Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ancient Egypt

op 24 oktober 2018 door

Zullen wij als Readers ooit genoeg krijgen van boeken die over mythologie gaan? Ik gok stiekem van niet. Vandaag reizen we af naar het stoffige Egypte. Of is het niet zo stoffig als we denken?

Door: Yvonne

Dankzij het artikel over De klassieke oudheid van Lotte en de vele lovingen over het boek Circe door Demi en Lieke, hebben jullie ondertussen al heel wat toffe tips gekregen over boeken die zich afspelen rondom de Griekse, Romeinse en Noorse mythologie. Maar daarnaast is er natuurlijk ook nog het Ancient Egypt, ofwel het Oude Egypte.

Het is lastig om concrete informatie over het Oude Egypte te geven, omdat deze mythen over een viertal millennia ontwikkeld zijn en ongeveer elke stad in Egypte haar eigen gedachtes over de Godenwereld had. Gelukkig maakt dit voor fictieve verhalen niet zo veel uit en daarom gaan we lekker verdwalen in de pracht en praal van de fantasie van een aantal auteurs.

c9e47382d64b64f25757c10ea25be60f.jpg

'Kane Chronicles', Rick Riordan
2010-2012, Junior-Young Adult, vertaald als 'De avonturen van Familie Kane'

Met deze trilogie neemt Rick Riordan zijn lezers mee in een spannend avontuur waarin tal van Egyptische Goden voorbij komen. Broer en zus Sadie en Carter komen door een domme actie van hun vader in contact met een heleboel bekende namen uit de Egyptische Oudheid. De boeken zijn eigenlijk bestemd voor (jongere) kinderen, maar dat betekent zeer zeker niet dat volwassenen hier geen plezier aan zullen beleven. De personages zijn leuk en het ontbreekt niet aan actiescenes. De oude wereld wordt in een modern jasje gestoken en is nog leerzaam ook!

De reeks beslaat drie boeken die het best op volgorde gelezen kunnen worden:
1. The Red Pyramid
2. Throne of Fire
3. The Serpent's Shadow

Tevens zijn er een aantal crossover boeken geschreven waarin held Percy Jackson de familie Kane ontmoet.

536df0c7922012ff28fffa2be987ebf0.jpgRiver God, Wilbur Smith
1993, historische roman, vertaald als Vallei der Koningen

De alom geprezen Zuid- Afrikaanse auteur Wilbur Smith heeft al veel boeken op zijn naam staan. Een van zijn bekendste reeksen is waarschijnlijk de 'Courtney' reeks, waarin de familie Courtney centraal staat en het nodige beleeft.

Taita is een alleskunner, maar tegelijk een slaaf van de Farao. Hij zorgt voor de dochter van deze Farao en wanneer zij wordt uitgehuwelijkt aan een veel oudere koning, blijkt dat hij verliefd op haar is. Wilbur Smith neemt ons mee in een goed geschreven avontuur waarin humor en romantiek centraal staan en waarin het Oude Egypte een belangrijke rol heeft.

River God is het eerste deel van zijn 'Ancient Egypt' reeks, dat in totaal zes boeken bevat.

f577cf8cca0f1d1c9604cbe009c0120e.jpg

 

The Memoirs of Cleopatra, Margaret George
1998, historische roman, vertaald als drieluik, waarvan tot dusver alleen het eerste deel Dochter van de Farao en het tweede deel De Slangenkroon in het Nederlands verkrijgbaar zijn.

In dit prachtige en vurige boek vertelt Margaret George op haar eigen manier het verhaal van Cleopatra. Vanuit het perspectief van de koningin van de Nijl worden we als lezer betoverd en een wereld vol verraad, passie en ambities ingetrokken.

.

82165772bee0c832391bfc1b89e848b5.jpgThe Mummy of Ramses the Damned, Anne Rice
1989, fantasy, vertaald als De Mummie of de vloek van Ramses en in 2000 opnieuw uitgegeven onder de titel De Mummie of Ramses de gedoemde

Anne Rice heeft haar wereldfaam terecht verdiend met o.a. haar boeken in de reeks van de 'Vampire Chronicles'. Toch heeft ze veel meer boeken op haar naam staan, waaronder een tweetal boeken die zich afspelen in het Oude Egypte.

Ooit dronk de legendarische farao Ramses een levenselixer waardoor hij veroordeeld werd tot het eeuwige leven. Hij herrijst in Londen en gaat door het leven als egyptoloog Dr. Ramsey. Hoewel er genoeg verleidingen in deze wereld zijn, is er maar een ding waar hij naar blijft verlangen: Cleopatra...



8f3ecbe1cd3d7b5712c8e124e1f769db.jpg 
'Theodosia Throckmorton' reeks, R.L. LaFevers
2007-2012, junior, niet vertaald

Last but not least hebben we nog wat leuks voor de juniors. Het pientere grietje Theodosia hobbelt wat rond in het museum van haar vader in Londen. Dan wordt er door haar moeder vanuit Egypte een krat opgestuurd waarin het vervloekte standbeeld van Bastet zit. Het is Theodosia's taak om de vloek in een beeld van wax te krijgen, maar tijdens haar werk wordt ze afgeleid en per abuis zendt ze de vloek naar haar kat. Dat is het begin van een geweldige reeks waarin we de avonturen van Theodosia op de voet volgen.

In 2013 kwam ter sprake dat het vijfde deel van deze reeks uitgebracht zou worden, maar helaas is dat nog niet gebeurd. Tot dusver moeten we het doen met vier boeken, die zich het beste op volgorde laten lezen.

1. Theodosia and the Serpents of Chaos
2. Theodosia and the Staff of Osiris
3. Theodosia and the Eyes of Horus
4. Theodosia and the Last Pharaoh
5. Theodosia and the Flame of Sekhmet (nog niet uitgegeven)

Heb jij nog geweldige tips voor boeken die zich rondom deze interessante mythologie afspelen? Vertel het ons in de comments!



Reacties op: Ancient Egypt

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rick Riordan

Rick Riordan

Rick Riordan won voor zijn thrillers al de drie belangrijkste prijzen in het gen...

Wilbur Smith

Wilbur Smith

Wilbur Smith (Broken Hill, 1933) is een Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur. Hij we...

Anne Rice

Anne Rice

Anne Rice (1941-2021) was een Amerikaanse schrijfster. Ze is de auteur van enkel...