Een eigen leesclub? Zo werkt het

op 08 januari 2018 door

Ben jij een heel boeiend en goed boek aan het lezen dat je dolgraag wilt bespreken met andere lezers? Wil je graag een klassieker of je favoriete roman van vroeger bespreken? Of ben je zo dol op leesclubs dat je heel graag eens eentje zelf wilt starten? Dan kun je dat hier in deze Hebban Spot doen. Let op: je leest in deze leesclubs eigen exemplaren. Deze boeken zijn al besproken in deze Hebban Spot.

Zo pak je het aan:

1. Wil jij een eigen leesclub organiseren in deze Hebban Spot, noem dan de titel die je van plan bent te bespreken in dit topic. Hier doe je een oproep om lezers te verzamelen. Vertel waarom jij dit boek graag wilt lezen en bespreken en motiveer anderen het boek te willen lezen en aan te sluiten bij jouw leesclub. Heb je al genoeg vrienden/vriendinnen om je heen verzameld die dit boek met je willen lezen en heb je deze oproep niet nodig, dan kun je meteen naar punt 2.

2. Heb je vijf lezers of meer verzameld, dan mail je dat even naar vandaag@hebban.nl en krijg je toegang tot het beheer van deze Hebban Spot. Zorg dat je de handleiding even doorleest, want je runt je leesclub zelfstandig. Je opent twee topics: een Café en een Discussie. De tekst en banners die je daarvoor nodig hebt, vind je in onderstaande voorbeeldtopics (gebruik de rechtermuisknop om de banners op te slaan en in je eigen topic te plaatsen). 

566682c8f0bce9928716a292e7c66c9e.png

Voorbeeldtopic Café

226540d5f55a86364cc4cbd1b2f6dc5c.png
Voorbeeldtopic Discussie

3. Laat in Café weten wat je planning is en hoeveel leestijd je lezers hebben. Andere lezers kunnen nu nog steeds aansluiten. Tip: vertel je lezers hoe ze aan het boek kunnen komen. Geef ze bijvoorbeeld de link naar boekwinkeltjes.nl of de Boekenkraam. Ebooks mogen niet verspreid worden.

4. In het Café kun je alvast wat vragen stellen, die nog geen spoilers gaan opleveren, zoals 'Wat zijn je verwachtingen van dit boek?' of 'Wat vind je van de cover?' Zorg dat je lezers hier af en toe melden hoe ver ze zijn.

5. Als jij en je lezers toe zijn aan de Discussie, stel je de eerste vraag. Hoe snel of hoe langzaam je wilt gaan, mag je zelf weten en dat stem je natuurlijk ook op je lezers af.

6. Ben je aan het einde gekomen van je Discussie, vraag je lezers dan om een recensie te schrijven op de Hebban boekpagina.

7. Vat eventueel de discussie samen in een leuk eindverslag en sprinkel er wat citaten uit de recensies van je lezers doorheen. Plaats dit als laatste reactie onder de Discussie en/of in het Discussieartikel onder de vragen.

De huisregels:

  • Je organiseert een leesclub in een Hebban Spot waar ook andere leesclubs bezig zijn. Heb respect voor elkaar en blijf van andermans artikelen af.
  • Open niet meer dan de twee bedoelde topics: Café en Discussie
  • Zorg dat je de handleiding doorleest en voldoende weet van de werking van een Spot. Ben je niet zo handig met computers, vraag dan een van je lezers je te helpen bij de technische kant van het verhaal.
  • Gebruik van het vierde vinkje (zie handleiding) is niet toegestaan, behalve op drie momenten: 1. de opening van het café; 2. de start van een discussie; 3. het plaatsen van het eindverslag. Je stuurt hiermee notificaties naar iedereen die deze Spot volgt en dat is bij een Spot rond verschillende titels niet altijd relevant. Bedenk dat je lezers ook notificaties krijgen van reacties op hún reacties (dat is een ander soort notificatie), dus communiceer met je lezers via de reacties onder elk artikel. Misbruik van dit vierde vinkje wordt bestraft met verlies van de toegang tot het beheer van de Spot.
  • Als je begint aan een leesclub, zorg je er ook voor dat je hem afmaakt. Je lezers willen graag de volledige discussie afmaken.
  • Misbruik van de Spot resulteert in het verlies van toegang tot het beheer van de Spot.
  • Verspreiding en aanbieden van of vragen naar ebooks leidt tot een geblokkeerd account.
  • Bekendheid met de werking van een Hebban Spot heeft een grote pre, dus Hebban Boekbloggers en Hebban Club10-ambassadeurs, Hebban Leesclubcoördinatoren en Readers hebben een streepje voor.Reacties op: Een eigen leesclub? Zo werkt het

Meer informatie

Gesponsorde boeken