Dit is de shortlist voor de Hebban Readers Clubprijs!

op 02 juli 2018 door

Dit jaar organiseren de Hebban Clubs voor het eerst de Hebban Clubprijzen! Ook de Readers Club dook in de eigen artikelen, recensies en boekenkasten. Welke nog niet naar het Nederlands vertaalde boeken vielen ons het meest op tussen de honderden verschenen titels van het afgelopen jaar (1 juli 2017 – 1 juni 2018), omdat wij ze mooier, spannender, ontroerender, grappiger, indrukwekkender vonden dan de rest?

Het was een flinke klus, maar uiteindelijk is het ons gelukt om een shortlist samen te stellen van negen titels!

Dit is de shortlist van de Hebban Readers Club:

(Op alfabetische volgorde achternaam auteur.)

1. The Wife van Alafair Burke (Faber & Faber) - thriller

Op een dag wordt Jason Powell door een stagiaire beschuldigd van ongepast gedrag. Wanneer hij hierna ook nog wordt aangeklaagd voor verkrachting van een zakelijke cliënte, begint zijn echtgenote te twijfelen aan zijn onschuld.

Het verhaal heeft een geweldig tempo. De schrijfster geeft allerlei hints, waardoor de lezer zich telkens afvraagt: heeft Jason het wel of niet gedaan?

2. All the Beautiful Girls van Elizabeth J. Church (Harper Press UK) - historische roman

Nadat ze al op jonge leeftijd haar ouders en zus heeft verloren, vindt Lily troost in dansen. Dit voert haar van een lokale dansacademie naar Las Vegas, waar ze zich bij een dansgroep aan wil sluiten, maar in plaats daarvan wordt ze showgirl.

Elizabeth J. Church brengt het vervlogen tijdperk van de jaren zestig tot leven. Tegen deze achtergrond schetst zij een mooi portret van een jonge vrouw die al dansend leert hoe ze moet (over)leven.

3. Lifel1k3 van Jay Kristoff (Knopf) - YA

Als Eve op weg naar huis de android Ezekiel vindt, stort haar vertrouwde wereld geheel in. Geleidelijk komt ze erachter hoe de strijd van de androids, ook wel lifelikes genoemd, nauwer met haar eigen geschiedenis verweven is dan ze zich herinnerde…

Lifel1k3 is een spannend boek met geweldige personages. Kristoff behandelt zware thema’s over ethiek in robotica, maar de humor en het vleugje romantiek brengen genoeg luchtigheid in het verhaal.

4. Beasts of Extraordinary Circumstance van Ruth Emmie Lang (St. Martin’s Press) - fantasy

De jongen Weylin Grey groeit op bij de wolven, terwijl hij vriendschap sluit met Mary Ann. Wanneer Weylin in een pleeggezin terecht komt, blijkt dat hij geen gewone jongen is omdat waar hij is bijzondere dingen gebeuren. 

Beasts of Extraordinary Circumstance is een origineel fantasy verhaal over vriendschap en volwassen worden. Dankzij de prachtig beeldende schrijfstijl is de lezer deelgenoot van een hartverwarmend avontuur om nooit te vergeten.

5. Circe van Madeline Miller (Bloomsbury) - literatuur/fantasy

De godin Circe ontdekt ze dat ze speciale krachten bezit en prompt wordt ze verbannen naar een eiland waar ze, volgens de vertrouwde mythen, de rest van haar dagen zal slijten als sluwe heks. Maar Miller laat een andere kant van het aloude verhaal zien.

Circe is een feest om te lezen als je bekend bent met de Griekse mythologie, maar ook als je er geen fluit van weet. Daarbij is de schrijfstijl van Miller prachtig poëtisch.

6. Long Way Down van Jason Reynolds (Atheneum/Caitlyn Dlouhy Books) - YA

De oudere broer van de vijftienjarige Will is doodgeschoten en nu staat Will, gewapend, in de lift van het gebouw waarvan hij denkt dat de dader zich er bevindt. Op weg naar beneden, komt hij geesten tegen van bekenden die vermoord zijn.

Long Way Down is een bijzonder boek niet alleen door de inhoud, maar ook door de vorm waarin het verhaal verteld wordt: namelijk als een gedicht in vrije versvorm met overwegend korte zinnen. Het is een heel pakkend, schokkend en triest verhaal dat op een originele manier het vuurwapengeweld aan de kaak stelt.

7. The Blinds van Adam Sternbergh (Faber & Faber) - thriller

Diep in de woestijn van Texas krijgen criminelen een tweede kans: hun misdaden zijn uit hun geheugen gewist en hun vijanden weten niet waar ze zijn. Ze zijn vrij om hun geïsoleerde stadje te verlaten, maar wie weet wat er in de buitenwereld op hen wacht…

The Blinds is een keihard, bloederig, onderkoeld, creatief, verschrikkelijk gaaf misdaadverhaal. De hitte en spanning spatten ervan af.

8. Dear Martin van Nic Stone (Grown Books for Young Readers) - YA

Justyce McAllister wordt ten onrechte door een agent gearresteerd wanneer hij een vriendin wil helpen. Jus zoekt naar antwoorden en schrijft, gedurende het verhaal, brieven aan Martin Luther King over zijn vragen en twijfels.

Bewonderaars van The Hate U Give van Angie Thomas, zullen ook Dear Martin waarderen. Nic Stone weet de gedachten en emoties van Jus op een prachtige manier te verwoorden.  

9. Paris Adrift van E.J. Swift (Solaris) - science fiction

Praag, 2318: De wereld is onleefbaar. Parijs, 2017: De Engelse Hallie ontdekt dat ze zich door de tijd kan verplaatsen, maar de vraag is of zij voor een betere toekomst kan zorgen.

Paris Adrift neemt je mee naar geschiedkundige gebeurtenissen met bijzondere personages. Het is een bloedstollende reis door de tijd die, dankzij een verrassende fantasy-twist, zeker niet alleen geschikt is voor sci-fi fans.

10. ...

De tiende titel op de shortlist…

Die bepalen we samen met jou! Welk boek mist volgens jou nog op deze lijst en mag absoluut niet ontbreken? Laat jouw suggestie hieronder achter in de reacties. Vergeet je keuze niet te motiveren: overtuig ons ervan dat ook jouw favoriet kans moet kunnen maken op de Hebban Readers Clubprijs 2018. Laat je reactie achter vóór 9 juli. Daarna bepalen wij welke van de genoemde boeken de tiende plek op de shortlist in zal nemen.

Let op! Om in aanmerking te komen voor de shortlist moet het boek voor het eerst verschenen zijn tussen 1 juli 2017 en 1 juni 2018 en natuurlijk nog niet naar het Nederlands vertaald zijn. (Boeken waarvan een Nederlandse vertaling slechts ophanden is, mogen wél genomineerd worden.)

Stemmen

Van 16 juli t/m 5 augustus kun je stemmen op jouw favoriete literaire roman, spannende thriller, romantische feelgoodroman, emotionele Young Adult, grappige jeugdboek, epische fantasy, aangrijpende gedichtenbundel, mooie graphic novel, onvoorspelbare detective, coole science fiction roman etc. Houd onze spot in de gaten voor het stemformulier en extra informatie, en vergeet vooral niet om de andere genreclubs met een bezoekje te vereren!Reacties op: Dit is de shortlist voor de Hebban Readers Clubprijs!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jay Kristoff

Jay Kristoff

Jay Kristoff (geboren 12 November 1973) is een Australische auteur van fantasy e...

Madeline Miller

Madeline Miller

Madeline Miller (Philadelphia) studeerde Latijn en oud-Grieks aan Brown Universi...

Jason Reynolds

Jason Reynolds

Jason Reynolds (1983) is een Amerikaanse auteur. Hij is geboren in Washington, D...

Gesponsorde boeken