Advertentie

Readers' Picks: Scariest Books - Friday the 13th Edition

op 13 oktober 2017 door

Het is vrijdag de 13de en hier op Hebban vieren we dat vanzelfsprekend door enge boeken te lezen. Wij van de Readers Club hebben een mooie selectie voor jullie gemaakt. Bereid je voor op een flinke portie griezelen en heel veel Stephen King!

Demi: Pet Sematary – Stephen King

Stephen King staat bekend om zijn horror boeken, maar één boek springt eruit omdat het een heel persoonlijk en akelig herkenbaar onderwerp behandeld. Wat als we onze geliefden konden terughalen uit de dood?

In Pet Sematary volgen we een gezin dat net is verhuisd naar een huis op het platteland. Algauw komt het gezin erachter dat achter hun huis, in de bossen, een dierenbegraafplaats is. Wanneer de kat van het gezin doodgaat onder mysterieuze omstandigheden, wijst een lokale man erop dat er nóg een begraafplaats in het bos is. Een heilige begraafplaats van indianen waar de doden weer verrijzen. De kat komt zoals beloofd terug tot leven, maar hij is niet meer hetzelfde... En wanneer het kind van het gezin sterft door een vreselijk ongeluk draait de vader door en loopt de situatie helemaal uit de hand - want mensen terugbrengen uit de dood zorgt voor nóg meer ellende dan bij dieren.

Iedereen die ooit eens iemand dicht bij hen heeft verloren zal zich akelig genoeg herkennen in de vader uit het gezin, Lou, die koste wat het kost zijn kind weer terug wil - met alle gevolgen van dien. Het is pijnlijk om dit boek te lezen doordat we Lou zo dichtbij volgen, en de verrezen doden zullen je de stuipen op het lijf jagen. Dit boek moet je absoluut niet in het donker lezen - of alleen!

Dorien: The Woman in Black – Susan Hill

Ik hou wel van het lezen van een eng boek. En ben, in tegenstelling tot een film, niet heel snel bang te maken door een boek. Maar het boek waar ik toch wel de meeste kriebels van gehad heb is The Woman in Black van Susan Hill. Dit boek gaat over een jonge advocaat die naar een groot, afgelegen huis gestuurd wordt om daar de nalatenschap van de overleden eigenaresse van het huis uit te zoeken. Eenmaal daar gebeuren er vreemde dingen... Het is inmiddels al een hele tijd geleden dat ik dat boek gelezen heb. Ik las het namelijk voor Engels op de middelbare school (zo'n 10 jaar geleden). Maar ik kan me nog goed herinneren hoe ik de stuipen op het lijf gejaagd werd door dit boek. Zo zat ik op een middag te lezen en ging er in het verhaal ineens een stoel kraken. Tegelijkertijd draaide mijn broer rond in zijn (krakende) bureaustoel. Nou, ik zat zo ongeveer tegen het plafond aan geplakt!

Lieke: It – Stephen King

Demi heeft Pet Sematary al ingepikt, haha. Daarom vertel ik hier over It van Stephen King: het boek dat bij mij op plaats 2 staat, maar dat zeker niet minder eng is. In Derry waart een eeuwenoud kwaad rond dat het vooral voorzien heeft op kinderen. Bill en zijn vrienden hebben in de jaren vijftig al een gevecht geleverd met ‘It’ – die vele gedaantes kent, waaronder die van Pennywise de Clown – maar dertig jaar later blijkt dat ze het opnieuw tegen deze entiteit moeten opnemen. Deze keer zijn ze vast van plan om ‘It’ voor eens en altijd te verslaan.

De nieuwe verfilming van It draait momenteel in de bioscoop. Ik kan me bijna niet voorstellen dat die beangstigender is dan het boek. De dingen die je zelf bij de woorden van King verzint zijn volgens mij niet te evenaren. Je eigen fantasie creëert vaak de engste plek op aarde. Dus, echte griezelfans: lees het boek!

Kayla: Gone – Michael Grant

Als ik eerlijk ben is het meest enge boek dat ik ooit heb gelezen ook direct mijn favoriete boek. Ik heb het hier over Gone van Michael Grant. Wanneer iedereen boven de vijftien verdwijnt, moeten de jongeren voor zichzelf zorgen. Sommige jongeren muteren en krijgen speciale gaven, ze zijn echter niet de enige die muteren. Het boek zit vol enge wezens, waarvan sommige zich menselijk durven te noemen. De spanning in dit boek ligt heel hoog en is zeker niet voor tere zieltjes weggelegd, maar het verhaal bestaat niet alleen uit horror en spanning en is daadwerkelijk van een heel goed niveau. Voor de mensen die deze serie gelezen hebben en meer willen (of de mensen die nog aan deze serie willen beginnen): 17 oktober komt Monster, het eerste deel van een vervolgserie uit.

Onno: Misery – Stephen King

Een 'enge' Stephen King van maar 370 pagina's; dat is niet zoveel voor deze schrijver. Het boek dateert van 1987 en gaat over de bestseller auteur Paul Sheldon. Hij is pas gestopt met zijn populaire serie romantische romans door hoofdpersoon Misery Chastain om zeep te helpen. Hij krijgt een auto ongeluk en breekt daarbij zijn benen. Hij wordt “gered” door een van zijn fans, Annie Wilkes. Ze neemt hem mee naar huis en “verzorgt” hem in de rolstoel waarin ze hem gezet heeft. Helaas blijkt Annie behoorlijk psychotisch. Ze eist van Sheldon dat hij Misery in een nieuw te schrijven boek weer tot leven brengt. Sheldon heeft hier weinig trek in en weigert. Wat er volgt ga ik natuurlijk niet verklappen, want dat moet voor de lezer op deze dag natuurlijk wel eng blijven!

Silke: Bird Box – Josh Malerman

In Bird Box volgen we Malorie: een jonge vrouw die samen met twee kinderen al vijf jaar lang in haar woning opgesloten zit. Uit vrije wil wel te verstaan. Want vijf jaar geleden veranderde een pandemie de wereld zoals we hem kennen. Het begon in Rusland en verspreidde zich razendsnel over de rest van de planeet. Mensen zagen iets wat zo vreselijk was dat ze binnen korte tijd gek werden en zelfmoord plegen. De weinige overlevenden plakten hun ramen af, gingen enkel nog geblinddoekt naar buiten en enkel in hoogste nood. Maar dan verneemt Malorie dat er een overleverskamp is, waar mensen een normaal leven opbouwen. De tijd is gekomen om naar buiten te gaan en alles op het spel te zetten voor de toekomst van haar kinderen.

Bird Box moet het niet zo direct hebben van in your face horror, maar de onheilspellende sfeer en het constante niet weten wat er aan de hand is zullen er zonder twijfel voor zorgen dat je kippenvel over je hele lijf krijgt!

Hebben we jouw absolute horror favoriet genoemd of staat hij er niet bij? Kruip jij vanavond ook op de bank met een eng boek? Laat het hieronder weten! Reacties op: Readers' Picks: Scariest Books - Friday the 13th Edition

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Susan Hill

Susan Hill

Susan Hill (1942) is een veelzijdige Engelse auteur: ze schreef kortverhale...

Michael Grant

Michael Grant

Michael Grant is een Amerikaanse auteur die in Nederland vooral bekendheid verwi...

Josh Malerman

Josh Malerman

Josh Malerman (Michigan, 1975) is een Amerikaanse zanger en gitarist van de...

Gesponsorde boeken