Let's Twist!

op 19 juni 2019 door

De Spannende Boeken Weken zijn hier! Van 1 t/m 21 juni wordt er weer extra aandacht besteed aan het meest populaire genre (gebaseerd op verkoopcijfers: thrillers beslaan bijna de helft van alle verkochte fictie in Nederland): het spannende boek. Vandaag: de Readers tippen fantastische twists. (Zonder spoilers!)

Door Demi, Janneke, Lieke, Lotte, Onno & Yvonne (naar een idee van Yvonne)

Wat is een spannend boek zonder een twist?

Demi tipt…

… een doodnormale situatie waar íets niet klopt

We Were Liars van E. Lockhart is een contemporary YA-verhaal dat draait om een groep vrienden die samen elke zomer doorbrengen op een eiland dat in het bezit is van hun ouders. Er spelen veel dingen tussen de verschillende gezinnen en uiteindelijk mondt het uit in een tragedie. Het is ontzettend lastig om meer te zeggen zonder de grote twist te spoilen - des te meer reden om dit boek zo snel mogelijk op te pakken! Het is een twist die je niet aan zult zien komen en zodra je het boek uit hebt, zul je de schok even moeten laten bezinken. Zodra dat gebeurd is, wil je niets liever dan het boek weer van voren af aan lezen om te zien hoe de schrijver het geflikt heeft.

… een vermist tweelingmeisje

Tweelingen komen vaak voor in thrillers, en met een reden. Dat blijkt vooral in The Darkest Secret van Alex Marwood. Coco, een meisje van drie en de ene helft van een tweeling, verdwijnt tijdens een familieweekend. Het zorgt voor veel media-aandacht, mede door de rijke en invloedrijke familie van Coco en de mensen waarmee ze samen waren, maar wat er met haar is gebeurd komt niet boven water. Dan komt het hele gezelschap twaalf jaar later weer bij elkaar voor een herdenkingsweekend. De spanning is om te snijden, en algauw blijkt dat er meer geheimen zijn die smeken om onthuld te worden...

Er zitten meerdere twisten in het boek. Eén ervan heeft te maken met de verdwijning van Coco, maar als je denkt dat dat het ergste was, dan wordt je ruw wakker geschud door de allerlaatste twist die Marwood uit zijn mouw tevoorschijn tovert. Ook dit boek laat je een beetje beduusd achter, maar ook tevreden. Het is een thriller die tussen alle andere clichéboeken nog kan verrassen.

Janneke tipt…

een raadselachtige driekhoeksverhouding

The Wife Between Us van Greer Hendricks en Sarah Pekkanen bevat halverwege het boek een grote twist die je niet aan ziet komen.

The Wife Between Us is een psychologische thriller die het verhaal vertelt over de vrouwen van Richard: Nellie en Vanessa. Nellie heeft een traumatische ervaring meegemaakt waarover ze met niemand durft te praten. Richard is de eerste die erin slaagt Nellie zich weer goed te laten voelen. Hij lijkt de perfecte man en samen is hun leven dat uit een sprookje. De vrienden van Nellie en haar moeder vragen zich echter af of dat niet puur een façade is.

Vanessa woont bij haar tante, heeft moeite met het houden van een baan en heeft een probleem als het gaat om het gebruik van alcohol. Dit komt omdat ze maar niet kan omgaan met het feit dat Richard haar vervangen heeft.

Hendricks en Pekkanen zetten je continu op een dwaalspoor; steeds als je denkt door te hebben wat er gaande is veranderen ze van richting. En dan die enorme twist… die zag niemand aankomen!

Lieke tipt…

… twee zussen met een gruwelijk geheim

Ruth Rendell is ongetwijfeld een van de beste auteurs van psychologische thrillers. The Water's Lovely is mijn favoriet en dat heeft zeker te maken met de geweldige twist die me totaal overvallen heeft.

Negen jaar geleden verdronk de stiefvader van Ismay en Heather in bad. De zussen leven nog steeds in hetzelfde huis en praten nooit over wat er die dag is gebeurd. Maar het verleden staat op het punt om weer boven water te komen.

… een getraumatiseerde, gepensioneerde agent

In Use of Weapons voert Iain M. Banks een man op die verschrikkelijke dingen heeft gezien en probeert om in het reine te komen met zijn verleden. Maar niets is wat het lijkt in deze sciencefiction thriller. (Meer kan ik echt niet zeggen.)

Lotte tipt…

… een prinses met een verloofde en huurmoordenaar op haar hielen

De titel van The Kiss of Deception verraadt het eigenlijk al een beetje. Je zal misleid worden. En toch heb ik me laten vangen. Dat vind ik zeker een pluspunt. In dit boek wordt prinses Lia achterna gezeten door haar verloofde die ze aan het altaar laten staan heeft en door een huurmoordenaar uit een naburig land. Maar als lezer weet je ook niet wie wie is. Doorheen het boek krijg je aanwijzingen. Maar die zijn zo dubbelzinnig dat je ze helemaal verkeerd kan interpreteren. Wat ik dus ook deed. Toch vind ik het een straffe stunt van de schrijfster. Ze schrijft een heel boek over drie personages en ook vanuit hun perspectief en eigenlijk laat ze je totaal in het duister tasten naar de bedoelingen en identiteit van twee van die drie personen. The Kiss of Deception van Mary E. Pearson is zeker een aanrader voor iedereen die van romantiek en mysterie houdt.

Onno tipt…

… een slechthorende, Zweedse journaliste op zoek naar een seriemoordenaar

Dark Pines, geschreven door Will Dean, gaat over een seriemoordenaar en speelt in Zweden. Nadat twintig jaar geleden in een periode van vier jaar de lichamen van drie vermoorde mannen zijn gevonden, waarvan de ogen waren weggenomen, wordt in het bos bij Garvik, een fictief stadje in Värmland opnieuw een op dezelfde manier verminkt lijk gevonden. Het blijkt de leraar Freddy Malmström te zijn. Tuva Moodyson, journaliste bij de Garvik Posten, probeert net als de plaatselijke politie te achterhalen wie de dader is. Ze is grotendeels doof, maar weet heel goed met haar handicap om te gaan. Tuva is jong, gecompliceerd, ambitieus, grappig en ze gaat recht op haar doel af. Verder houdt ze van gamen en eet ze veel winegums. Voor haar krant schrijft ze over de moorden en tegelijkertijd gaat ze op zoek naar de seriemoordenaar. Heel wat buurtbewoners komen in aanmerking als moordenaar, waaronder de ghostwriter David Holmqvist, de taxichauffeur Viggo Svensson, Hannes Carlsson, die de baas is van de molen en leider van de jagersclub, en de zusters Alice en Cornelia, die hele enge trollen maken. Malmström zal niet het laatste slachtoffer zijn! Dean tovert een verrassende dader uit zijn hoge hoed. Het bijzondere hieraan is dat deze twist niet alleen verrassend, maar ook heel logisch en goed verklaarbaar is.

Yvonne tipt…

… een vrouw op de vlucht

Ik ben fan van mindfucks in boeken! De eerste keer dat ik ermee in aanraking kwam, was toen ik I Let You Go van Clare Mackintosh las. De eerste helft van het boek was niet echt bijzonder en ik twijfelde of ik door zou zetten. Toen kwam er ineens een twist, waardoor ik zo in verwarring werd gebracht dat ik overwoog die eerste helft nog eens te lezen. Sindsdien ben ik fan!

… een acteerprestatie die een bekentenis moet opleveren & een boek dat letterlijk Twisted heet

The Wife Between Us is hier ook een van mijn favorieten, evenals Believe Me van J.P. Delaney en Twisted van Steve Cavanagh. Die laatste twee zijn vooral geschikt door de echte liefhebber van mindfucks, omdat ze eigenlijk net wat te ver gaan. De auteurs houden je constant voor de gek en daar moet je natuurlijk wel tegen kunnen...

Wat is jouw favoriete boek met een twist?Reacties op: Let's Twist!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Emily Lockhart

Emily Lockhart

Emily Lockhart is een pseudoniem van de Amerikaanse schrijfster Emily Jenkins. O...

Alex Marwood

Alex Marwood

Alex Marwood (1960) is het pseudoniem van de Britse auteur en journalist Se...

Ruth Rendell

Ruth Rendell

Ruth Rendell (Londen, 17 februari 1930 - Londen, 2 mei 2015) werd geboren als R...

Gesponsorde boeken