Advertentie

Reading Challenges 2017: A Look Back

op 15 januari 2018 door

Sinds gisteren is de Reading Challenge van 2017 officieel afgelopen. Vandaag is het tijd om de waarheid onder ogen te zien: gehaald of gefaald?

Door Lieke

Na een artikel over de tussenstand van de Reading Challenges van 2017 kan een artikel over de eindstand van de Readers natuurlijk niet ontbreken. Laten we eens kijken hoe we het er vanaf hebben gebracht!

Mission accomplished?

Onno had ingezet op 80 boeken en heeft er uiteindelijk 153 gelezen. Yvonne wilde 150 boeken lezen en is uitgekomen op 186 boeken. Lieke had de challenge ingesteld op honderd boeken en heeft er 127 gelezen. Ook Sylvia is, nadat ze haar doel van 35 boeken bereikt had, gewoon vrolijk door blijven lezen, waardoor ze uitkomt op een totaal van 46 boeken. Met 101 boeken heeft Inge één extra boek gelezen bovenop haar target van honderd boeken. Annemieke is helaas op 45 van de 50 boeken blijven steken. En Dorien? Heeft haar eindsprint in december geholpen?

“Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: ik heb het dit jaar niet gehaald. Na mijn tussenstand van 35 boeken eind november, is het me nog gelukt om daar vijf boeken aan toe te voegen. Dus met een totaal van 40 boeken kom ik er uiteindelijk tien tekort om mijn doel van 50 boeken te halen.”

Side note: Sommigen van ons zijn te druk geweest met lezen om boeken toe te voegen op onze favoriete boekensite; zodoende staat onze Hebban teller wat lager. (Zie hieronder bijv. het correcte aantal van Yvonne. Alle afbeeldingen in het artikel horen bij haar vele, vele challenges.)

c946bfe99d4f463626c73ec1ad35c380.jpg

Challenge-palooza

Onno houdt niet van specifieke challenges en heeft daar dus ook niet aan meegedaan.

“Als het om klassieke muziek gaat, bedenk ik ook niet van tevoren dat ik een werk van een componist uit een bepaald land moet gaan beluisteren of dat ik in een jaar tijd een concert met elk denkbaar instrument moet beluisteren.”

Annemieke heeft meegedaan aan de Landenchallenge en aan de PopSugar challenge.

“Ik heb 18 landen bezocht. Iets waarmee ik dik tevreden ben, gezien mijn liefde voor fantasy. Ik heb daarnaast nog tal van fantasy-landen bezocht waar ik enorm van genoten heb. Bij the PopSugar Challenge heb ik het ‘advanced’ deel buiten beschouwing gelaten, bij het doen van de challenge. Ik heb 28 van de 40 categorieën af kunnen vinken. Daarnaast heb ik twee bookstagram challenges afgerond.”

Dorien heeft vier keer meegedaan aan een read-a-thon.

“Een read-a-thon is een evenement waarbij een groep mensen binnen een bepaalde periode zoveel mogelijk probeert te lezen. Het doel is om lekker veel te lezen en om dat gezellig samen met anderen te doen (via social media). De eerste read-a-thon was de 24in48. In twee dagen tijd één dag aan lezen besteden. Ik heb twee keer aan die read-a-thon meegedaan in 2017 en allebei de keren ben ik lang niet in de buurt gekomen (lees 3 en 4 uur) van het doel, maar ik heb wel een hoop lol gehad. Eind januari krijg ik de kans om revanche te nemen want dan wordt 24in48 weer georganiseerd. De andere read-a-thons waren op basis van challenges: de booktube-a-thon en de Holiday-Adventure-a-thon. De booktube-a-thon wordt jaarlijks georganiseerd in de zomer. Er zijn altijd zeven challenges in zeven dagen. Iedere dag een boek dus als je voor elke challenge een ander boek uitzoekt. De Holiday-Adventure-a-thon vond de laatste twaalf dagen voor kerst plaats. Deze had als doel om aan de hand van zeven challenges zoveel mogelijk te lezen. Hier zaten teams aan vast, wat extra motiveerde.”

Sylvia deed mee aan de Landenchallenge.

“Ik heb zestien landen kunnen afstrepen. Nou moet ik wel bekennen dat ik niet bewust boeken heb gekozen die zich afspeelden in een bepaald land.”

5e3e59cb8dc25c8c5628c3e88623b8dc.jpg

Yvonne deed vorig jaar voor het eerst mee en dook overal bovenop.

