Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bibliotheek Stadkamer - Discussie #3

op 23 oktober 2019 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen rond de columns van Aaf Brandt Corstius

1. Medeplichtig (blz. 16)

In haar column ‘Medeplichtig’ schrijft Aaf Brandt Corstius dat demonstreren voor het klimaat lastig is, onder andere omdat je een eigen verantwoordelijkheid hebt. Ze citeert een protestbord van zangeres Merol: ‘Yo overheid doe iets! Ik heb zelf geen discipline.’ Kun je zelf rustig afwachten en boos zijn op de regering? Hoe zou Wolkers hierover denken?

2. Interview (blz. 52)

In ‘Interview’ schrijft Brandt Corstius over haar bezoek aan de dan 81-jarige Wolkers op Texel. Welke termen komen bij je op om de auteur – op basis van Brandt Corstius’ beschrijving – te typeren?

3. Afweermechanisme (blz. 92)

In haar column ‘Afweermechanisme’ beschrijft Brandt Corstius hoe verschillend Bomans en Wolkers de week op Rottumerplaat beleefden. Volgens Bomans moet Wolkers zich ook eenzaam hebben gevoeld, maar bracht hij door zijn bezig zijn met zeehonden en scholeksters een ‘afweermechanisme’ in stelling. Had Bomans daar gelijk in denk je?

4. Slakken (blz. 118)

In deze column, die aansluit bij Wolkers’ verhaal ‘Wandelend slijm’, vergelijkt Brandt Corstius de herinnering van Wolkers aan de slakken die hij als jongen in zijn zak had, met de ‘madeleine van Proust’, een herinnering die je geheugen activeert. Heb jij een herinnering die je terugvoert naar je kindertijd en hoe je toen tegen natuur aankeek?

Volgende stap:

Schrijf nu je lezersrecensie op de Hebban boekpagina van Winterbloei. Plaats hier de leukste zin uit jouw recensie.Reacties op: Bibliotheek Stadkamer - Discussie #3

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jan Wolkers

Jan Wolkers

Jan Wolkers (1925 - 2007) was een schrijver, schilder en beeldhouwer. Hij wordt ...