Leesclubdiscussie | De jongens uit Brazilië

op 09 september 2021 door

Vraag 10 |  Vraag maar raak!

Zo zijn we ongemerkt bij de laatste vraag gekomen. Of nou ja, vragen. ;-) Traditiegetrouw mogen jullie vragen wat jullie nog willen over het boek, naar aanleiding van het boek, over de auteur (Ira Levin) en ga zo maar door.

Ben benieuwd!

3793a0d6a9c3ae6af7cabd9e85e595fb.jpg

Vraag 9 | Scènes

9a. Mengele had op de muur een lijst, door een kunstenaar zo perfect mogelijk geschilderd, voor de 94 mannen die hij zo kon afvinken, één voor één. Maak jij ook wel een lijstjes om af te vinken? Kon je dit perfectionisme van Mengele begrijpen / plaatsen?

9b. Op een gegeven moment wordt naar huize Liebermann gebeld. Emma en Liebermann geloven dat dit de vader Barry, de heer Koehler, is. Hoe zou het verhaal zijn gelopen als Emma en/of Liebermann door hadden dat zij iemand anders aan de lijn hadden? 

9c. Het is er al een beetje over gegaan in de discussie: Mengele gaat op drift. Hij komt met een smoes het huis van Wheelock in en vermoord hem koelbloedig. Vervolgens acteert Mengele dat hij Wheelock is. Hoe kwam deze scène op je over? Hoe geloofwaardig vond je deze? Zeker interessant als je de ontboezeming van Mengele in je antwoord mee neemt. 

 Fyllbooks-Notitieblok-Things-to-do-hartjes-e1597740239660.jpeg

Vraag 8 | Schrijfstijl

8a. Wat valt je op aan de schrijfstijl van Ira Levin als je De jongens uit Brazilie vergelijkt met Een kus voor je sterft? Wat zijn de overeenkomsten? Wat de verschillen?

8b. Hoe zou je de schrijfstijl van Ira Levin typeren?

8c. Welk citaat/paragraaf/zinssnede is je opgevallen? In positieve zin, of omdat je er van schrok, gruwelde, omdat je getriggerd was, en ga zo maar door. Zou je deze met ons willen delen?

Blog-schrijfstijl-1200x480.jpg

Vraag 7 | Actualiteit

7a. Velen van ons lezen de 13e druk. Het boek is voor het eerst uitgegeven in 1976. Is het boek nog actueel? Waarom?

7b. Wat vinden jullie van klonen? Wat zijn de voordelen die jullie zien? Wegen die op tegen de nadelen in jouw ogen?

7c. Zou jij de 94 jongens laten leven, of net als Gorin ze willen vermoorden?

klonen-van-diversiteit.jpg

Vraag 6 | Eigen smaak

6a. Welke moord op één van de 65-jarigen sprak je het meest aan en waarom?

6b. Welke kloon van Hitler vond je het leukst?

6c. Ben benieuwd naar jouw top 3 (bij)figuren!

6d. Wie zou de jongen in het laatste hoofdstuk (9) zijn? Hoe loopt het met hem af? Wat zal zijn levensverhaal zijn? En hoe gaat het verder met Robert (Bobby) Wheelock? 

202107301006406451_3-killed-4-hurt-as-roof-of-house-collapses-in-UPs_SECVPF.gif

Vraag 5 | Feiten / fictie

5a. Er wordt gespeeld met feiten en fictie binnen 'De jongens van Brazilië'. Bijvoorbeeld Mengele bestond, Liebermann niet. In hoeverre ging je mee in het verhaal? Wat is de waarschijnlijkheid?

5b. Wat heb je gegoogled tijdens het lezen?

5c. Zou er een Hitler-achtig figuur op kunnen staan in de huidige maatschappij, die net zo succesvol is als Hitler was?

fact-or-fiction-3.jpg

Vraag 4 | Hints

4a. Welke verborgen hints heb je kunnen ontdekken in het boek?

4b. Donker haar, mager, spitse neus, blauwe ogen, muziek of begaafd tekenaar. Zo zien de zonen er uit. Wat slungelig, wat onvriendelijk. Wanneer begon je te vermoeden dat het Hitler was?

4c. Hoe zou jij de gezinnen hebben uitgekozen als je Mengele was?

3c41e1a6723936727285d0ef782e6b57.jpg

--------

Hoi lieve dames,

Tijd om echt los te gaan nu!

Vraag 3 | Always trust your instinct

3a. Liebermann en Von Palmen gaan op zoektocht; waar had Barry het nu over? Wie zijn deze mannen en wat is het patroon?

Hoe vond je de vragen die zij stelden? De vasthoudendheid van deze mannen?

