A beginner's guide to fantasy

op 18 oktober 2017 door

Fantasyboeken liggen goed in de markt en het genre telt dan ook een fikse aanhang. Maar toch lijkt de drempel voor lezers die niet zo vertrouwd zijn met het genre hoog te liggen. Sommigen laten zich afschrikken door de lijvige reeksen waar het fantasy genre toch om bekend staat. Anderen denken dan weer dat het een en al vuurspuwende draken en elfenoorlogen is. Maar het fantasy genre is natuurlijk meer dan dat. Er is voor ieder wat wils!

Grof gezegd bestaat het fantasy genre uit zes subgenres. In dit artikel bespreken we de zes verschillende subgenres, beginnende met het genre dat het dichtste bij onze dagelijkse realiteit komt en zo steeds dieper de fantasiewerelden in.

Magisch Realisme

Magische realisme speelt zich volledig af in onze eigen wereld, maar met enkele magische elementen. De verhalen die vertelt worden voelen aan als herkenbare, realistische situaties maar altijd met een nevel van magie erover heen.

Every Heart a Doorway - Seanan McGuire (YA)

Iedereen weet ondertussen wat er gebeurt wanneer kinderen een “magische doorgang” vinden naar een andere wereld. Denk maar aan de avonturen van Alice in Wonderland of de lotgevallen in Narnia. Maar wat gebeurt er als deze kinderen terugkeren naar onze wereld? Dan komen ze terecht bij Eleanor West en haar school voor wayward children. Een school waar wanhopige ouders hun kinderen naartoe brengen om hen van hun waanidee af te brengen dat ze in een andere wereld hebben geleefd. Eleanor is echter zelf een kind dat ooit lang geleden de weg vond naar een magische wereld en zij zal koste wat kost haar leerlingen beschermen. Zelfs als er doden beginnen te vallen.

The nightcircusErin Morgenstern (Adult)

Het nachtcircus verschijnt uit het niets. Er zijn geen affiches die de komst van het circus aankondigen, geen parades door de straten of pamfletten in de brievenbus. Neen, op een ochtend word je wakker en dan staat Le Cirque des Rêves opeens in je dorp. Wees er snel bij, want het circus blijft nooit lang! Hooguit een nachtje of twee. Je zal nooit meer vergeten wat je in het circus te zien krijgt! Verdwaal door een doolhof van wolken, rust even uit in weelderige ijstuinen of ga kijken naar een optreden van goochelaars Celia & Marco. Maar pas op, tussen deze twee gedoemde geliefden woedt een magische strijd op leven of dood.

Urban Fantasy

Ook Urban Fantasy speelt zich af in onze wereld, maar het verhaal is doorspekt met fantastische elementen. Dat kan gaan over effectieve magie en toverkunst, maar in de meeste gevallen spelen mythologische wezens zoals weerwolven, vampiers of feeën toch wel een grote rol. Urban fantasy voelt vaak erg modern aan, gsm’s, Facebook en internet zijn in de meeste verhaallijnen niet weg te denken.

 The Mortal InstrumentsCassandra Clare (YA) 

Wanneer Clary op een avond getuigen is van een moord in een discotheek verandert haar ganse wereld. Wie is die mysterieuze jongen met zijn donkere tattoos die beweert demonen te verjagen? Waarom is haar moeder opeens verdwenen? Wie kan ze nog vertrouwen in een wereld die blijkt te bestaan uit vampieren, engelen, demonen en weerwolven? En vooral… waar hoort Clary thuis?

 'The Night-Huntress' serieJeaniene Frost (Adult)

Cat jaagt elke nacht op vampieren. In de hoop dat ze ooit haar vader tegenkomt en hem met een staak door het hart kan vertellen hoe graag ze papa lief wel niet ziet. Maar dan loopt ze in de val van Bones: een bounty hunter, maar ook erg aantrekkelijke vampier. Gelukkig voor haar vind Bones haar interessanter als zakenpartner dan als hoofdgerecht. Met verenigde krachten besluiten ze demonen en vampieren te lijf te gaan. Maar dan worden de jagers prooi en blijken ze allebei niet alleen passie te hebben voor moorden, maar ook voor elkaar.

 

 Steampunk Fantasy

Steampunk komen we vooral tegen in het scifi genre, maar de laatste jaren begint steampunk ook steeds meer zijn weg te vinden binnen fantasy. Steampunk fantasy speelt zich nog steeds af in onze wereld, maar het lijkt alsof technologie zich niet verder heeft ontwikkeld dan het Victoriaanse tijdperk. Denk hierbij aan Victoriaanse kledingstijl.

