Rear Window vs The Woman in the Window

op 07 december 2017 door

The Woman in the Window wordt nogal eens vergeleken met Rear Window. Niet direct met de film, maar met het verhaal dat aan deze film van Hitchcock ten grondslag ligt: It Had to be Murder van Cornell Woolrich. Dit verhaal werd in februari 1942 gepubliceerd in het tijdschrift Dime Detective en is na verfilming ook verschenen onder de titel Rear Window.

Van It Had To Be Murder naar The Woman in the Window is een niet al te grote stap. Er zijn opvallend veel overeenkomsten, maar natuurlijk ook verschillen. Zonder volledig te willen zijn, noem ik enkele overeenkomsten en verschillen. Let op: dit artikel zit vol spoilers!

It Had To Be Murder

Voor degenen die het verhaal It Had To Be Murder niet kennen:

Tegenover Hal Jeffries woont een pas getrouwd stel; ernaast een vrouw met een kind, wellicht een jonge weduwe. In het derde huis kun je niet binnenkijken. Daar weer naast staat een appartementencomplex van zes etages met zes appartementen. Het complex wordt gerenoveerd. Het penthouse is al klaar. Aan de flat eronder wordt gewerkt. Een etage lager, op de vierde, woont een echtpaar, waarvan de vrouw chronisch ziek is en de man klaarblijkelijk werkloos is.

Jeffries ziet op een dag de vrouw niet meer. De man is de kleren van zijn vrouw in een koffer aan het stoppen. Jeffries vermoedt dat de man zijn vrouw vermoord heeft. Via zijn hulpje Sam komt hij te weten dat Lars Thorwald met zijn vrouw in het desbetreffende appartement op nummer 525 woont. Hij belt Boyne van de politie en vertelt dat de vrouw vermoord is. De politie gaat kijken en krijgt te horen dat de vrouw vanwege haar gezondheid naar elders is vertrokken. In de brievenbus ligt een briefkaart waarop staat dat ze is aangekomen en dat het al beter met haar gaat. Niettemin is Jeffries van zijn eigen gelijk overtuigd. Hij belt Thorwald en zegt: ik weet wat je gedaan hebt. Voor 70 dollar wil hij zijn mond houden. Thorwald stemt in. Ze maken een afspraak in het park. Jeffries ziet vanuit zijn venster dat Thorwald een pistool meeneemt. Jeffries gaat niet naar het park. Thorwald krijgt in de gaten dat Jeffries erachter zit en gaat op hem af. Uiteindelijk delft Thorwald het onderspit. Thorwald blijkt zijn vermoorde vrouw in de vloer van de vijfde etage te hebben laten ingieten. Hij had een verzekering op haar leven afgesloten. Het lag in de bedoeling een week of twee later zijn vrouws kleren bij het water achter te laten en te doen voorkomen alsof zijn vrouw in het water verdronken was. Een andere vrouw deed het voorkomen of zij Thorwalds vrouw was.

Overeenkomsten

Het begin

Beide verhalen beginnen met een opsomming van de huizen waarop vanuit het venster wordt geloerd.

In It Had To Be Murder zijn dit vier huizen en een appartementsgebouw. In het eerste huis woont een echtpaar, in het tweede een vrouw, waarschijnlijk een weduwe, met een kind, het derde staat leeg en ernaast een appartementsgebouw van zes etages. Voor Hal Jeffries is het echtpaar op de vierde etage waar het om draait. Het stel woont op nummer 525.

The Woman in the Window begint ook met een opsomming van de huizen waarop de hoofdpersoon, Anna Fox uitkijkt. Op nr. 207 wonen de Russels, op 210 de Takeda's, op 212 de Millers en op 214 Henry en Lisa Wasserman. Net als in The Woman in the Window is hier ook sprake van leegstand: nr. 206 en 208 staan leeg.

In beide verhalen is er maar een lokatie die ertoe doet. In The Woman in the Window is dat de woning van de Russels op nr. 207; in It Had to Be Murder het appartement op de vierde etage.

De strekking

In The Woman in the Window is Anna Fox ervan overtuigd dat een vrouw wordt neergestoken (maar ze wordt niet geloofd): 'It had to be murder'. De titel It Had To Be Murder spreekt voor zich. Ook in dit verhaal gelooft Boyne van de politie niet dat een vrouw vermoord is.

De persoonsverwisseling

In It Had To Be Murder is voor de vrouw die Jeffries voor vermoord houdt een andere vrouw in de plaats gekomen. Zij doet alsof zij de door haar man vermoorde vrouw is om zodoende de man te vrijwaren van eventuele beschuldiging.

De neergestoken vrouw in The Woman in the Window is voor Anna Fox de echtgenote van Alistair Russell, Jane. Uiteindelijk blijkt het niet Jane, maar Katie, de ex van Alistair te zijn.

Het einde

In It Had To Be Murder komt de moordenaar Thorwald naar Jeffries om hem om zeep te helpen. Op een gegeven moment springt Thorwald uit het raam en belandt op de grond. Daarna rent hij naar de bovenste etage van zijn appartementencomplex. Daar vandaan valt hij naar beneden en overlijdt.

In The Woman in the Window bekent de moordenaar de moord aan Anna. Hij komt op haar af om ook haar te vermoorden. Ze raken in gevecht. Ze vluchten naar het dak. Daar weet Anna de moordenaar van het dak te duwen, waardoor deze van het dak valt en overlijdt.

Verschillen

De lengte

It Had To Be Murder beslaat slechts 37 pagina's. Het is een kort, compact verhaal dat in februari 1942 gepubliceerd is in het tijdschrift Dime Detective

The Woman in the Window is een lang verhaal waarvoor maar liefst 427 pagina's nodig zijn.

De hoofdpersoon

In It Had To Be Murder is een man, Hal Jeffries, de voyeur; in The Woman in the Window een vrouw, Anna Fox. Jeffries is een normaal functionerende man; Anna Fox is een gescheiden vrouw die alcoholiste is en verslaafd aan geneesmiddelen.

Rear Window, de film

De film duurt 1 uur en 52 minuten. De scriptschrijver heeft dus heel wat om het verhaal moeten heen breien. Enkele verschillen met It Had to Be Murder:

  • In de film ligt L.B. 'Jeff' Jefferies met een gebroken been in het gips voor het raam en kijkt zo uit op onder meer Lars Thorwald en zijn vrouw; in het verhaal is er niets mis met Jeffries.
  • In de film heeft Jefferies hulp van zijn verloofde Lisa en de verpleegkundige Stella; dit leidt tot heel veel (tijdvullende) dialogen; in het verhaal helpt Sam zo nu en dan Jeffries (zonder veel discussie).
  • In de film spelen veel meer mensen mee dan in het verhaal. Afgezien van Lisa en Stella zijn vrijwel alle anderen in de film naamloos.
  • In de film is veel aandacht voor het naastgelegen appartement waar een danseres woont die parties in haar appartement houdt.
  • In de film zijn juwelen, waaronder de trouwring, achtergelaten in de handtas van de (vermoorde) vrouw een belangrijke aanwijzing dat de vrouw vermoord is; in het verhaal niet.
  • Het verhaal eindigt met de dood van Thorwald door een val van het dak. In de film wordt Thorwald gearresteerd nadat Jeffries uit het raam is gevallen en zo met een tweede gebroken been in het gips in bed belandt.
  • In de film wordt de vermoorde vrouw niet in de vloer van het bovengelegen appartement gegoten. Er is ook geen sprake van renovatie van het complex.

Tekst: OnnoReacties op: Rear Window vs The Woman in the Window

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken