Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Unravel the Dusk

op 20 september 2020 door

Reader Demi en gastschrijver Laurie van de YA-spot lazen samen Unravel the Dusk van Elizabeth Lim, het tweede deel van de duologie dat begon met Spin the Dawn. Voor de buddyread rondom dit eerste boek kun je op deze link klikken. De reeks begon als een mix tussen Project Runway en Mulan en wordt nu voortgezet met hoofdpersoon Maia die langzaam maar zeker in een demon verandert. Een oorlog dreigt in haar land, en misschien is zij wel de enige die het kan stoppen. Wat vonden wij van dit tweede deel? Lees snel verder!


Verwachtingen

Demi: Ik vond het eerste deel, Spin the Dawn, een heel leuk boek. Het concept van Mulan meets Project Runway vond ik een leuke en originele combinatie, al vond ik het wel jammer dat dat laatste gedeelte al vrij snel voorbij was en er eigenlijk een nieuwe plotlijn werd aangenomen in het tweede gedeelte van het boek. Desondanks vond ik ook dat deel leuk en intrigerend en vond ik de relatie tussen Maia en Edan goed uitgewerkt. Door het einde - Maia die langzaam maar zeker in een demon zal gaan veranderen - was ik heel benieuwd naar dit tweede en tevens laatste deel. Hoe zou dit uitgewerkt worden en hoe zou Maia al dan niet aan haar lot ontsnappen? Verder wist ik niet precies waar het boek over zou gaan en heb ik daar bewust niet al te lang over nagedacht. Ik wilde me laten verrassen door het verhaal en ben er dus vrij onwetend aan begonnen.

Laurie: 'Net als Demi had ik weinig verwachtingen van Unravel the dusk. Om eerlijk te zijn kon ik mij het verhaal van Spin the dawn niet goed meer herinneren. Ik wist ongeveer nog wel wat er gebeurde, maar hoe het allemaal is gegaan stond me niet meer helder voor de geest. Verwachtingen hebben van een vervolg op een boek dat je niet goed meer kunt herinneren is niet eerlijk, vandaar dat ook ik er blanco inging.'

Plot

Demi: Ik wist dat het verhaal voornamelijk zou gaan over Maia die een demon wordt, maar ik was enigszins in de war door alle andere dingen die gebeurden in het boek. Zo begon het boek met Princess Sarnai die het paleis ontvluchtte met haar minnaar vlak voor haar huwelijk met de Emperor - daarna volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Ik wil niet te veel spoilen, maar er gebeurt echt heel veel in korte tijd. En even snel is dat allemaal weer afgelopen en gaat Maia weer naar de volgende uitdaging. Ik vond het tevens wel allemaal meevallen met Maia en haar strijd tegen haar demonische zelf. Ik voelde me er niet zo bij betrokken en het had allemaal wel wat heftiger en aangrijpender gekunnen. Het einde van het boek kun je veel te makkelijk voorspellen.

Laurie: Ik had in het begin wat moeite om in het verhaal te komen omdat ik er weinig meer van wist. Op een gegeven moment zat er ik er wel weer in, maar het wist me niet genoeg te boeien. Het verrassende van Spin the dawn was er helemaal aff en zoals Demi al aangeeft gebeurd er heel veel in heel weinig tijd. Deze gebeurtenissen voelen heel vlak aan en er zit weinig diepgang in het verhaal. Dit ervoer ik zelfs in een gevecht dat in het verhaal voorkomt. Het eind kon je al van kilometers ver aan zien komen, het was te voorspelbaar. Sommige verhalen hebben geen vervolg nodig en voor mij was dit het geval met dit The blood of stars tweeluik. Spin the dawn was beter af als stand alone.'

Opbouw

Demi: Hoewel het tempo er zo wel in zat, had ik toch last van langdradige momenten. Juist door die rappe opeenvolging van gebeurtenissen had ik moeite om verder te lezen. Het voelde allemaal niet erg natuurlijk aan. Hetzelfde probleem had ik in mindere mate in deel 1, met de competitie die maar voor de eerste helft voor het boek duurt terwijl de tweede helft de plotlijn volgt dat van een ander boek had kunnen zijn. Het lijkt alsof Elizabeth Lim al haar ideeën maar in het boek propte, maar eigenlijk ruimte nodig had voor meer dan de twee boeken die ze tot haar beschikking had. Vaak is het zo dat de uitgever beslist hoeveel boeken ze willen in een reeks en misschien heeft dit de das omgedaan bij Lim.

Laurie: Ik vind de opbouw wel oké. Het was prettig geweest als er aan het begin een samenvatting van Spin the dawn werd gegeven. Doordat Unravel the dusk op best wel een cruciaal moment begon duurde het langer eer ik er weer in zat. Ik ben het wederom met Demi eens, het verhaal ging te snel. Wat opbouw en gelaagdheid had het verhaal interessanter gemaakt. Mij stoorde de oppervlakkigheid enorm tijdens het lezen, ik vond het verhaal erg matig. Naar mijn idee sprong Unravel the dusk ook nog eens van de hak op de tak, wat ook niet hielp.

Personages

Demi: Hoofdpersoon Maia is een stuk zekerder van zichzelf in dit boek. Ze is een vechter en niet meer zo onderdanig, en dat was fijn om over te lezen. Haar strijd tegen het demon worden had zoals ik al zei wel wat beter gekunnen, maar ook hier komt duidelijk een karakterontwikkeling naar voren. Het enige andere personage dat echt belangrijk genoeg is om een karakterontwikkeling bij te zien is Edan. In deel 1 vond ik hem nog leuk en interessant, maar in dit deel heeft hij weinig tot niets te doen en was hij wel oké, maar niet bijzonder. Hij steunt Maia en houdt van haar, maar verder biedt zijn personage niet veel meer in dit boek. Echt zonde.

Laurie: Maia is enorm gegroeid in haar persoonlijkheid. Alleen was de sprong wel heel erg groot en abrupt in vergelijking met Spin the dawn. Desondanks vond ik haar minder vervelend, ik houd niet zo van onderdanige personages. Ze heeft eindelijk de moed om voor zichzelf op te komen en dat siert Maia. Edan, de andere hoofdpersoon uit Spin the dawn, was hier een beetje "vergeten". Hij had opeens een andere verhaallijn en deed niets behalve verliefd zijn op Maia. Zonde, want hij was in het vorige deel een stuk leuker.


Eindoordeel

Demi: Helaas heeft dit boek me teleurgesteld. Ik verwachtte een spannend slotdeel, maar in plaats daarvan gebeurde er tegelijkertijd zoveel en zo weinig dat ik me er niet veel bij betrokken voelde. Het eerste deel gaf ik nog vier sterren ondanks de aparte opbouw, maar dit deel moet ik wel twee sterren geven. Deze reeks was misschien wel beter tot zijn recht gekomen als trilogie, vooral door alle plotlijnen die nu in deze twee boeken waren gepropt. Deel 1 vond ik leuk en origineel, maar deel 2 heeft me echt teleurgesteld. Ik had graag een beter uitgemeten slotdeel gezien met wat meer aandacht voor alle plotlijnen en personages zoals Edan. 

Laurie: 'Net als Demi heeft Unravel the dusk mij ook teleurgesteld. Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar in vergelijking met Spin the dawn was dit boek zeer matig. Unravel the dusk scoorde bij mij wel punten op atmosfeer, want we zagen nu meer van het keizerrijk en leerde wat meer over de inwoners. Sommige inwoners leerden we ook kennen. Voor de rest vond ik dit boek gewoon jammer. Spin the dawn gaf ik nog 4 sterren vanwege de diversiteit en omdat het een boek was wat we niet veel zien in young adult, maar Unravel the dusk krijgt nipt 3 sterren van mij. In tegenstelling tot Demi had ik liever gezien dat Spin the dawn een stand alone was gebleven.'

Heb jij Spin the Dawn en het vervolg Unravel the Dusk al gelezen? Zo ja, wat vond jij ervan? Zo nee, ben je nieuwsgierig geworden? Laat het ons weten in de comments!



Reacties op: Buddyread: Unravel the Dusk

Meer informatie

Gerelateerd

Over