'Leviathan serie'Scott Westerfeld (YA)

Leviathan speelt zich af in een alternatieve wereld aan de vooravond van de eerste wereldoorlog. Prins Aleksander, de erfgenaam van de troon van Oostenrijk-Hongarije is op de vlucht. Zijn eigen bevolking heeft hem de rug toegekeerd en zelfs zijn titel kan hem nu niet meer beschermen. Het enige wat hij nog bezit is een aftands oorlogsvoertuig en een trouwe bemanning. Deryn is een doodgewoon meisje, zoals er dertien in een dozijn te vinden zijn. Of toch niet? Vermomd als jongen is ze een van de beste piloten in het Britse leger. Hun paden zijn voorbestemd om elkaar te kruisen en dit terwijl de strijd tussen genetisch gemanipuleerde dieren, oorlogsmachines die eruit zien als robots en zeppelins.

'Parasol Protectorate' SeriesGail Carriger (Adult)

Alexia staat voor een groot probleem. Ze heeft namelijk geen ziel en geen echtgenoot. Niet ideaal dus, naar de huidige normen van de samenleving. Daarnaast werd ze aangevallen door een vampier . Alexia heeft duidelijk haar dagje niet en beterschap is nog niet onmiddellijk in zicht. Queen Victoria vind het namelijk hoog tijd om Alexia wat onder de loep te nemen en daarvoor stuurt ze Lord Maccon, haar meest luidruchtige, aantrekkelijkste weerwolf. Ondertussen verdwijnen magische wezens uit de Londense high society en Alexia wordt verdacht. Kan ze samen met Lord Maccon haar onschuld bewijzen?

Humorische Fantasy

Humoristische fantasy spreekt natuurlijk voor zichzelf. Dit is fantasy waar je vaak hardop om moet lachen en kan eigenlijk op alle andere genres binnen de fantasy tak toegepast worden. Hij is echter toch net iets toegankelijker doordat het verhaal echt om humor draait en hierdoor licht verteerbaar blijft.


The Princess BrideWilliam Goldman (YA)

Iedereen kent de sprookjes wel. Bloedmooie prinses trouwt met knappe prins en ze leefden lang en gelukkig. Maar wat nu als blijkt dat die knappe prins niet zo perfect was? En dat lang en gelukkig uitblijft? William Goldman genoot elke avond van het sprookje dat zijn vader hem vertelde. Maar nu is hij volwassen en ontdekt hij dat zijn vader hem alleen maar de spannende stukken uit het sprookje vertelde. Wanneer hij het orginele boek in handen krijgt blijkt het lang niet zo spannend te zijn als William dacht. Er zit dus maar een ding op: het verhaal herschrijven en enkel de spannende stukken erin te laten. 

Good Omens – Terry Pratchett & Neil Gaiman (Adult)

Crowley en Aziraphale zijn al jaren beste vrienden. Niet altijd even makkelijk gezien Crowley een demon is en Aziraphale een engel. Ondertussen wonen beide heren al eeuwen tussen de gewone stervelingen op aarde en dat bevalt hen opperbest. Maar nu staat de Apocalyps voor de deur en het is menens. Atlantis komt opeens terug bovendrijven, het regent kikkers…. Alles is dus klaar om de wereld te doen eindigen. Alles, behalve Crowley en Aziraphale. Zij willen namelijk koste wat kost de Apocalyps tegenhouden.

 

High Fantasy

High fantasy en epic fantasy liggen heel dicht bij elkaar en soms is het erg moeilijk om het verschil tussen de twee effectief te benoemen. Maar kort door de bocht gezegd spitst high fantasy zich voornamelijk toe op magie en is het verhaal heel personage gebonden. De personages krijgen keuzes en dienen niet altijd goed of slecht te zijn.

The Hobbit – J.R.R Tolkien (YA)

Bilbo Baggings houdt van thee drinken en rusten bij het haardvuur. Waar hij niet van houdt is avontuur. En toch kloppen op een mooie dag Gandalf de tovenaar en dertien dwergen op zijn deur, klaar om hem mee te nemen op avontuur. De dwergen plannen namelijk een gevaarlijke reis naar de Eenzame Berg, ooit hun koninkrijk alvorens de draak Smaug de dwergen verdreef, en willen daarbij graag de hulp van Bilbo. Zal hij hen kunnen helpen in het verslaan van de draak?

