De Golden Man Booker Prize

op 11 juni 2018 door

De Man Booker Prize bestaat 50 jaar! De literaire Prijs der Prijzen viert dit op een originele manier. Een jury heeft van ieder decennium het beste boek gekozen, en uit deze shortlist van vijf boeken gaat het publiek de ultieme winnaar van een halve eeuw kiezen. Het publiek, dat zijn wij. Hoe?

Door Inge

Gewoon, door vóór 25 juni om middernacht je stem uit te brengen. Je gaat naar deze site. Daar vertellen de vijf juryleden ieder in één minuut waarom het door hen uitgekozen boek de prijs moet winnen, en daar staat ook het stemformulier.

Is het niet raar dat één jurylid uit tien winnaars een keuze mocht maken? Misschien wel. Het gaat om de vraag welk boek de toets van de tijd het beste heeft doorstaan. Het is deels een kwestie van persoonlijke smaak. Maar goed, alle gelezen boeken zijn natuurlijk al winnaars, en de juryleden zijn niet van de straat. Kamila Shamsie bijvoorbeeld, die de jaren ’90 heeft beoordeeld, heeft onlangs zelf de Women’s Prize for Fiction gewonnen met haar boek Home Fire.

Het ronddwalen op de site is op zich al een genoegen. De lange lijst van 50 winnaars is goed voor heel wat nostalgie over ooit gelezen boeken. In het archief vind je van ieder jaar ook de longlist en de shortlist terug. Wist je trouwens dat deze procedure van longlist en shortlist destijds door de Booker Prize voor het eerst is ingesteld? Nu hanteren bijna alle prijzen deze werkwijze. Op deze manier worden alle kanshebbers onder de aandacht gebracht, en het vergroot de betrokkenheid van het publiek.

Leuk weetje: de schrijfster Beryl Bainbridge heeft vijf keer een boek in de shortlist gehad, maar heeft de prijs niet één keer gewonnen. Ze werd de Booker Bridesmaid genoemd. Om de pijn te verzachten, werd in 2011 de Best of Beryl Prize uitgeloofd, waarvoor het publiek van deze vijf boeken de favoriet mocht aanwijzen.

De shortlist voor de Golden Man Booker

In a Free State door V.S. Naipaul

Volgens schrijver en uitgever Robert McCrum “… een verontrustend boek over ontheemde mensen op de gevaarlijke rand van een ontwrichte wereld dat gisteren geschreven had kunnen zijn…” Naipaul ontving in 2001 de Nobelprijs voor de literatuur, en werd bij die gelegenheid een multiculturele brombeer genoemd. Zijn thema was het moeilijke leven in een (post)koloniale wereld. (Bron: Steinz Gids voor de wereldliteratuur)

Moon Tiger door Penelope Lively

Gekozen door dichter Lemn Sissay, “… een uniek boek over een fascinerende onvoorspelbare vrouw die haar tijd ver vooruit is en tegelijkertijd heel erg eigentijds is…” over een beroemde schrijfster die stervende is en haar grootste werk aan het bedenken is. Penelope Lively had twee eerdere boeken op de shortlist gehad voor ze de prijs won.

The English Patient door Michael Ondaatje

Schrijver Kamila Shamsie noemt dit boek “… die zeldzame roman die onder je huid kruipt en erop staat dat je er steeds weer naar terugkeert en die steeds een nieuwe verrassing of verrukking oplevert.” De verfilming van deze roman in 1996, met Ralph Fiennes en Juliette Binoche in de hoofdrollen won 9 Oscars.

Wolf Hall door Hilary Mantel

Radiomaker en schrijver Simon Mayo noemt het boek, dat beschrijft hoe Engeland zich losmaakt van de Kerk van Rome, minstens even spannend als welk essay dan ook dat je nu kunt lezen over de Brexit. Schrijfster Hilary Mantel won drie jaar later met het tweede deel van deze trilogie weer de Man Booker Prize. Schijnbaar moeiteloos neemt ze ons meteen vanaf de eerste scène pats boem met zich mee naar het zestiende-eeuwse Engeland met zijn politieke intriges en aangrijpende persoonlijke verwikkelingen.

Lincoln in the Bardo door George Saunders

Dichter Hollie McNish noemt het boek “… grappig, fantasierijk en tragisch, maar ook geniaal in zijn originaliteit van vorm en structuur.” Het verhaal speelt zich af in een enkele nacht en wordt verteld door een schitterend koor van stemmen. Het onderzoekt thema’s als dood, rouw en de diepere betekenis en mogelijkheden van het leven.

(Bron: http://themanbookerprize.com/ )

Rondom de uitreiking van de Golden Man Booker Prize gaan in Londen allerlei festiviteiten en lezingen plaatsvinden. Zullen wij hier ons eigen kleine Golden Man Booker feestje gaan bouwen?

Welke van de 50 Booker winnaars (wel of niet op de shortlist) is jouw eigen favoriet aller tijden? Heb jij een of meer van deze boeken ooit al gelezen? Welke boeken wil je gaan lezen? En last but not least: welk boek van de shortlist krijgt jouw stem?Reacties op: De Golden Man Booker Prize

Meer informatie

Gerelateerd

Over

V.S. Naipaul

V.S. Naipaul

Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Chaguanas (Trinidad en Tobago), 17 augustus 1...

Michael Ondaatje

Michael Ondaatje

Michael Ondaatje (1943) is een Canadese schrijver. Hij schrijft poëzie, scenari...

Hilary Mantel

Hilary Mantel

Hilary Mantel heeft al vele romans op haar naam staan, maar brak internationaal ...

George Saunders

George Saunders

George Saunders (Amerika, 1958) is vooral bekend om zijn meesterlijke korte verh...

Gesponsorde boeken