3b. 'De jongens uit Brazilië' is voor het eerst uitgegeven in 1976. Dit zegt wat over de onderzoeksmethoden die Liebermann en Von Palmen tot hun beschikking hadden, net als de tijdgeest waarin zij opereerden. Hoe vond je hun manier van onderzoeken, als de tijdgeest mee in ogenschouw neemt?

3c. Hoe zou een dergelijk onderzoek in de tegenwoordige tijd verlopen? Leuk als je ook Barry zijn speurtocht en activiteiten (en hoe hij werd opgespoord) meeneemt in je antwoord.

3d. Vanaf thuis is altijd alles makkelijker! Op de bank is mee doen met een tv-show bijna kinderspel. Totdat je er zit! Liebermann en Von Palmen konden / kunnen wel een tip gebruiken. Wat is jouw gouden tip?

6906944-556f6293f8fbc32cf6cc01db2fbd60b1.jpg

Hoi lieve dames,

Een dagje later dan gepland. De tweede (voorpret)vraag!

Vraag 2 | Don't judge a book by its cover

2a. Er zijn diverse covers geweest sinds het boek is verschenen in 1976. Mijn editie heeft deze cover: 

images?q=tbn:ANd9GcQr10DIv_hFvn93ImS8kxBAOGsXbUSS_gf6jg&usqp=CAU

Welke cover heb jij? Wat verwachtte je van het verhaal gebasseerd op de cover van jouw editie?

2b. Als je naar 'mijn' cover kijkt, geeft het dan te veel weg over het verhaal, nu je wat verder bent of het boek uit hebt. Waarom wel of niet?

2c. Wat vind jij de meest geslaagde cover gebruikt door de jaren heen, in de diverse talen en landen? Een linkje zou leuk zijn!

2d. Als je zelf een coverafbeelding mocht ontwerpen/bedenken, wat zou er dan op staan? Een omschrijving is helemaal goed, een linkje mag natuurlijk ook.

------

Hoi dames,

Tijd voor de 1e vraag. Je hoeft het boek nog niet uitgelezen te hebben. Wel het eerste hoofdstuk, en volgens mij is iedereen begonnen met lezen of heeft het boek uit!

Vraag 1 | Hoe het begint

1a. In het 1e hoofstuk komen nazi's bij elkaar in een Japans restaurant Wat dacht je toen je over de plannen op de 94 mannen van 65 jaar hoorde? Waarom zij?

1b. Japanners zijn over het algemeen eerzame, volgzame mensen. Heeft Levin in jouw ogen goed ingespeeld op culturele aspecten?

1c. Dacht je dat er doden zouden vallen in dit hoofdstuk? Wat vond je van de spanningsopbouw?

1431459360-fruehstueck-hitler-sieht-nazi-caf.jpg

------

Hoi dames,

Nog enkele weekjes en dan mogen we weer gaan discussieren! Dat is toch echt iets waar wij goed in zijn. Heb er nu al zin in!

Op 25 september  zal ik de 1e voorpretvraag stellen.

Op 29 september zal ik de 2e voorpretvraag stellen.

Vanaf zondag 3 oktober zal ik de discussievragen stellen en om de dag een vraag plaatsen. Of nou ja, één vraag? Zoals jullie mij kennen, zal het meestal een vraag met a, b en misschien wel c of zelfs d zijn.

Zelf ben ik nu een boek aan het lezen wat ik van Wilma cadeau heb gekregen! Val McDermid - de terechtstelling. Het is gebaseerd op een waargebeurde verdwijning, wat het boek natuurlijk een extra laag geeft. Deze week helaas wel zo druk geweest met afronden voor de vakantie (toch nog een werkoverdracht van 9 pagina's..), dat het lezen nog niet echt opschiet. Dat zal hopelijk de komende weken wel veranderen.

Ook nemen we Het perenlied van Joost Oomen mee. Hebben jullie dit jaar De Slimste Mens gekeken? Precies, die Joost. Mijn vriend en ik zijn beide heel benieuwd naar dit boek en hij heeft het deze week gehaald.

Natuurlijk ga ik ook De Jongens uit Brazilë lezen. Of eigenlijk herlezen, heb hem denk ik zo'n 15 - 18 jaar geleden geleden gelezen. En misschien nog wel meer boeken. We gaan het merken!

Er zijn ook prachtige natuurgebieden in Slovenïe en daar willen we ook zeker van genieten.

Heb er alle vertrouwen in dat we een leuke, plezierige en interessante discussie aan kunnen gaan met elkaar.

Liefs Eveline

cid2768_Boek%20bos%202400.jpgReacties op: Leesclubdiscussie | De jongens uit Brazilië

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ira Levin

Ira Levin

Ira Levin (New York City, 27 augustus 1929 - aldaar, 12 november 2007) was een z...