The Kingkiller Chronicle – Patrick Rothfuss (Adult)

The Waystone Inn is een rustpunt tijdens de gevaarlijke nachten onderweg. Magische wezens zouden je te pakken kunnen krijgen. Het is ook een rustpunt omdat de waard niet graag praatjes maakt en gewoon koel bier tapt. Op een dag klopt Devan Lochees aan bij de Inn en hij heeft er alles voor over om het levensverhaal van de waard te mogen opschrijven. Kvothe is namelijk een bekende avonturier en muzikant, die een behoorlijk spannend verhaal te vertellen heeft. Maar zal Kvothe zijn geheimen prijsgeven?

Epic Fantasy

Epic fantasy lijkt erg op high fantasy, maar het verhaal van goed versus kwaad speelt dan weer een erg grote rol. Daarnaast is de verhaallijn vaak gecompliceerder en bevat het vele subplots, die uiteindelijk samenkomen in een grote epische finale. Bij epische fantasy speelt alles zich op veel grotere schaal af. Verschillende landen, continenten, etc…

'Throne of Glass' serie - Sarah J Maas (YA)

Celaena Sardothien was ooit de beroemdste huurmoordenaar van Adarlan. Maar na meer dan een jaar in gevangenschap van de koning te hebben doorgebracht, sluit ze een deal met zijn zoon, de kroonprins. Celaena zal als protegé van de prins deelnemen aan een wedstrijd om de kampioen van de koning te worden. Een mooie titel voor een koninklijke huurmoordenaar. In ruil daarvoor krijgt Celaena na vier jaar haar vrijheid terug. Celaena blijkt echter zelf een geheim te hebben. Een geheim dat het hele koninkrijk op zijn grondvesten doet daveren.

 'A Song of Fire and Ice' serie - George R.R. Martin (Adult)

Lord Eddard Stark is gelukkig als bewaarder van het noorden. Vanuit zijn kasteel bewaakt hij zijn landen en houdt hij een oogje op de muur. Maar wanneer King Robert hem vraagt zijn rechterhand te worden, kan Eddard niet weigeren. Eddard wordt al snel opgeslokt door de complotten aan het hof. Vrienden blijken vijanden te zijn. Zijn familie wordt verscheurd. En dan sterft King Robert… De strijd om de ijzeren troon kan beginnen. Moet de troonopvolger gezocht worden in de naaste omgeving of is een nazaat van de drakenkoning toch de echte erfgenaam?Reacties op: A beginner's guide to fantasy

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Erin Morgenstern

Erin Morgenstern

Erin Morgenstern groeide op in Massachusetts en ze studeerde theater. Morgenstern is de auteur van de Young Adult-roman Het nachtcircus (2010). Haar boek wordt vergeleken met de Harry Potter-reeks van...

Cassandra Clare

Cassandra Clare

Cassandra Clare is het pseudoniem van de Amerikaanse bestsellerauteur Judith Rumelt (1973). Ze debuteerde in 2007 met het boek Stad van Beenderen, dat uiteindelijk het eerste deel van de zeer suc...

Jeaniene Frost

Jeaniene Frost

Jeaniene Frost (1974) is een Amerikaanse fantasy-auteur. Haar Nachtjagers-serie werd goed ontvangen, bereikte de bestsellerlijsten en werd verkocht aan negentien landen.

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van onder andere sciencefiction, fantasy en comics. Hij woont in Minnesota in de Verenigde Staten. Gaiman begon als journ...

Terry Pratchett

Terry Pratchett

Terry Pratchett (Beaconsfield, 1948 - Broad Chalke, 2015) was met zijn onovertroffen Schijfwereldboeken (Discworld) een grootse en geestige Britse bestsellerauteur in dit genre. Hilarische diepgang en...

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon van een bankdirecteur. Toen de driejarige Ronald met zijn moeder en zijn jongere broer een bezoek aan Engeland bracht, ...

Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss studeerde Engels en Filosofie aan de universiteit van Wisconsin, waar hij inmiddels ook docent is. Voor een kort verhaal won hij in 2002 de prestigieuze Writers of the Future Contest.

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas is een Amerikaanse YA-schrijfster. Maas studeerde Creative Writing en debuteerde in 2012 met haar Throne of Glass-trilogie. Hiervan zijn de eerste twee delen inmiddels in bestseller...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestsellerauteur in de genres high fantasy en sciencefiction. Daarnaast is hij scenarioschrijver en filmproducent. Hij studeerde ...