Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hervertellingen #1: Beauty and the Beast

op 22 januari 2018 door

Sprookjes, legendes en mythen blijven populair. Hervertellingen van deze eeuwenoude verhalen ook. Het is heerlijk om bekende personages te herkennen of een verhaalwereld opnieuw te ontdekken. Hervertellingen vertellen het bekende verhaal nog een keer, maar geven daarbij een eigen draai aan het verhaal. Zo kan Assepoester een cyborg zijn, is het Beest opeens een arrogante tiener in New York of is Roodkapje zelf de wolf. Wij zullen elke maand een bekend verhaal en een aantal hervertellingen ervan op een rijtje zetten. In dit eerste artikel is Beauty and the Beast aan de beurt!

Door: Annemieke en Karin

Omdat de meeste sprookjes en verhalen vroeger verteld werden in plaats van opgeschreven, is het vaak moeilijk om van een sprookje of verhaal de oorspronkelijke versie aan te wijzen. Ook bij Beauty and the Beast is dit het geval. Wel weten we dat Gabrielle-Susanne Barbot de Villeneuve in 1740 als eerste het verhaal opschreef en het La Belle et la Bête noemde. Op basis van die tekst schreef Jeanne-Marie le Prince de Beaumont in 1756 een flink ingekorte versie, die uiteindelijk het bekendst geworden is. Daarna volgden er nog vele andere versies waaronder de versie voor de bekende geanimeerde Disney film (1990). Pas in die versie worden de arrogante Gaston en zijn domme hulpje LeFou toegevoegd. De afgelopen jaren zijn er vele YA-hervertellingen verschenen, waarvan wij hier de leukste en opmerkelijkste hebben verzameld!

8afc5a957d9977ea25b4f6d7d30eaca4.png

A Court of Thorns and Roses - Sarah J. Maas

De negentienjarige Feyre moet hard werken om te overleven. Ze jaagt in de bossen naar eten. Haar familie is namelijk helemaal afhankelijk van haar als het gaat om inkomsten en voedsel. Haar vader en zussen leven in hun eigen wereld en tonen geen enkele waardering voor het harde werk van Feyre. Als Feyre op een dag een wolf doodt om zo een hert te kunnen vangen, moet ze daar een prijs voor betalen. De machtige Tamlin wil de dood van de wolf wreken en neemt haar daarom mee naar zijn landgoed in het feeënrijk Prythian. Vervolgens leren Tamlin en Feyre elkaar beter kennen en worden verliefd.
Het verhaal van Beauty and the Beast was niet de enige inspiratiebron voor Sarah J. Maas, het verhaal bevat ook elementen uit de Schotse legende van Tam Lin. 
A Court of Thorns and Roses is het eerste deel van een trilogie, in deel 2: A Court of Mist and Fury en deel 3: A Court of Wings and Ruin kun je verder lezen over wat er gebeurt na de happily ever after. Als je daarna nog steeds niet genoeg hebt van Prythian, verschijnt er in mei ook een novelle: A Court of Frost and Starlight.

I found him carefully studying me, his lips in a thin line. 'Has anyone ever taken care of you?' he asked quietly.
'No.' I’d long since stopped feeling sorry for myself about it. 

Beastly - Alex Flinn

Beastly speelt zich af in het hedendaagse New York. Het verhaal verwijst direct al naar verschillende sprookjes door te openen met een discussie in een online chatgroep genaamd ‘Unexpected Changes’ onder leiding van meneer Anderson, waarin onder andere de volgende deelnemers ingelogd zijn: BeastNYC, Frog en Silentmaid. De rest van het boek gaat vervolgens volledig over BeastNYC, oftewel de arrogante Kyle Kingsbury, die alleen maar om uiterlijk geeft en daarom vervloekt is door een heks. Om de vloek te verbreken, moet hij iemand vinden die echt van hem houdt ondanks zijn door de vloek beïnvloedde uiterlijk. Het lijkt hem een onmogelijke taak, totdat er iemand inbreekt in zijn rozentuin.
Beastly is verfilmd met Vanessa Hudgens en Alex Pettyfer in de hoofdrollen. Voor de verfilming is er overigens gekozen om Kyle heel veel littekens te geven in plaats van een harige vacht. Helaas maakt dat hem wel minder knuffelbaar.

