Advertentie

Mulan hervertellingen

op 06 augustus 2019 door

Ter gelegenheid van de verschijning van Spin the Dawn van Elizabeth Lim, waar snel een duorecensie voor zal volgen op deze spot, gaat deze editie van hervertellingen over de legende van Mulan. Velen zullen het verhaal het beste kennen van de Disneyfilm, maar ook deze film is een hervertelling van het oorspronkelijke verhaal. Hieronder vind je zowel de originele legende als de bekendste hervertellingen in boeken. Welke heb jij al gelezen?

Door: Karin & Demi

De ballade van Mulan: de originele legende

Hua Mulan was een vrouw die het leger in ging om China te beschermen tegen de Xiong nu, een vijandig volk. In de ballade waarin het verhaal van Mulan wordt verteld wordt gezegd dat ze, verkleed als man, de plek van haar oude vader innam in het leger van China. Ze zou twaalf jaar lang hebben gevochten en veel aanzien hebben verworven, maar na deze periode vertrok ze weer naar huis zonder enige vorm van beloning te accepteren voor haar dienst. 

De ballade komt uit de zesde eeuw na Christus, en Mulan zou ongeveer in diezelfde periode hebben geleefd.

Anders dan de bekende Disneyfilm vertrok Mulan met steun van haar ouders, en ze was bovendien al heel begaafd in zwaardvechten, martial arts en boogschieten voor ze het leger inging. Na haar twaalf jaar dienst keert ze terug naar huis, waar ze haar oude kleding weer aandoet. Ze ontmoet haar oude kameraden uit het leger, die verbaast zijn dat ze al die tijd niet door hebben gehad dat ze een vrouw was.

Flame in the Mist - Renée Ahdieh

Flame in the Mist gaat over de zeventienjarige Mariko. Mariko is de dochter van een belangrijke samoerai en vanaf haar geboorte staat haar lot al vast: ze wordt iemands bruid. Tijdens de reis naar haar toekomstige man, de zoon van de keizer, wordt ze echter aangevallen door de rebellengroep de Black Chan. Mariko weet te overleven en maakt voor het eerst in haar leven haar eigen plan. Verkleed als jongen besluit ze de clan te infiltreren om erachter te komen wie haar dood wilde. Ze wordt niet direct weggewuifd als meisje, maar krijgt als jongen nu echt de kans om zich te bewijzen. Mariko is misschien niet heel sterk, maar ze is slim en gebruikt haar intellect om een plaatsje te veroveren in de Black Chan.

Flame in the Mist is geïnspireerd op het verhaal van Mulan. Een belangrijk verschil is dat verhaal zich niet in China maar in Japan afspeelt. De setting van het oude Japan is heel mooi beschreven door auteur Renée Ahdieh. Heerlijk om te lezen over een wereld met samoerais, geisha en geesten.

Flame in the Mist is een leuke fantasy roman vol met humor, actie en een vleugje magie. Het tweede (en laatste) deel Smoke in the Sun is al verkrijgbaar en over dat boek kun je ook deze buddyread lezen van Readers Karin en Lotte.

She remembered Chiyo telling her that finding one’s match was like finding one’s other half. Mariko had never understood the notion.
She was not a half. She was wholly her own.

Reflection (Twisted Tales #4) Elizabeth Lim

Auteur Elizabeth Lim heeft naast Spin the Dawn ook al eerder een boek geschreven rondom de legende van Mulan. Dit boek is deel 4 in de populaire Twisted reeks waar meerdere auteurs boeken voor aanleveren. Elk boek in deze reeks pakt een bekend sprookje en geeft er een interessante twist aan. In het geval van dit boek: wat als Mulan naar de Onderwereld, Diyu, zou moeten gaan om haar beste vriend en potentiële geliefde Shang te redden van de dood? Ze moet deze taak vóór zonsopgang voltooien, anders blijft ze zelf ook voorgoed gevangen in de onderwereld. Tijdens haar zoektocht naar Shang moet ze vele obstakels overwinnen, en daarnaast worstelt ze met het feit dat ze nog steeds rondloopt als een mannelijke soldaat genaamd Ping. 

Weet ze Shang op tijd te redden en hem haar geheim te vertellen? Zou hij haar accepteren of voorgoed wegduwen? 

The Wild Orchid: A Retelling of The Ballad of Mulan - Cameron Dokey

Dit boek is, zoals in de titel te zien is, een directe hervertelling van de originele ballade over Mulan. In dit boek kan Mulan net zo goed overweg met een zwaard als met een naald, en wanneer elke familie één mannelijk familielid op moet geven voor het leger stapt zij naar voren om de plaats van haar oude, ziekelijke vader in te nemen. 

Eenmaal bij de soldaten raakt ze bevriend met prins Jian, op wie ze ook verliefd wordt. Al met al is dit boek een heel getrouwe hervertelling van de ballade, dus als je op zoek bent naar de originele legende in verhaalvorm kom je met dit boek een heel eind. Het is deel 15 in de bekende Once upon a Time reeks aan boeken over sprookjeshervertellingen.

Spin the Dawn - Elizabeth Lim

Naast Reflection schreef Elizabeth Lim ook Spin the Dawn, maar hier zal spoedig een eigen artikel over komen bij onze buddyread! Hou onze spot in de gaten.

Ben jij bekend met de legende van Mulan? Heb jij een hervertelling van deze legende gelezen of een film gezien, of ben je dit van plan? Zijn we een boek vergeten? Laat het ons hieronder weten!Reacties op: Mulan hervertellingen

Meer informatie

Gerelateerd

Over