“Vol enthousiasme stortte ik me op verschillende challenges. De één klonk nog leuker dan de ander. Met andere woorden: ik nam een beetje te veel hooi op mijn vork. De Landenchallenge is niet gehaald. Het vliegtuig stortte neer bij land 29 (van de 52) dat ik me voornam om te bezoeken. De Blossom Books challenge is met 3,5/6 ook niet geslaagd, evenals de Thriller Fans Bingo, waar ik net twee boeken tekort kwam om ‘m te kunnen voltooien. De 17 van 2017 is een verhaal apart. In mijn enthousiasme had ik flink wat series in deze challenge opgenomen. De score is 12/17, maar als ik de boeken los tel, dan is de challenge goed gelukt met 28/17 boeken!”

Inge reisde wat af met de Landenchallenge en deed daar nog een minichallenge bij.

“Ik heb mijn Reading Challenge gevuld met zo veel mogelijk boeken uit de Landenchallenge. Ook heb ik voor de acht bejubelde literaire debuten minichallenge gekozen. Dat was echt een goede keus. Het laatste van de acht heb ik nog tegoed. Lang geleden heb ik het eens gereserveerd bij de bieb, maar het moet nog steeds mijn kant op komen. Dertig landen heb ik kunnen bezoeken. In de tweede helft van het jaar heb ik ze wat verwaarloosd (rara, hoe komt dat? Al die Engelse toppers ineens!) maar ik ga dit jaar verder met de overige twintig.”

Lieke heeft meegedaan aan de Landenchallenge.

“Ik heb veertig landen af mogen vinken voor de Landenchallenge. Héél bevredigend. Net als Inge ga ik dit jaar gewoon door met reizen en aankruisen. Al moet ik mijn aandacht dan wel gaan verdelen, want de hokjes van de nieuwe Hebban challenge moeten natuurlijk ook gevuld worden!”

b160954c97668a5f9df4fa87699c5869.jpg

Challenge-books

Annemieke: “Dankzij de PopSugar challenge heb ik me laten adviseren in mijn plaatselijke boekhandel (#10) en kwam uit op Zussen van Hinke Piersma. Een prachtig oorlogsverhaal (#29) dat ik absoluut niet had willen missen. Ook heb ik mee mogen doen met de Hebban leesclub van The Book of Mirrors van E.O. Chirovici. Peter Katz krijgt een onaf manuscript genaamd The Book of Mirrors in handen. Tijdens zijn speurtocht naar het einde van het manuscript (#49), start Katz ook een onderzoek naar de onopgeloste moord op professor Joseph Wieder. Het genre, spionagethriller, ligt buiten mijn comfortzone (#44) en heeft mij in positieve zin verrast. Het past ook in categorie #23 (boek dat een verhaal in een verhaal is) en #45 (boek dat zich afspeelt in meerdere tijden).”

Lieke: “Een boek dat ik heb aangeschaft met de Landenchallenge in mijn achterhoofd is A Madman Dreams of Turing Machines van Janna Levin. Het speelt zich gedeeltelijk af in Oostenrijk en gaat over twee bestaande historische figuren (#47) die briljante wetenschappers waren. Ik heb er geen moment spijt van gehad!”

Inge: “Het meest onder de indruk was ik van Roxane van Iperen met Schuim der Aarde. Terecht het Hebban-debuut (#2) van 2017!”

f32e971e2e02e6580429c0971978a08b.jpg

Full steam ahead!

Yvonne: “Doel van 2018: Iets minder fanatiek op al het leuks inspringen en minimaal de Hebban Challenge van 2018 halen!”

Sylvia: “Natuurlijk ga ik in 2018 weer meer doen met de Hebban Reading Challenge – nu met 50 boeken. Ik ben nu al aan het speuren naar boeken die in bepaalde categorieën passen. De suggesties op het Reading Challenge 2018 kanaal zijn natuurlijk superhandig! Toch zal het me er niet van weerhouden om een boek te lezen dat niet in een categorie valt of al in een afgevinkte categorie valt!”

Annemieke: “Ik kijk uit naar de Reading Challenge van 2018. Ondanks het niet behalen van mijn doel in het afgelopen jaar heb ik mijn zinnen gezet op 52 boeken, één boek per week dus... De categorieën van de Hebban Challenge 2018 spreken me erg aan omdat ik weet dat ze me uitnodigen buiten mijn comfortzone te lezen.”

Inge: “In februari sloot ik me, gelokt door de Reading Challenge, aan bij Hebban. Het was een heerlijk leesjaar, supergezellig, heel divers en ik heb duidelijk meer gelezen dan het jaar ervoor. Veel inspiratie kwam van Hebban-lezers en recensenten. Heel veel dank daarvoor!”

Ben jij net zo enthousiast als de Readers over de oude en de nieuwe reading challenge? Laat het horen!Reacties op: Reading Challenges 2017: A Look Back

Meer informatie

Gerelateerd