Hervertellingen #6: Snow White

op 30 juli 2018 door

Mirror, mirror on the wall… Who’s the fairest of them all? Het verhaal van Snow White en haar betoverende schoonheid kent door de jaren heen vele versies. Soms is de jager ook de prins, soms is het haar moeder in plaats van haar stiefmoeder die jaloers is en soms zijn het niet zeven dwergen die haar helpen maar een cyborg en haar crew. Wij hebben weer een aantal YA hervertellingen voor je verzameld die lekker creatief zijn omgegaan met het sprookje van Snow White.

Door: Lotte en Karin

Zoals bij zoveel sprookjes is ook bij Snow White de oorsprong onduidelijk. De gebroeders Grimm publiceerden het verhaal in 1812 in Grimm’s Fairy Tales. De versie van Grimm kreeg een groot publiek en daar heeft bijvoorbeeld Walt Disney weer zijn verfilming Snow White and the Seven Dwarfs (1937) op gebaseerd. Disney heeft een aantal dingen aangepast. Hij gaf de zeven dwergen namen en versimpelde het plot. Doet de koningin in de versie van de gebroeders Grimm nog drie moordpogingen op Snow White (met een te strak korset, een vergiftigde kam en een vergiftigde appel); bij Walt Disney blijft alleen de semi-succesvolle poging met de appel over.

De wereld krijgt geen genoeg van Snow White en in 2012 verschenen er bijvoorbeeld maar liefst twee verschillende live-action films: Snow White and the Huntsman (met Kristen Stewart als Snow White en Chris Hemsworth als de jager), en Mirror Mirror (met Lily Collins in de hoofdrol en met Julia Roberts in de geweldige rol van de boze koningin). In beide films vecht Snow White samen met de rebellerende dwergen tegen de onderdrukking door de koningin.

In de ultieme sprookjesserie Once Upon A Time hebben Snow White, Prince Charming en de Evil Queen zelfs de hoofdrollen. Van hun verhaal kun je heel wat seizoenen genieten. Een laatste kijktip die wij je niet willen onthouden is de fantasy-serie The 10th Kingdom (2000), waarin Snow White en haar kleinzoon hun opwachting maken in een hele creatieve bewerking van het verhaal.

Ook de vele YA-hervertellingen van Snow White gaan zeer creatief met het verhaal om. Zullen de vriendelijke dwergen nog hun opwachting maken? Valt Snow White nog steeds voor de truc van de vergiftigde appel? Zal Snow White gered worden door een simpele kus van de prins of is het allemaal net wat ingewikkelder?

4030bee6331da3fbe54ff6aa58d8d60c.png

Fairest - Marissa Meyer

Levana groeit op als het lelijke jonge zusje van de beeldschone prinses Channary. Levana is geobsedeerd door schoonheid en gebruikt steeds magie, een zogenaamde ‘glamour’, om haar ware uiterlijk te verbergen. Ze is ontzettend jaloers op haar oudere zus en wil zelf graag koningin worden. En als Channary een dochtertje krijgt, Selene, is er nog een nieuwe erfgenaam die vóór Levana recht heeft op de troon…

We kennen de koelbloedige koningin Levana uit de verhalen van Cinder, Scarlet en Cress maar wie was Levana voordat ze de machtige koningin werd? Wat waren haar drijfveren? In de novelle Fairest ('The Lunar Chronicles' #3,5) wordt haar achtergrondverhaal verteld en lees je tegelijkertijd meer over de geboorte en jeugd van Levana’s nichtje Selene en stiefdochter Winter.

Little Selene, barely three years old, would hardly even make a blip in their history. The memory of their little princess would be entirely eclipsed with the reign of Queen Levana. The fairest queen that Luna had ever known.


Winter
- Marissa Meyer

Winter is een knap meisje, misschien zelfs wel het mooiste van allemaal. Ze is de stiefdochter van koningin Levana, die erg jaloers is op Winters schoonheid. Winter heeft als ‘lunar’ magische krachten, maar weigert die krachten te gebruiken om mensen te manipuleren. Helaas heeft dat gevolgen voor haar eigen gezondheid en krijgt ze last van hallucinaties. Gelukkig is er de knappe bewaker Jacin om haar te helpen…

Winter is de conclusie van 'The Lunar Chronicles'. Naast het verhaal van Winter lees je ook hoe het met Cinder, Scarlet en Cress gaat en hoe ze allemaal samenwerken tegen koningin Levana. Met zo’n 800 pagina’s is dit verreweg het dikste boek van de serie, maar er moet dan ook nog van veel personages hun ‘happily ever after’ worden beschreven.

She was prettier than a bouquet of roses and crazier than a headless chicken. Fitting in was not an option.


Forest of a Thousand Lanterns
- Julie C. Dao

In Forest of a Thousand Lanterns slaagt Julie C. Dao erin om nooit te laten gebeuren wat jij verwacht. Verwacht je inzicht in hoe het zo ver heeft kunnen komen is met The Evil Queen? Een sympathiek hoofdpersonage dat door omstandigheden de foute keuzes maakt? Fout gedacht! Vanaf het begin van het boek merk je dat hoofdpersonage Xifeng een vervelend mens is. Ze is jaloers en ijdel. Ze weet dat ze foute keuzes maakt en toch gaat ze er bewust mee door. Ze liegt zichzelf en anderen voor; zegt dat ze alles doet om hen te helpen en gelooft het bijna zelf, terwijl ze handelt uit puur egoïsme. Klinkt niet zo sympathiek, toch?

Forest of a Thousand Lanterns is een duister verhaal dat plaatsvindt in een magische wereld met Oosterse invloeden. Dit verrassende boek houdt je in zijn klauwen tot aan het eind.


She was a monster, a bride of the darkness, and she rose to face her destiny as though it were the blood-red sunrise of a new day


The Shadow Queen
- C.J. Redwine

Lolerai is inmiddels al negen jaar op de vlucht voor haar stiefmoeder en koningin Irina. Samen met haar broertje Leo en ex-hoofdbewaker, Gabril overvalt ze de wagens die de  belastinginkomsten uit het land naar de koningin brengen en herverdeelt ze de goederen onder de armen. Ondertussen oefent Lorelai ook haar magie, want zij is op de koningin na de enige in het rijk die magie heeft. Na negen jaar training wordt het tijd om de koningin de oorlog te verklaren. De koningin komt erachter waar Lolelai is en stuurt een jager om het hart van Lorelai naar haar toe te brengen zodat ze Lolerais magie kan overnemen. Zal het Lorelai lukken om de jager te weerstaan en de machtige koningin te verslaan?

The Shadow Queen is het eerste deel van de 'Ravenspire'-reeks van C.J. Redwine. Elk deel is een hervertelling van een ander sprookje. Zo is bijvoorbeeld het tweede deel, The Wish Granter, geïnspireerd op het verhaal van Rumpelstiltskin. In totaal bestaat de serie uit vier delen, waarvan het laatste deel volgend jaar uitkomt. De delen van de serie kunnen ook los van elkaar gelezen worden.

You don't go into battle because you're sure of victory. You go into battle because it's the right thing to do.


Snow
- Tracy Lynn

In Kenigh, een plaatsje in Wales, woont Jessica met haar vader, die de graaf van Kenigh is. Haar moeder heeft ze helaas nooit gekend, want die is overleden tijdens de bevalling. Omdat hij graag een mannelijke erfgenaam wil, besluit haar vader opnieuw te trouwen. Jessica’s nieuwe stiefmoeder Anne is beeldschoon maar ook heel gevaarlijk. Anne is zeer jaloers op Jessica en op een gegeven moment kan Jessica geen kant meer op: ze moet vluchten voor haar leven. Ze vlucht naar Londen, neemt de naam ‘Snow’ aan en wordt daar opgenomen door een bijzonder groepje outcasts… 

Snow: A Retelling of ‘Snow White and the Seven Dwarfs’ is onderdeel van de 19-delige ‘Once Upon A Time’ serie, waar beroemde sprookjes opnieuw verteld worden door verschillende auteurs. Snow is een hele vreemde hervertelling. Aanvankelijk lijkt het boek nog vrij netjes het traditionele verhaal te volgen, maar dan zet Tracy Lynn alles op zijn kop. Zo gaat Jessica bijvoorbeeld niet bij zeven dwergen wonen, maar bij vijf karakters die half mens en half dier zijn, en zijn de dwergen dieven in plaats van eerlijke mijnwerkers. Ondanks al deze gekkigheid blijft het een verhaal met herkenbare Snow White elementen.

 ‘I hope she will be beautiful,’ she would say. Gazing out at the wintry landscape she would add, ‘With skin as fair as snow, lips as red as blood and hair als black as shadow.’

Wat is jouw favoriete hervertelling van Snow White?

Kun je niet genoeg krijgen van hervertellingen? Lees dan ook de eerdere artikelen: Beauty and the BeastCinderellaLitte Red Riding HoodOne Thousand and One Nights en Alice in Wonderland.

Tip: In categorie #36 van de Reading Challenge lezen we een hervertelling van een sprookje of legende.Reacties op: Hervertellingen #6: Snow White

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de roman Cinder, dat op de New York Times Bestsellerlijst terecht kwam. Het boek vormde het eerste deel in de originele ...