Spreekt deze quote je aan?
4b Welke scène is jou bijgebleven tijdens en na het lezen? Dat kan een scène zijn die gewoon mooi was, verdrietig of op andere wijze bijzonder. Vertel welke scène het was en waarom je voor deze hebt gekozen.

Vraag 5. De Senia leeswijzer

Bij Mevrouw mijn moeder, het boek van Nederland Leest, heeft Senia een leeswijzer ontwikkeld. Die is te vinden in dit topic: link naar Over Nederland leest

Over de leeswijzer wordt dit gezegd:

Senia heeft een leeswijzer ontworpen met informatie over het boek, de auteur en de context. De leeswijzer, inclusief discussievragen, garandeert interessante gespreksstof en verdieping.

5a Heb je de leeswijzer geopend en gelezen? Is je antwoord ja, dan kan je verder met de vraag. Is je antwoord nee, open of download dna het bestand alsnog en kijk/lees het door.

In de leeswijzer staat naast een samenvatting, een analyse van het boek waarin struktuur en perspectief en tijd en ruimte al zijn uitgewerkt. Ook zijn onderwerpen als thematiek en motieven, symbolen, personages en titel en motto al geheel uitgewerkt. Leuk om te lezen, maar het betekent wel dat vragen die vaak voorkomen in een leesclub ineens overbodig zijn geworden.

5b Wat vind je ervan dat deze bovenstaande onderwerpen al zijn uitgewerkt? Kan je je vinden in wat er wordt geschreven?

Tot slot biedt Senia, na quotes's, auteursinformatie, situering en suggesties en aanbevelingen, een hele serie vragen die betrekking hebben op het boek.

5c. Welke vraag zou jij als leesclubcoördinator willen stellen? Die mag je die hier plaatsen en beantwoorden en ook door anderen laten beantwoorden.

Vraag 6. Lezen of luisteren?

Yvonne Keuls is een begenadigd verstelster. Dat is te merken door de wijze waarop ze schrijft, maar ook haar manier van vertellen is bijzonder. In het boek vertelt ze aan haar moeder op haar eigen wijze hoe de omgeving in Nederland eruit ziet, en op zo'n manier dat haar moeder, wanneer ze het zelf ziet, zegt dat de realiteit niet klopt.

De actie Nederland leest is gericht op het lezen van boeken. Daarvoor geven bibliotheken in heel nederland de boeken aan geinteresseerde lezers, zodat ze gezamenlijk hetzelfde boek kunnen gaan lezen.

Maar het boek Mevrouw mijn moeder, is bij de streamingsdiensten ook te vinden als luisterboek. Bijzonder hierbij is, is dat Yvonne Keuls het boek zelf heeft ingesproken en doet dat op haar eigen bijzondere manier en geeft haar moeder haar Indische stem. Ik heb gezocht naar een luisterfragment, waarin dat laatste te horen us, maar op de site van online bibliotheek heb ik alleen een stukje gevonden zonder het Indische geluid.

6a Kiezen: Lezen of luisteren?

6b Nu je weet dat Yvonne Keuls zelf voorleest en dat op een bijzondere manier doet, zou je dat overhalen om te luisteren ipv lezen?

bonus:

Op internet ontdekte ik een podcast van 28 oktober 2022 van De geknipte gast, waar Yvonne Keuls te gast is bij özcan Akyol. Hierbij de link: podcast De geknipte gast

6c Heb je kunnen luisteren? Wat vond je ervan?

Vraag 7. Divers

Na zes vragen zit ik ineens met mijn handen in het haar. Vraag acht, negen en tien zijn geen probleem, die sluiten een leesclub mooi af, maar voor deze vraag had ik weinig inspiratie. De Senia leeswijzer nam zoveel mogelijkheden uit handen. Het wordt een gecombineerde vraag met een vleugje creatief denken.

7a. Ergens las ik dit boek werd geplaatst onder 'biografie' als genre. Op Hebban staat het boek onder "Genre Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle, Non-fictie Vrije tijd/algemeen". Hoe zou jij het boek benoemen?

7b. Zou je het boek aan een ander aanraden? Hoe zou je dat doen?

Deze week kreeg ik een appje: "Wist je dat Yvonne Keuls al 91 is?". Ja ik wist dat, maar je ziet het niet aan haar. En dan gaat ze op deze leeftijd ook nog op tour door het Nederland ter promotie van Nederland leest.

7c. Stel, je mag mee met Yvonne Keuls op tour. Naar welke plaats zou je met haar willen gaan? (mag ook een andere plaats zijn dan die ze nu aandoet) En wat zou je haar willen vragen?

Vraag 8. Het boek in max 10 woorden

Als je het boek zou moeten omschrijven, maar je mag maximaal tien woorden gebruiken, hoe zou jou omschrijving dan zijn?

Vraag 9. Verwachtigen

9a. Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over dit boek. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Leg uit.

9b. Had je bepaalde verwachtingen bij deze open leesclub? Is dat uitgekomen, en Hoe is deze leesclub je bevallen?

Vraag 10. De laatste vragen

10 a. Hoe heb je het lezen van Mevrouw mijn moeder ervaren?

10 b. Heb je nog een boekentip voor de lezers van Mevrouw mijn moeder?

10 c. Vandaag sluiten we deze Nederland leest en deze leesclub af. Als je nog iets kwijt wilt, of iets wilt zeggen, dan kan dat hier.

Volgende stap (Na het lezen/na de discussie):

Schrijf je recensie op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.Reacties op: Nederland Leest-discussie

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken