Advertentie

Michael Connelly scoort met Harry Bosch

op 19 november 2017 door

Zoals verwacht mag worden, heeft het nieuwe boek van Michael Connelly Two Kinds of Truth meteen na verschijning de eerste plaats op de bestsellerlijst van de New York Times ingenomen. Het is het 20ste boek over Harry Bosch. Voorlopig zullen lezers die alleen Nederlandstalige boeken lezen, moeten wachten, want de vertaling zal pas in de zomer van 2018 worden uitgegeven. De Nederlandse titel is nog niet bekend.

In Two Kinds of Truth wordt Harry Bosch opgezadeld met twee zaken. Een oude zaak rond een ter dood veroordeelde, die na dertig jaar in de dodencel te hebben gezeten via zijn advocaat alsnog vrijspraak eist. Het gebruik van de nieuwe DNA-technologie in zijn zaak wijst uit dat niet hij maar een overleden zedendeliquent de dader van de moord op een vrouw is. Daar komt bij dat, volgens de veroordeelde, Harry Bosch met het bewijs heeft geknoeid. Terwijl Bosch druk in discussie is met de mensen die hem dit slechte nieuws komen brengen, wordt hij weggeroepen. Vader en zoon die in een apotheek werken, zijn doodgeschoten. Twee zaken die niets met elkaar te maken hebben worden door Michael Connely op een slimme manier aan elkaar geknoopt. En de plot is weer typisch Connelly!

Harry Bosch (1950-)

Hoe is het Harry Bosch in de afgelopen 25 jaar vergaan sinds zijn eerste optreden in 1992 in The Black Echo? Voor wie het nog niet weet: Harry Bosch heet officieel Hieronymus Bosch. Hij is vernoemd naar de bekende Nederlandse schilder uit de 15de eeuw. Harry wordt geboren in 1950 als de zoon van Margerie Lowe en de advocaat J. Michael Haller. Zijn moeder is een prostituee in Hollywood en wordt vermoord wanneer Harry 11 jaar is. Hij brengt zijn jeugd door in verschillende weeshuizen en zo nu en dan in een pleeggezin. Hij treedt in dienst bij het Amerikaanse leger als hij 17 jaar is, nadat hij zijn pleegvader zover heeft gekregen de rekruteringspapieren te ondertekenen waarmee hij Harry toestemming geeft het leger in te gaan. In Vietnam is Bosch een 'tunnelrat' (bijgenaamd Hari Kari Bosch). Hij heeft tot taak om het doolhof van tunnels in te gaan die door de Vietcong gebruikt worden als kazerne, ziekenhuis en mortuarium. Tunnelratten moeten vijandige soldaten doden, documenten te pakken zien te krijgen zodat deze door de militaire inlichtingendienst geanalyseerd kunnen worden en explosieve ladingen planten en laten ontploffen. In het eerste Bosch-boek The Black Echo (Nederlandse titel: Tunnelrat) onderzoekt Bosch de moord op een ex-collega, Billy Meadows, die net als hij 'tunnelrat' in de Vietnamoorlog is geweest.

1972: Los Angeles Police Department

Na zijn terugkeer uit Vietnam en een eervol ontslag uit het leger, komt Bosch in dienst van de politie van Los Angeles (LAPD). Hij klimt op tot de rang van Detective III, een functie met zowel onderzoeks- als controletaken. Bij de LAPD werkt Bosch vijf jaar lang op de prestigieuze afdeling roofmoorden (RHD, Robbery-Homicide Division). Hier werkt hij samen met Frankie Sheehan, die wordt vermoord in Angels Flight (Nederlandse titel: Spoordood). In dit boek krijgt Harry Bosch de moord op de advocaat Howard Elias te behandelen. Elias is beroemd, zwart en rijk geworden door een praktijk die voornamelijk draait op zaken die hij tegen de politie aanspant. De eerste verdachte is dan ook de politie zelf!

Vervolgens stapt hij over naar de afdeling interne zaken (Internal Affairs Group). Deze afdeling doet onder meer onderzoek naar de Poppenmaker ('The Dollmaker'). Deze seriemoordenaar is verantwoordelijk voor negen moorden. Dit gegeven vormt de inspiratie voor het schrijven van The Concrete Blonde (Nederlandse titel: Betonblond). In dit boek wordt Bosch aangeklaagd door de familie van de Poppenmaker, omdat deze tijdens zijn arrestatie door Bosch is doodgeschoten. Volgens hen heeft Bosch de verkeerde neergeschoten. Bosch moet aan het werk om deze beschuldiging te ontkrachten.

Bosch verlaat de LAPD omdat hij nogal eens met zijn superieuren in botsing is gekomen. Hij werkt gedurende drie jaar als privé-detective. Daarna keert hij, op verzoek van de baas van de LAPD, bij deze dienst terug. Hij komt op een afdeling die zich met 'cold cases' bezig houdt. De eerste zaak die Bosch en zijn voormalige partner Kizmin Rider aanpakken, blijkt politiek gevoelig te liggen. DNA-onderzoek toont een verband aan tussen een blanke racist en de moord in 1988 op de toen zestienjarige Rebecca. Bosch en Rider komen erachter dat corruptie binnen de politie er de oorzaak van is geweest dat de zaak onopgelost is gebleven. In The Closers (Nederlandse titel: Slotakkoord) wordt dit uit de doeken gedaan. Bosch blijft Riders partner tot ze in Echo Park wordt neergeschoten. Hierin leidt Harry Bosch het onderzoek naar de verdwijning van Marie Gesto twaalf jaar eerder. Deze jonge vrouw is nooit gevonden. Bosch werkt op dat moment op de afdeling Onopgeloste Zaken en wordt gebeld door de officier van justitie, Raynard Waits, die hem vertelt dat de verdachte van twee gruwelijke moorden bereid is meer op te biechten als hij levenslang kan krijgen in plaats van de doodstraf. Eén van de moorden is die op Marie Gesto. Bosch gaat op pad om uit te zoeken of de verdachte niet gewoon iets verzint om zo aan de dood te ontsnappen.

In The Overlook (Nederlandse titel: Blind Vertrouwen) werkt Bosch in 2006 samen met Ignacio 'Iggy' Ferras, een jonge detective. Dr. Stanley Kent wordt levenloos aangetroffen. Kent blijkt toegang tot de radioactieve stoffen van de ziekenhuizen in Los Angeles te hebben. Daaruit is kort daarvoor een grote hoeveelheid van die stoffen verdwenen. In een poging het land te behoeden voor een terroristische aanslag komt Bosch tegenover nietsontziende terrorismebestrijders, de FBI én zijn voormalige geliefde Rachel Walling te staan.

In 2014 werkt Bosch samen met de onervaren Lucia Soto in The Burning Room (Nederlandse titel: Brandhaard). Ze moeten de dood van Orlando Merced onderzoeken. Hij is overleden aan complicaties van een schotwond die hij tien jaar eerder heeft opgelopen. Bosch en Soto komen erachter dat het schot is gelost vanuit kamer 211 van het Boyle Hotel. De schietpartij is allesbehalve toevallig.

2015: Met pensioen

In 2015 neemt Bosch afscheid van de LAPD en gaat hij met pensioen. Een jaar later treft hij een schikking met de LAPD over de hoogte van zijn pensioen. Het bedrag wordt niet bekend gemaakt, maar het brengt Bosch in een comfortabele financiële positie. Zijn eerste zaak krijgt hij in The Wrong Side of Goodbye (Nederlandse titel: De keerzijde). De miljonair Whitney Vance vraagt hem om te zoeken naar een mogelijke erfgenaam van zijn landgoed. Vance denkt dat hij misschien een kind verwekt heeft bij de Mexicaanse Vibiana Duarte. Zij is spoorloos verdwenen en Vance wil haar of hun kind zijn erfenis nalaten. De zoektocht leidt naar de onwettige zoon van Vance, Dominick Santanello, die in Vietnam is vermoord. Tegelijkertijd is Bosch parttime rechercheur. Hij is onbetaald gaan werken voor de politie van San Fernando werken. In deze job moet hij achter een serieverkrachter aan.

Zijn laatste 'kunstje' wordt geëtaleerd in Two Kinds of Truth.

Het voorgaande is slechts een selectie uit de twintig Harry Bosch boeken. Voor meer Harry Bosch weetjes, kun je bij mij terecht. Welk Harry Bosch boek is jouw favoriet?

Tekst: OnnoReacties op: Michael Connelly scoort met Harry Bosch

Meer informatie

Gerelateerd