Advertentie

Je favoriete Forensic Crime Scene?

op 09 april 2019 door

Bones, CSI en Rizzoli & Isles op TV kijken of toch liever een forensic crime thriller lezen? Forensic crime thrillers zijn een aparte categorie binnen de thriller- en mysterieboeken. Onderzoek op de plaats delict is niet altijd voldoende om het spoor te vinden dat naar de dader leidt. Een menselijk lichaam kan veel aanwijzingen geven. Soms zijn botten de enige overblijfselen van het slachtoffer aan de hand waarvan een patholoog anatoom de doodsoorzaak kan vaststellen. Voor degenen die houden van dit type mysterie bestaan er reeksen boeken.

Door: Onno

Tess Gerritsen: Rizzoli & Isles

The Surgeon is de eerste van twaalf boeken in haar serie over rechercheur Jane Rizzoli en patholoog anatoom Maura Isles, die beide bij de politie in Boston werken. Tess Gerritsen ontleent haar kennis aan haar studietijd; ze studeerde geneeskunde aan de Stanford University en werd interniste. Tijdens haar zwangerschapsverlof begon ze te schrijven. In The Surgeon (De chirurg) worden twee alleenstaande vrouwen vermoord. Dit gebeurt op dezelfde manier als seriemoordenaar Andrew Capra drie jaar eerder deed toen hij vier moorden pleegde. Capra is echter doodgeschoten door Catherine Cordell toen Capra haar wilde vermoorden. Dus Capra kan niet de dader zijn, maar wie is het dan wel?

“Let me re-check my facts here.” Rizzoli opened a small spiral-bound notebook. “A little over two years ago, on the night of June fifteenth, you were attacked in your home by Dr. Andrew Capra. A man you knew. An intern you worked with in the hospital.” She looked up at Catherine.

The Surgeon is een knap geschreven forensische thriller met een explosief einde dat je niet ziet aankomen. Haar meest recente en twaalfde deel in de serie is I Know a Secret (Ik weet een geheim). In I Know a Secret moet Maura Isles afrekenen met haar verleden. Haar moeder Amalthea, die voor meerdere moorden tot levenslang veroordeeld is, ligt op sterven en wil haar dochter nog een keer zien. Bij dit weerzien maakt zij een cryptische opmerking over iets dat gaat gebeuren. Meer onthult zij niet. De impact zal al snel duidelijk worden in de vorm van een gruwelijke moord. In het onderzoek op het lichaam van het slachtoffer weet Maura de doodsoorzaak niet te achterhalen. Wanneer een tweede lichaam in verminkte toestand wordt gevonden, lijkt er verband te bestaan tussen de moorden. Het wordt voor de dames een race tegen de klok om de moordenaar te vinden alvorens deze opnieuw toeslaat.

Kathy Reichs: Tempe Brennan

Kathy Reichs introduceert forensisch antropoloog dr. Temperance "Tempe" Brennan in haar debuutroman Deja Dead (Bot voor bot). Zij onderzoekt menselijke resten van slachtoffers van onder meer brandstichting, verminking en vergevorderde ontbinding. Tempe is ook de ster in het populaire tv-programma Bones. De Temperance Brennan-serie bestaat nu uit achttien boeken. Haar tot nu toe laatste boek in deze serie is Speaking in Bones uit 2015 (Als de dood spreekt). Hierin neemt Hazel “Lucky” Strike met Tempe contact op en vertelt haar dat de botten die in het lab van Tempe liggen afkomstig zijn van de vermiste achttienjarige Cora Teague. Tempe gaat naar de plaats kijken waar de botten werden gevonden. Daar ontdekt Tempe nog twee sets botten.

“Since Cora Teague was never officially reported as missing, her case got zero media coverage. And no attention on the site. I figured if she had turned up dead somewhere, and she was in some database of unidentified remains, no one was working to match her up. She was all mine.”

Na een langzaam begin, springen de vonken eraf. Het voorziene negentiende deel A Conspiracy of Bones is door de uitgever gecanceld vanwege gezondheidsproblemen van de schrijfster. Wel is nog in 2017 de standalone Two Nights uitgebracht. In dit boek is Sunday “Sunnie’’ Night de hoofdpersoon. Ze was militair in Afghanistan, werkte bij de politie en is nu met pensioen. Ze leeft als kluizenaar op Goat Island. Haar pleegvader moedigt haar aan weer eens iets te ondernemen. Sunnie wordt gevraagd Opaline Drucker te helpen. Opaline verloor haar dochter en kleinzoon bij een bomaanslag in Chicago. Haar kleindochter Stella wordt vermist. Sunnie gaat naar Chicago en gaat op zoek naar Stella en de daders van de bomaanslag.

I returned the photos to their envelope, lifted the other two from the table, and started to hand all three back. Drucker stopped me with a raised palm.

“You keep them. They are not the originals.”

“You want me to find Stella. You think finding the bombers will lead me to her.”

Two Nights is een vlotte thriller met een slimme, stoere hoofdpersoon wiens drang naar gerechtigheid voortspruit uit haar eigen moeilijke verleden.

