Nederland Leest samen op Hebban

op 01 oktober 2019 door

Update: de inschrijving voor bibliotheken is gesloten. Wil je als lezer aansluiten bij Nederland Leest samen op Hebban? Kies je leesclub/bibliotheek hier.

Om lezers kennis te laten maken met het plezier van samen lezen organiseren CPNB en Hebban in het kader van de campagne Nederland Leest en in samenwerking met bibliotheken ‘Nederland Leest samen op Hebban.’

Hebban.nl - een lezerscommunity

Hebban.nl werd opgericht in 2014 en groeide in korte tijd uit tot de populairste boekensite en grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen met inmiddels meer dan 175.000 leden. De site trekt maandelijks meer dan 600.000 bezoekers. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.

Onze naam

‘Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en jij’, schreef een Vlaamse monnik rond 1100 in het Nederlands van zijn tijd: Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu? De monnik testte zo zijn pen. Zijn krabbel is een van de oudste geschreven zinnetjes in het Nederlands.

Bron: Canon van Nederland

De Nederland Leest-leesclub

In de speciale Nederland Leest-leesclubs op Hebban gaan we met 15 tot 25 mensen per aangemelde bibliotheek het boek Winterbloei van Jan Wolkers lezen en online bespreken. Hiervoor wordt per bibliotheek een eigen online leesclub op Hebban ingericht waar een bibliotheek met leden over het boek kan discussiëren. Alle voorbereidingen worden door de redactie van Hebban getroffen, dus kennis van en ervaring met het gebruik van Hebban is niet nodig. Per leesclub is er minimaal één gastheer of gastvrouw van de bibliotheek aanwezig om met leden over het boek te discussiëren. We vragen daarvoor een of twee vrijwilligers per bibliotheek, die worden ondersteund door het Hebban Team.  

Wilt u eens zien hoe een reguliere Hebban Leesclub eruit ziet? Kijk hier.

Niet-leden

Voor lezers die geen lid zijn van een bibliotheek, Belgische lezers en leden van niet-deelnemende bibliotheken komt ruim plek in openbare Nederland Leest-leesclubs. Waarbij geldt dat Hebban het boekje Winterbloei niet kan leveren, behalve aan een klein aantal Belgische deelnemers (omdat het boek daar niet aangeboden wordt door bibliotheken). Lezers kunnen zich vanaf 20 oktober inschrijven voor een leesclub met hun eigen bibliotheek of voor een open leesclub. 

Aanmelden voor Nederland Leest op Hebban

Via onderstaande button kunt u als bibliotheekmedewerker uw bibliotheek aanmelden voor dit samenleesproject. Als contactpersoon is een medewerker van de bibliotheek noodzakelijk, maar voor het gastheerschap kunnen ook niet-medewerkers worden aangemeld. Bibliotheken die geen mensen beschikbaar hebben voor de online leesclub, maar wel graag meedoen aan deze activiteit kunnen dat in het inschrijfformulier aangeven. Op volgorde van inschrijving en op basis van beschikbare capaciteit binnen het Hebban Team worden deze leesclubs ingepland.

Update: de inschrijving voor bibliotheken is gesloten. Wil je als lezer aansluiten bij Nederland Leest samen op Hebban? Kies je leesclub/bibliotheek hier.

Let op: het is niet mogelijk om als lezer een bibliotheek aan te melden, alleen de bibliotheek zelf kan dit doen. Vraag bij uw bibliotheek naar de plannen. Er komt daarnaast plek voor een leesclubdiscussie van Winterbloei voor niet-leden.

De taak van de gastheer/-vrouw

Als u als bibliotheek een of twee eigen medewerkers aanmeldt, hebben zij met name de taak om als gastheer/-vrouw online, in hun eigen leesclub, de deelnemers van hun bibliotheek welkom te heten. Na de opstartfase leidt de gastheer/-vrouw de discussie. De vragen worden gesteld, waarmee ook het tempo van de leesclub wordt aangegeven. De gastheer/-vrouw kan de deelnemers uitdagen op elkaars antwoorden te reageren en zelf doorvragen op gegeven antwoorden, waardoor een dynamische discussie ontstaat. Er is een leesschema en een set vragen beschikbaar, maar daar naar wens van worden afgeweken.  Afsluitend schrijft de gastheer/-vrouw, indien gewenst, een kort eindverslag van de leesclub. Na aanmelding en ruim voor de start van de leesclubs ontvangen de coördinatoren van de Nederland Leest-leesclubs uitgebreide instructies. Er is doorlopend ondersteuning beschikbaar vanuit het Hebban Team.

Een Hebbanaccount

Om een leesclub te kunnen leiden of er als deelnemer aan mee te kunnen doen is een Hebbanaccount nodig. Heeft u die nog niet, dan is het snel en makkelijk (en uiteraard gratis) aangemaakt. De gastheer/-vrouw krijgt daarnaast voor de start van de leesclubs een uitnodiging voor een intern overlegorgaan in de vorm van een online forum, waar hij of zij ook contact kan leggen met gastheren en -vrouwen van andere deelnemende bibliotheken. Klik hier voor de quick tour! 

Maak een Hebbanaccount aanReacties op: Nederland Leest samen op Hebban

Meer informatie

Gerelateerd