Advertentie

Reading Challenge 2018

op 31 december 2018 door

Vandaag is het alweer 31 december, de laatste dag van het jaar. Een mooi moment om eens terug te blikken op de Reading Challenge van het afgelopen jaar. Zoals elk jaar had de crew ook voor 2018 een uitdagende challenge bedacht. Maar liefst 50 verschillende categorieën schitterden op deze afvinklijst. Hoe ver denk je dat wij zijn gekomen?

Een overzicht is hartstikke handig, maar soms kan dit wat verontrustend overkomen. Zo zullen wij vast niet de enigen geweest zijn die flink moesten slikken toen de categorieën bekend werden gemaakt. Tweeënvijftig categorieën of boeken ís ook behoorlijk veel. Gelukkig is niets verplicht en alles lang leve de lol, dus besloten wij ons er toch aan te wagen. Zou het gelukt zijn?

Lieke:

As we speak, (ik schrijf dit stukje 29 december) moet ik nog twee categorieën afvinken, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat ik het ga halen. Het was weer een lekker gevarieerde challenge waardoor ik boeken heb gelezen die ik anders niet zo snel opgepakt zou hebben. Dat vind ik altijd het leukste: dat je elk jaar uitgedaagd wordt om eens wat anders te lezen.

Een onverwacht genoegen waren A Tale for the Time Being van Ruth L. Ozeki waarin feit en fictie op hele gave wijze in elkaar over lijken te lopen en Midwives van Chris Bohjalian over een vroedvrouw die na een bevalling die helemaal verkeerd afloopt wordt beschuldigd van doodslag. Beide boeken had ik geleend van een vriendin – beetje gekkenwerk met alle eigen boeken die erom smeken om verslonden te worden, maar ja – en ik heb van ze allebei genoten. Die twee pareltjes hadden ongetwijfeld langer moeten wachten als ze niet perfect in de categorieën #45 (een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden) en #24 (een historische roman) hadden gepast.

Ik moet wel zeggen dat de challenge wat meer moeite kostte dan verwacht omdat ik een paar maanden geleden Koreaanse drama’s heb ontdekt en me daar helemaal heb ingestort, waardoor ik amper meer tijd had om te lezen. Ik ben daarom bijzonder blij met de challenge van volgend jaar. Twaalf categorieën is een stuk relaxter. Mezelf kennende ga ik me echter waarschijnlijk ook vol in een andere challenge met een wat hogere moeilijkheidsgraad gooien. Aim high!

Lieke gaf een gemiddelde beoordeling van 3,93 sterren. De rest van haar leesjaar is hier terug te vinden.

Annemieke

Het meedoen aan challenges vind ik altijd een leuke uitdaging. Het zorgt ervoor dat je wordt uitgedaagd om eens een keer een ander boek te lezen dan wat je normaliter zou lezen. Tegelijkertijd ben ik niet zo dat ik perse alles moet afvinken en niet super bewust bezig met boeken uitkiezen op basis van een categorie. Ik vind het vooral leuk om aan de hand van wat ik gelezen heb te kijken of ik de categorieën in kan vullen. Wel heeft het me dit jaar gestimuleerd tot het lezen van bijvoorbeeld een graphic novel. Een eerste keer voor mij die me goed bevallen is.

Terugkijkend ben ik dik tevreden met het resultaat. Ondanks verwoede plannen en titels op mijn lijstje ben ik er niet in geslaagd alle categorieën af te vinken. In totaal heb ik 46 van de 50 categorieën afgevinkt. De categorieën die open zijn gebleven zijn #7 een boek met een getal in de titel (niet direct degene waarvan ik verwacht had dat die open zou blijven), #15 (een Libris Literatuur Prijs-winnaar), #37 (een Aziatische roman of thriller) en #50 (een boek dat je ooit voor je lijst las of moest lezen). De laatste vind ik erg jammer want bij het zien van die categorie aan het begin van het jaar was ik vastbesloten Vanwege een tere huid te herlezen. Helaas kamp ik net als veel andere lezers met een chronisch tijdsgebrek en een te grote stapel boeken die ik nog nooit gelezen heb, waardoor het boek dit jaar toch ongelezen in de kast is blijven staan.

Voor komend jaar wordt het in ieder geval weer de Hebban Reading Challenge - waarbij ik vastbesloten ben per maand het boek van de challenge te lezen. Dit jaar heb ik ook meegedaan aan de PopSugar Reading Challenge 2018 (ook voor de tweede keer). Of en wat ik daarnaast ga doen, daar ben ik nog niet helemaal uit, maar ik geef mezelf tot de eerste week van januari om daarin een keuze te maken.

Annemieke gaf een gemiddelde beoordeling van 3,82 sterren. De rest van haar leesjaar is hier terug te vinden.

Yvonne

Als ik nu terugblik op de challenge van het afgelopen jaar, is er zeker een moment geweest dat ik dacht dat ik het niet zou halen. Ik heb het aantal flink overschreden, maar de juiste categorieën erbij vinden was wat lastiger dan ik dacht. Toch treurde ik te vroeg, want begin december kon ik toch mijn laatste vinkje zetten en bleek dat ik 52 verschillende rubrieken had gelezen! Ik vond het een leuke, gevarieerde en vooral uitdagende challenge. Dus wat mij betreft is de missie van de crew helemaal geslaagd!

Ik las al flink wat genres, maar door de challenge ben ik nóg meer uit mijn comfortzones gekropen. Zo heb ik bijvoorbeeld de graphic novel van Het Achterhuis in de kast staan, die ik zonder categorie #4 (lees een graphic novel) nooit zou hebben gelezen. 

De leukste categorie was voor mij #10 (Getipt door een boekverkoper). Ik ging naar Paagman op 'de Fred' in Scheveningen, Den Haag. De verkoopster werd zo enthousiast van mijn vraag om drie boeken in willekeurige genres uit te lichten, dat ik er op een gegeven moment de slappe lach van kreeg. Er hing als het ware een denkbeeldig touwtje tussen ons in en de verkoopster trok me van hot naar her. Haar aanraders waren erg goed; ze kwam namelijk met twee boeken die ik al had gelezen (Circe van Madeleine Miller en Little Fires Everywhere van Celeste Ng) en die ik allebei een goede beoordeling had gegeven. 

Mijn doel voor volgend jaar is om de Hebban Challenge 2019 te behalen én om het aantal ongelezen boeken in mijn kast drastisch te verminderen. Het eerste doel zal geen probleem vormen, maar over die tweede maak ik me nu al behoorlijk druk. Ik heb afgelopen jaar al veel uit mijn kast gelezen, maar er blijft zo ontzettend veel binnenkomen dat in december bleek dat er in de tussentijd méér ongelezen boeken in de kast stonden dan aan begin van het jaar. Ik vrees dat ik dat gat in mijn hand toch eens moet dicht gaan kitten, haha.

Yvonne gaf een gemiddelde beoordeling van 3,38 sterren. De rest van haar leesjaar is hier terug te vinden.

fb2309373031f96b96d28a60fedcbbc4.jpg


 
Lotte

Ik ben normaal niet zo’n fan van reading challenges. Ik lees liever wat nog op mijn lijstje staat, dat is zo ook al lang genoeg. Maar toen zat dat mooie kaartje van Hebban in de bus en daar wilde ik toch iets mee doen. Dus ik besloot om toch mee te doen. Ik zou nog altijd geen boeken lezen om vinkjes te kunnen zetten, maar ik wilde wel vinkjes zetten wanneer ik een boek las dat in categorie paste.

Ik was benieuwd hoe ver ik zou raken en ik ben tevreden met het resultaat. Ik heb 40 van de 50 categorieën kunnen afvinken en ik verwacht er nog eentje te kunnen afvinken voor het jaar helemaal om is. Ik lees blijkbaar diverser dan ik zelf dacht. Al moet ik toegeven dat ik af en toe toch een boek voorrang gegeven heb, omdat ik dan een vinkje zou kunnen zetten met mijn mooie zilveren balpen...

Een categorie waarvan ik op voorhand wist dat ik ze niet ging halen, was #50 (een boek dat je voor de lijst las of moest lezen). Ik las toen ik nog in het middelbaar zat al niet graag voor de lijst, dus aan die categorie ging ik niet vrijwillig beginnen. Een categorie die moeilijker bleek dan verwacht, was #19 (een boek dat verscheen in jouw geboortejaar). Die heb ik helaas niet gehaald.
Maar de conclusie is dat ik tevreden ben en volgend jaar doe ik zeker weer mee!

Lotte gaf een gemiddelde beoordeling van 4,22 sterren. De rest van haar leesjaar is hier terug te vinden.

Janneke

Voorheen hield ik alleen bij hoeveel ik las in een jaar. Met dank aan Hebban heb ik dit jaar geprobeerd alle categorieën af te vinken. Dit is nog niet helemaal gelukt (vandaag is het 29 december), ik heb nog een paar boeken om uit te lezen maar ik heb gelukkig ook nog twee dagen om dit te doen.

Al snel deelde ik met Yvonne en nog een vriendin een excellijst waarin we onze categorieën bijhielden. De categorie waar ik het meeste naar uitkeek dit jaar was #31 (een boek dat je al heel lang uit wil lezen). Hiervoor had ik The Name of the Wind van Patrick Rothfuss uitgekozen. En ik ben achteraf ook erg blij met deze keuze gezien het één van de beste fantasyboeken is die ik ooit heb gelezen. En die stond al een flinke poos (lees: paar jaar) in de kast met alleen het eerste hoofdstuk gelezen.

Het moeilijkste vond ik het kiezen van een raamvertelling. Het verhaal in een verhaal. Deze heb ik ook nog niet gelezen maar staat nog wel op de planning voor oudjaarsdag. Ik kies hiervoor Birthday Girl van Haruki Murakami. Dit boek is nu nog onderdeel van de bundel Birthday Stories, maar verschijnt in januari ook als zelfstandig boek.

Als ik zo kijk ben ik zeer tevreden over mijn categorieën dit jaar en ik kijk uit naar de challenge van volgend jaar!

Janneke gaf een gemiddelde beoordeling van 3,87 sterren. De rest van haar leesjaar is hier terug te vinden.


Hoe kijk jij terug op de challenge van afgelopen jaar? Ben je tevreden met het resultaat?
Hebban heeft voor 2019 natuurlijk ook weer een verleidelijk idee tot uitvoering gebracht. Heb jij je daar al voor opgegeven? Zo niet, kan dat alsnog door op onderstaande banner te klikken.


48b8c4fa38d41c5aed9dc7963d1936de.jpg

Verder willen we jullie allemaal een fantastisch uiteinde wensen en we hopen ook in 2019 veel leuke artikelen voor onze Reader Vriendjes te kunnen schrijven!Reacties op: Reading Challenge 2018

Meer informatie

Gerelateerd