Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

in de ban van Elfhame

op 26 juli 2020 door

In de ban van Elfhame

 

Begin dit jaar won ik bij de Perfect Next Read #9 van Bol dit limited edition exemplaar. Blij ben ik met elk boek, maar dit prachtige boek liet mijn hart helemaal even zingen van geluk. Maar deed het verhaal dat ook?

 

De Wrede Prins

Holly Black

Uitgeverij Boekerij, 2018, Nederlandse vertaling in 2020 door: Anne-Marieke Buijs, 347 bladzijden

 

Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Juli, 2020

 

* * * *

 

Jude leeft met haar tweelingzus Taryn en oudere zus Vivienne ogenschijnlijk veilig. Maar op een avond gebeurd het ondenkbare als hun ouders vermoord worden en de man die dit op zijn geweten heeft hen meeneemt naar Elfhame, het land waarvan zal blijken dat Vivienne daar thuis hoort.

Daar aangekomen is Vivienne druk met rebelleren, waar Taryn vooral probeert zich zo goed mogelijk aan te passen al is dat voor een mensenmeisje best lastig in het elfenland. Maar Jude is strijdbaar en weet zich ook als zodanig te ontpoppen.

 

“Ik verlang er niet naar hun gelijke te zijn. Diep van binnen snap ik ernaar ze te verslaan” (p. 38)

 

Vooral met Prins Cardan heeft Jude meer dan eens strijd, al lijkt het ook dat dit hen juist tot elkaar aan trekt. Wanneer de grote strijd om de kroon uitgebarsten lijkt, blijkt dan ook juist deze combinatie de sleutel tot een toekomst te zijn.

 

 

Deze limited edition is een ware lust voor het oog. Naast dat het een hardcover uitgave betreft is de snede ook nog eens verguld. Dit is natuurlijk functioneel tegen verkleuren, maar ook vooral esthetisch prachtig on te zien. Maar het houdt hier nog niet op want ook de binnenzijden van de cover zijn bedrukt met betoverend mooie illustraties van de twee hoofdrolspelers van het boek. Ook is er een landkaart van Elfhame bijgevoegd en begint elk hoofdstuk met een bloemrijke tekening. Aan de uitstraling van dit boek is echt aandacht besteed.

 

Maar ook wat betreft personages is De Wrede Prins rijkelijk gevuld. Vele fantasie wezens wisten hun entree in Elfhame te maken, waardoor het een veelzijdigheid bevat zonder dat het rommelig wordt. Van al deze personages staan Prins Cardan en Jude wel het meest in de spotlights.

Prins Cardan leren we kennen als een ietwat verwaande maar op zijn manier populaire prins die leeft zoals hij het wenselijk acht. Veel ontwikkeling hierin zien we echter niet, al zal later blijken dat het ook in zijn leven niet altijd rozengeur is wat hij ruikt. Wel lijkt hij op het einde milder te zijn geworden en weet hij zijn sluwheid meer gericht te gebruiken.

Jude maakt een mooie ontwikkelingscurve mee door eerst als buitenstaander slachtoffer te worden van discriminatie, harde woorden en pesterijen. Dit weet ze echter om te buigen waardoor ze er haar voordeel mee kan doen door hierin te harden. Uiteindelijk zien we in haar een ultiem strateeg, eentje die haar mannetje weet te staan maar die ook weet dat dit alles niet gaat zonder offers te maken.

 

Hoewel De Wrede Prins met actie begint, gaat het daarna wat kabbelend verder om vervolgens tegen het einde lichte chaos mee te geven in de ontrafeling van het hele verhaal waar naar toe gewerkt is. Toch, in het geheel gezien, valt deze opbouw met ontknoping wel te begrijpen en is het in stijl met de sfeer waarin het boek geschreven is. Chaos na rust lijkt typerend te zijn, helemaal als we dit terug gaan zien in de rest van de Elfhame serie. Het verhaal voelt zowel af als open waardoor het een aanwinst is voor de serie, zonder daarvan afhankelijk te zijn.

 

De Wrede Prins is zowel fantasierijk als vlot geschreven. Zinnen zijn meestal kort en toegankelijk, terwijl het verhaal zelf zeker meerdere lagen bevat. Black weet Elfhame tot in de details te beschrijven zodat je er als lezer echt doorheen lijkt te wandelen. Alles lijkt ook in haar beschrijving te kloppen, van kleurgebruik, tot geurbeleving. Hiermee weet ze tevens van iets heel normaals een veel fantasierijker iets te maken.

 

De Wrede Prins valt zeker aan te bevelen voor liefhebbers van YA Fantasy, maar ook voor hen die kennis willen maken met dit genre of eens iets anders willen lezen. Het bevat alle elementen voor een goed boek, terwijl het je ook alvast warm maakt voor de rest van de serie.

 

Eind 2020 wordt het vervolg, De Gevallen Koning, verwacht.

 

4 sterren 



Reacties op: in de ban van Elfhame

Gerelateerd