'She has to love you despite your looks. Different for you, isn’t it? And remember, you have to love her back – that will be the hardest part for you – and prove it with a kiss.'
A kiss right. 'Look, this has been real fun. Now change me back or whatever you did. This isn’t a fairy tale – it’s New York City.'

Cruel Beauty - Rosamund Hodge

Nyx is opgegroeid met de wetenschap dat ze verloofd is met de machtige Ignifix. Nog voor haar geboorte heeft haar vader een deal gesloten dat ze op haar zeventiende bij Ignifex moet gaan wonen. Omdat ze zich niet zomaar gewonnen wil geven, traint ze al jaren om de machtige magiër te verslaan. Nyx is echter ook verbitterd door haar lot en het feit dat haar familie haar niet probeert te redden. Het verhaal is mede daardoor een stuk duisterder dan het origineel. Cruel Beauty is het debuut van Rosamund Hodge en inmiddels is er in de serie ook een tweede deel verschenen: Crimson Bound, gebaseerd op het sprookje over Roodkapje.

If you desired someone, if he comforted you, if you thought he might leech the poison out of your heart, was that love? Or only desperation?

Lost in a Book: An Enchanting Original Story - Jennifer Donnelly

De prachtige cover van dit boek nodigt iedere boekenliefhebber uit om op avontuur te gaan. Het vertrouwde sprookje, zoals bekend van de Disneyfilm Belle en het Beest wordt uitgebreid in Lost in a Book. Het verhaal speelt zich af in de tijd dat Belle bij het Beest in het kasteel verblijft, nog voor dat de betovering verbroken is. Wanneer Belle haar bibliotheek cadeau krijgt, ontdekt ze een mysterieus boek. Dit boek voert haar mee naar Nevermore. Steeds vaker gaat Belle naar Nevermore. Het brengt haar alles waar ze van droomt en waar ze op hoopt. Maar in werkelijkheid blijkt het een strijd tussen de liefde en de dood, waarin Belle wordt meegezogen. Is Nevermore wel zo mooi als het lijkt? Kiest ze voor haar leven in Nevermore of haar leven in het kasteel? Slaagt ze erin om veilig thuis te komen? Een verhaal dat dezelfde magische onderdelen bevat als Belle en het Beest, compleet met alle oh zo vertrouwde personages. Hierdoor is Lost in a Book niet zozeer een twisted fairytale maar eerder een uitbreiding op een sprookje.

She nodded at Belle's hands. Belle raised them. Words were printed on them in black, as if her skin was a page in a book. As she watched, more appeared. 'Make it stop,' she pleaded. 'Please!'

Of Beast and Beauty - Stacey Jay

Of Beast and Beauty van Stacey Jay is een duistere hervertelling van het klassieke verhaal, die de rollen omdraait. Het verhaal speelt zich af in een futuristische wereld die onderverdeeld is in de rijke stad Yuan die onder een beschermende koepel ligt en de arme gebieden rond de stad waar de mensen geen bescherming hebben tegen de barre weersomstandigheden en monsters. De mensen buiten de stad worden ook wel The Monstrous genoemd omdat ze allerlei lichamelijke mutaties hebben, zoals een lelijke huid of missende ledematen. De enige reden dat de stad beschermd blijft, is dat alle koninginnen van de stad aan duistere magie worden geofferd. De blinde prinses Isra weet van jongs af aan dat ze uiteindelijk als zo’n menselijk offer zal dienen. Ze is dan wel prinses, maar heeft totaal geen vrijheid. Eén van The Monstrous, een jongen genaamd Gem, is vastbesloten de rijkdom van de stad te stelen, waarbij hij in het bijzonder zijn zinnen heeft gezet op de magische rozen…

It’s pointless. Hopeless. Even if she weren’t afraid of me, at the core we’ll always be enemies.


En verder…

Andere Beauty and the Beast-hervertellingen die we hier niet uitgebreid bespreken maar toch even willen noemen zijn Uprooted van Noami Novik, Heart’s Blood van Juliet Marillier en Hunted van Meagan Spooner.

Tip: In categorie #36 van de Reading Challenge lezen we een hervertelling van een sprookje of legende. Bovenstaande boeken zijn daar natuurlijk erg geschikt!

Wat is jouw favoriete hervertelling van Beauty and the Beast?Reacties op: Hervertellingen #1: Beauty and the Beast

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar...

Jennifer Donnelly

Jennifer Donnelly

Jennifer Donnelly is een Amerikaanse auteur die in Nederland vooral bekendheid v...

Gesponsorde boeken