Advertentie

04 - Helter Skelter Fashion Unfriendly van Kyoko Okazaki

op 13 maart 2021 door

Inleiding

Vanaf 27 februarii 2021 zal ik op deze spot regelmatig wat vertellen over de mangas die ik lees. Dat doe ik niet zomaar, in het wilde weg, maar ik volg drie kenners en iemand die door hen aan de hand wordt genomen door Mangaland. Aangezien ik zelf ook een absolute nitwit ben op dat gebied, sluit ik me graag bij hen aan. Mangasplaining wordt gemaakt Deb Aoki, David Brothers, Christopher Butcher en Chip Zdarsky, waarbij de drie eerstegenoemden de kenners zijn en Chip zich, net als ik, doot hen laat bijpraten.

Helter Skelter Fashion Unfriendly van Kyoko Okazaki is de vierde manga uit de psotcastserie. Ik heb van de week de podcast al beluisterd en ga dit weekend (12 en 13 maart 2021) het boek lezen. Commentaar op wat ik lees, zal ik als reactie hieronder opnemen en er volgt, op deze pagina, later, als ik de manga helemaal gelezen heb, nog een korte reactie.

Fashionhorror?

Het antwoord op de hierboven gestelde vraag is een aarzelend 'ja'. Aarzelend omdat het geen horror is zoals bij de vorige (Zeemeerminnen)manga, maar omdat de horror um  letterlijk én figuurlijk zit in de wijze waarop jonge meiden/vrouwen zichzelf pijnigen om te voldoen aan onmogelijke fysieke eisen die gesteld worden aan modellen. En in het geval van deze Helter Skelter gaat het (hoop ik dan toch) nog verder dan het nu al in de echte wereld gaat.

1dafbc6cc3b978373569c6bc99fcd2ac.jpgDe hoofdpersoon is door een enorm pijnlijke behandeling in een niet heel zuiver op de graat zijnde kliniek, van een lelijk, dik eendje veranderd in een magnifiek aantrekkelijk, zeer gewild model. Ze heeft veel doorstaan om dit succes te verkrijgen, geholpen door haar moeder (en agent), en is - mede daardoor - voortdurend op haar hoede, als de dood (pun intended) voor concurrenten en genadeloos en ronduit sadistisch ten opzichte van bijvoorbeeld haar assistente. Eigenlijk is het een heel naar mens, net als haar moeder en talloze andere personages in deze manga.

Zo zijn er de arts en zijn medewerkers in de kliniek waar zij en talloze andere vrouwen die het zich kunnen veroorloven, behandeld worden, en daarbij letterlijk over (kleine) lijken gaan. Er zijn een paar speurders die feitelijk niet al te veel uitvoeren, maar wel zeer achterdochtig zijn tov de kliniek. En oh ja, nog een paar moorden hebben op te lossen.

Het verhaal ontspoort mij teveel om me blijvend te boeien, en zoals onderaan gezegd, had ik nogal wat moeite om de diverse personages uit elkaar te houden. Wat mij betreft had verhaal een stuk compacter gemogen, maar ik lees het nu natuurlijk achter elkaar, waar het is uitgegeven als een serie (zoals ook het geval was met de vorige manga's). Dat maakt het lezen anders, en - wat mij betreft - niet prettiger.

Volgende week een manga die niet in een serie verhalen is uitgebracht, maar ... ook geen fictieverhaal is. Ben benieuwd!

Via deze link kom je op de blog van Mangasplaining waar je de bij dit boek behorende podcast kunt vinden. En meer! Want de podcast wordt ondersteund met afbeeldingen en verwijzingen naar ongeveer alles waar ze het met elkaar over hebben. Superhandig en -tof!Reacties op: 04 - Helter Skelter Fashion Unfriendly van Kyoko Okazaki

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lijsten

MangaSplaining

op 27 februari 2021 door Ellen IJzerman (prowisorio) 12 boeken 0 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken