5X Pride!

op 08 juni 2022 door

Juni is pride month, wat inhoudt dat er veel aandacht wordt besteed aan genderdiversiteit en seksuele geaardheid. Deze thema's komen - gelukkig - steeds meer terug in boeken. Vooral het Engelstalige aanbod van zogeheten queer boeken is groot. Om je een beetje wegwijs te maken in dit grote aanbod heb ik weer een lijstje van vijf voor je. Al deze boeken kun je afvinken voor je Hebban Reading Challenge, want het LGBTQIA+ thema is een van de categorieën.

Dit artikel is geschreven door Laurie

Banner afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay.

The House in the Cerulean Sea van T.J. Klune

Onlangs is dit boek in het Nederlands verschenen als Het weeshuis in de azuurblauwe zee. Maatschappelijk werker Linus leidt een rustig, afgezonderd leven. Voor zijn werk bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren krijgt hij een bijzondere opdracht. Ergens op een klein eiland is een weeshuis waar zes magisch begaafde jongeren wonen. Zij worden gezien als risicovol. Aan Linus Baker de taak om te onderzoeken of deze jongeren een te groot gevaar voor de samenleving vormen of niet. Directeur Arthur Parnassus wil koste wat kost sluiting van het weeshuis voorkomen, ook al betekent dit dat hij zijn eigen geheim moet prijsgeven. Linus krijgt een maand de tijd voor zijn onderzoek. Als hij zijn vooroordelen laat varen en een band met zowel de kinderen als met Arthur opbouwt, staat hij voor een duivels dilemma. Moet hij de regels of toch zijn hart volgen?

The Black Flamingo van Dean Atta

Michael heeft zijn hele jeugd geworsteld met zijn identiteit. Pas op de universiteit leert hij om zichzelf te accepteren zoals hij is: een homoseksuele, biculturele jongen van kleur. Dit lukt hem doordat hij tijdens de introductiedagen op een drag vereniging stuit. Hij besluit te kijken, maar al snel doet hij mee en ontdekt hij dat zijn passie in drag ligt. Hij leert door middel van het optreden in drag zichzelf te accepteren en zich vrijer te voelen in zijn eigen lichaam en identiteit. Dit verhaal is afwisselend geschreven in proza en vers, en om die reden beveel ik het luisterboek van harte aan. Het wordt voorgelezen door de auteur zelf en ik heb het boek bekroond met vijf sterren. Dit doe ik niet heel snel.

All Boys Aren't Blue van George M. Johnson

Door middel van persoonlijke essays beschrijft journalist en LGBTQIA+ activist George M. Johnson zijn jeugd, puberteit en studententijd in zowel New Jersey als Virginia. Allerlei herinneringen passeren de revue, zoals het moment dat op vijfjarige leeftijd zijn tanden uit zijn mond worden geslagen door pesters, tot het bezoeken van rommelmarkten met zijn oma en zijn eerste (seksuele) relaties. Dit boek omschrijft moeilijkheden, maar ook overwinningen waar zwarte, homoseksuele jongens mee te maken krijgen. Deze memoires bespreken belangrijke thema's, zonder aan te voelen als zware kost of een lesboek.

Last Night At The Telegraph Club van Malinda Lo

Dit verhaal gaat over de zeventienjarige Lily Hu. Lily is geboren in Amerika, net als haar twee jongere broertjes en haar moeder. Haar vader is in de jaren '30 vanuit China naar Amerika geëmigreerd om geneeskunde te studeren. Lily leeft tussen twee culturen: ze is de perfecte Chinese dochter, maar diep van binnen weet ze dat ze dat niet is. In Chinatown, waar ze woont, moet ze de schijn van de perfecte Chinese dochter ophouden. Dan vindt ze op school een flyer met een foto van Tommy Andrews, een artiest die zeer regelmatig optreedt in de Telegraph Club. Ook sluit Lily vriendschap met Kathleen (Kath) die vaker naar deze club gaat. Samen met Kath gaat Lily stiekem naar de Telegraph Club om te ontdekken wie ze nou echt is en om eindelijk zichzelf te kunnen zijn. Ik kan hier heel veel over zeggen, maar je kunt het ook lezen in mijn lezersrecensie van dit boek.

The Seven Husbands of Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid

Een pride lijstje is niet compleet zonder dit boek, dat ik inmiddels al drie keer heb gelezen. Twee keer in het Engels en een keer in het Nederlands toen het na jaren eindelijk verscheen onder de titel De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo. Hollywoodfilmicoon Evelyn Hugo is negenenzeventig als ze besluit om na jaren van stilte eindelijk de waarheid te vertellen over haar glamoureuze maar door schandalen geteisterde leven. Ze benadert de jonge journalist Monique Grant, die gefascineerd luistert naar wat Evelyn te vertellen heeft. Maar naarmate Monique dieper in de herinneringen van de Hollywoodlegende duikt, krijgt ze het gevoel dat Evelyn iets verzwijgt.

De vraag die tijdens het lezen continu door het hoofd spookt is: 'Wie is de ware liefde van Evelyn Hugo?'

Andere queer inspiratie

Omdat ik dit soort boeken graag lees, was het erg lastig om er slechts vijf uit te lichten. Daarom volgt hieronder nog een bonuslijstje met inspiratie.

Welk boek met het LGBTQIA+ thema raad jij aan?Reacties op: 5X Pride!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

TJ Klune

TJ Klune

TJ Klune is een Amerikaans auteur van fantasy- en liefdesromans. Hij is queer en...

Gesponsorde boeken