Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hank, de broer van John Green

op 14 oktober 2018 door

Ken je het YouTube-kanaal Vlogbrothers met meer dan 3 miljoen abonnees van John en zijn broer Hank? John Green is de welbekende auteur die onder meer The Fault in Our Stars en Turtles All the Way Down schreef. Hank is zijn jongere broer.

Door: Onno

Samen verzorgen de broers Green het 'Project for Awesome' (afgekort als P4A), een liefdadigheidsbeweging op YouTube, waar YouTubers innovatieve video's maken om hun favoriete goede doel te promoten, opdat het publiek gestimuleerd wordt tot doneren. Ook introduceerden zij 'Crash Course' met verschillende educatieve cursussen op middelbare schoolniveau, met onder meer series over biologie en wereldgeschiedenis. Hun doel is kinderen enthousiast te maken om te leren, niet om een alternatief te bieden voor het traditionele leermateriaal. Bill Gates ondersteunde dit project financieel. Een soortgelijk initiatief van Hank Green is het wetenschappelijke YouTube-kanaal 'SciShow', dat een reeks video's bevat teneinde wetenschapsgebieden als chemie, natuurkunde en biologie begrijpelijk te maken. Met zijn broer John bedacht Hank 'VidCon', sinds 2010 's werelds grootste jaarlijkse conferentie gebaseerd op online video met optredens, concerten en discussies over community-based online video. Het is een evenement zowel voor YouTube-gebruikers, als voor mensen en bedrijven die actief zijn op het gebied van online video.

Hank Green coproduceerde in 2012 'The Lizzie Bennet Diaries', een vlog-achtige hervertelling van Pride and Prejudice die als eerste webserie in de geschiedenis een Emmy won. In 2014 traden de Vlogbrothers naast Neil Gaiman en Mountain Goats op in een uitverkochte Carnegie Hall. In 2015, toen president Obama aankondigde dat hij interviews met een groep YouTubers zou gaan doen, was Hank Green, samen met de vloggers Bethany Mota en Glozell, een van de drie gekozen sterren.

Inmiddels is Hank Green net als zijn broer aan het schrijven gegaan. Op 28 september 2018 verscheen zijn debuut An Absolutely Remarkable Thing. Begin oktober kwam dit boek, dus kort na verschijning, meteen op nummer 1 de bestsellers lijst van The New York Times binnen. Het verhaal gaat over de 23-jarige April May, die laat op de avond in New York City thuis komt en een enorm metalen beeld op het trottoir ziet staan. Het is een drie meter hoge Transformer met een samoerai-pantser. Zij belt haar vriend Andy Skampt en vraagt hem een camera mee te nemen. Samen nemen zij de Transformer, die ze Carl noemt, op video op, die ze vervolgens naar YouTube uploaden. De volgende ochtend blijkt de video viraal te zijn gegaan. In meer dan zestig verschillende steden zijn Carls verschenen. De eerste dag verdient April al 10.000 dollar en wordt ze door meerdere nieuwsshows uitgenodigd. Ze is in een klap beroemd.

Hoofdpersoon April is ambitieus, maar durft niet toe te geven aan haar ambitie. Ze heeft ideeën over hoe ze de wereld wil zien veranderen, maar heeft nooit geloofd dat ze de kans zou krijgen om grote invloed te hebben. Ze is charmant en zelfverzekerd, althans zo gedraagt zij zich. In zijn boek verkent de auteur de verantwoordelijkheden van iemand die ervoor kiest een publiek figuur te zijn en daarmee in wezen zijn individualiteit en privacy opoffert voor de kans om veranderingen in de gemeenschap teweeg te brengen. Hierbij maakt Hank Green gebruik van zijn ervaringen rond zijn eigen roem.

April, this is a huge decision. Becoming involved with something like this . . . it’s going to completely take over. People will hate you for no reason, or for bad reasons, or even for good reasons. People are torn apart by fame, and this is far beyond what most of them deal with. You’re talking about yourself like you’re a tool, but you’re a person too. And an evolving one. This will affect your life forever.”

Green's debuutroman is een avontuurlijk verhaal dat science fiction en drama combineert. Het verkent niet alleen hoe om te gaan met roem en hoe het is om een internet-beroemdheid te zijn, maar het gaat ook over de invloed van media op de publieke opinie.

Het is een goed verteld verhaal. Alles rond Carl is mysterieus, waardoor je als lezer benieuwd bent wat er komen gaat. Tussendoor verwoordt Green zijn filosofische overpeinzingen die overkomen als een blog van de auteur. Daarmee levert hij commentaar op de mensheid en de verdeeldheid die er bestaat, op de angst voor het onbekende en op de nieuwsgierigheid van de mens. Naast deze bespiegelingen bevat het verhaal komische en humoristische passages. De tekst wordt luchtig gehouden door het tussenvoegen van onder meer tweets, blogposts en videotranscripties.

De ontknoping zie je niet aankomen. Er zullen lezers zijn die er enthousiast over zijn, maar ook zullen er teleurgestelde lezers zijn. Hier geen spoilers. Lees An Absolutely Remarkable Thing en laat weten wat je ervan vindt!



Reacties op: Hank, de broer van John Green

Meer informatie

Gerelateerd