Jefferson Bass: Dr. Bill Brockton

Jefferson Bass is het pseudoniem van het duo van Bill Bass en Jon Jefferson, dat de Body Farm-serie heeft geschreven. Het eerste deel is Carved in Bone (Het lijkenhuis). Hoofdpersoon in de tiendelige serie is Dr. Bill Brockton, een beroemd forensisch antropoloog en oprichter van de Body Farm in Tennessee Dit is een laboratorium dat William “Bill” Bass zelf oprichtte. Bill Bass brengt zijn wetenschappelijke expertise in en Jon Jefferson, een ervaren journalist en filmmaker, verzorgt grotendeels het schrijfwerk. In Carved in Bone onderzoekt Dr. Bill Brockton een gemummificeerd lijk van een vrouw dat in een grot in de heuvels van Tennessee gevonden is.

Without Mercy is het tiende deel, waarin Brockton een moordzaak behandelt. Resten van een skelet zijn op een afgelegen berghelling gevonden. En terwijl Brockton probeert meer te weten te komen over de identiteit van het skelet en wie het slachtoffer heeft vermoord, ontsnapt seriemoordenaar Nick Satterfield die mede dankzij Brockton twintig jaar geleden de gevangenis indraaide.

“It” was the series of murders Nick Satterfield had committed, two decades before, on the wooded hillside directly behind the billboard. A sadist who preyed on prostitutes, Satterfield would pick up his victims on Magnolia Avenue, Knoxville’s de facto red-light district, and bring them out here to Cahaba Lane—a short cul-de-sac that was a dead end in the worst possible way. After parking directly beneath the Comfort Inn billboard, Satterfield would lead the women up a trail into the woods, where he would do brutal and lethal things to them.

Simon Beckett: Dr. David Hunter

In het eerste van vijf boeken, The Chemistry of Death (De geur van sterfelijkheid), introduceert de auteur zijn hoofdpersoon: Dr. David Hunter. Drie jaar geleden verhuisde Hunter naar het landelijke Norfolk om zijn verleden in Londen te ontvluchten In Londen liet hij bijna het leven. Hij werkt nu als plattelandsarts. Bij de vondst van het lijk van een vrouw in een bos verzet hij zich er aanvankelijk tegen om betrokken te raken. De moordenaar heeft het lichaam voorzien van een een macaber teken.

'The condition of the body's making it difficult to identify. We know it's female, but that's all. And until we've got an ID we're pretty much hamstrung. We can't start a proper murder investigation unless we know for certain who the victim is.'

Meerdere twists en een mooie ontknoping.

Kendra Elliot: Lacey Campbell

Kendra Elliot is de auteur van de serie ‘Bone Secrets’. De serie bestaat uit vijf misdaadromans en een kort verhaal. Haar eerste boek, Hidden, gaat over de forensische tandarts Lacey Campbell, die onderzoek doet naar ongeïdentificeerde tanden en botten. Elliot put uit haar jarenlange ervaring in de tandheelkunde om wetenschappelijke details naadloos in haar verhaal te verwerken. In Hidden wordt Lacey gevraagd om de politie te helpen bij het onderzoeken van de zaak rond een sadistische seriemoordenaar.

He needed to go back to the beginning, to over a decade ago, when this mess all began. The best source was the person who’d been there. Hopefully, Lacey Campbell had some insight about the past, and why it was colliding with the present. He knew exactly where he could track her down. His questions for the protection of his business were the only reasons he’d seek her out.

Patricia Cornwell: Kay Scarpetta

Dr. Kay Scarpetta is bekend als de mooie blonde Chief Medical Examiner voor de staat Virginia in Richmond. Ze staat ook bekend als een van de beste forensische pathologen in het land. Haar persoonlijke leven is bijna net zo fascinerend als het werk dat ze doet. Cornwell schuwt de wetenschap en de details van de misdaden die in haar boeken worden behandeld niet. Ze was ooit misdaadjournalist en ze werkte zes jaar lang op het hoofdkantoor van de Chief Medical Examiner van Virginia en voor het Richmond Police Department. Haar verhalen zijn rijk aan forensische details, aan mooie karakterontwikkelingen en aan angstaanjagende situaties. Lopende de serie zijn ook de FBI profiler Benton Wesley, Kay's geniale nicht Lucy Farinelli en de kalende detective Pete Marino in deze serie een rol gaan spelen.

In 1991 introduceerde Patricia Cornwell hoofdpersoon Kay Scarpetta in Postmorten (Fataal weekend). Het boek won de Edgar Award. Haar tot op heden laatste en 24ste deel is Chaos. Wanneer op een zomeravond in New England twee jonge meisjes op een lijk stuiten, arriveert Dr. Kay Scarpetta op het toneel om te constateren dat een vrouw met veel geweld is gedood. Haar onderzoek wordt gecompliceerd wanneer ze bizarre gedichten ontvangt. Een tweede moord schokt Scarpetta, omdat na analyse van het lichaam blijkt dat het bijzonder materiaal bevat. Het is duidelijk dat iemand chaos wil creëren.

“I recognized your name, your initials, and the word chaos,” Lucy continues to describe what she could make out in the most recent audible harassment. “Apparently chaos in Italian is pretty much the same thing in English.”

“In Italian there’s no h. It’s spelled c-a-o-s.” I pronounce it for her.

“Yes.” Lucy nods. “That’s exactly what I heard. Chaos is coming, or something like that.”

Deze serie is een must voor fans van forensische spanning. Het is verstandig om met Postmorten te beginnen en delen in volgorde te lezen om niets te missen. Patricia Cornwell komt met haar 25ste deel op 15 augustus 2019.

Elly Griffiths: Ruth Galloway

Hoofdpersonage is de forensisch archeoloog Ruth Galloway. Ze woont in een afgelegen vakantiehuis aan de kust bij King's Lynn in Norfolk en geeft les aan de Universiteit van North Norfolk. Dit personage is geïnspireerd op de echtgenoot van de schrijfster, die een baan in de stad opgaf om te gaan werken als archeoloog en op haar tante, die aan de kust van Norfolk woont en haar nicht voorziet van mythen en legenden van dit gebied. Griffiths eerste boek in deze serie is The Crossing Places (Dodencirkel). In het elfde deel, The Stone Circle dat in 2019 verscheen, treedt Dr. Ruth Galloway op als adviseur voor een politie-team dat geleid wordt door Harry Nelson. Nelson ontvangt anonieme brieven met teksten die hij al eerder kreeg. De afzender van de originele brieven, Erik Anderssen, is dood. Zijn zoon Leif Anderssen leidt opgravingen in de buurt, waar menselijke botten gevonden worden. Na onderzoek concludeert Ruth Galloway dat het om de overblijfselen van Margaret Lacey gaat. In 1981 verdween dit 12-jarige meisje tijdens een straatfeest ter gelegenheid van de bruiloft van prins Charles en Diana. Haar lichaam werd nooit gevonden. Men nam aan dat John Mostyn, die beschouwd werd als een gek, verantwoordelijk was. Mostyn vond het leuk om de kinderen uit de buurt schelpen te laten zien die hij bij de kust vond. Hij woonde bij zijn bejaarde moeder die hem tot haar dood verdedigde. Zonder bewijzen werd Mostyn nooit aangeklaagd. Een zoektocht naar de moordenaar volgt, waarbij vele theorieën de revue passeren voordat de oplossing gevonden wordt.

Clough pulls in at the kerb and they both stare at the end house. Judy knows from the file that John Mostyn has lived on his own since his mother died almost twenty years ago. The Stone Man, they called him, and she has a sudden vision of the house’s occupant sitting calcified in his chair, flesh becoming stone.

The Stone Circle is een van de betere boeken in deze serie. In 2020 verschijnt het twaalfde deel, The Lantern Men.

Graham Masterton: Katie Maguire

Katie Maguire is een van de zeven dochters van een politie-inspecteur in Cork. Met haar felgroene ogen en kort rood haar heeft ze een Iers uiterlijk. Ze is geen doetje. Tot ontsteltenis van sommige van haar mannelijke ondergeschikten maakte ze snel promotie en heeft ze de reputatie om snel moordenaars te vinden. In 2002 verscheen het eerste boek in deze serie: A Terrible Beauty, het werd opnieuw in 2013 uitgegeven, maar dan met als titel White Bones. In dit boek worden in een graf bij een boerderij  beenderen van elf vrouwen gevonden. Ze blijken levend gevild en dateren van 1915. Dan wordt een jonge vrouw vermist. Haar overblijfselen, de botten, die zorgvuldig zijn geschoond en in een mysterieus patroon zijn gerangschikt, worden bij deze zelfde boerderij ontdekt. Katie Maguire wordt ingeschakeld om deze en de decennia oude moord op te lossen.

Katie walked around the nearest table and looked at the skull lying forlornly at one end, its bones arranged beneath it. “You said you had a surprise for me, doctor.”

“That’s right. Not an unpleasant surprise, you’ll be happy to know. I’ve made some preliminary tests on these bones and I can tell you with absolute certainty that none of these ladies died in your lifetime… or even my lifetime, so we can forget about Operation Trace. All the marrow’s decayed but I should be able to retrieve some identifiable DNA.

White Bones is een sinistere thriller. Begging to Die is het tiende boek in de serie; het verscheen in december 2018. Daarin gaat Katie Maguire op zoek naar de persoon die in Cork bedelaars vermoordt.

Wat is jouw favoriete forensic crime auteur? Of houd je helemaal niet van dit genre?

Voorgaande afleveringen van 'favorieten': Je favoriete bladwijzer?  | Je favoriete kat? | Je favoriete hond? |  | Je favoriete dystopische verhaal? | Je favoriete ghost story? Je favoriete twins? (1)  | Je favoriete twins? (2)Reacties op: Je favoriete Forensic Crime Scene?

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken