Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

The Big Book Bonanza 2018

op 04 oktober 2018 door

Vorige week woensdag was het dan eindelijk zover, de Readers mochten naar The Big Book Bonanza! Op dit evenement, georganiseerd door HarperCollins en Van Ditmar Boekenimport, werden de Engelse boeken die dit najaar uitkomen gepresenteerd. Acht van de Readers gingen er heen en deden heel wat boekeninspiratie op!

Het evenement ging van start met een promofilm waarin o.a. Becky Albertalli en Adam Silvera over hun boek What if it's us vertellen. Na de film was het tijd voor een skype-interview en dit jaar spraken we met auteur Angie Thomas! Hoe gaaf! Ze vertelde over haar nieuwe boek On The Come Up dat in februari uitkomt en ze beantwoordde vragen over het proces van de boekverfilming van The Hate U Give. Daarna kwamen op het podium vier auteurs om de beurt over hun boek praten. De vier boeken die ze bespraken zaten ook in de goodiebag die we meekregen en tijdens de borrel was er nog uitgebereid de tijd om met de auteurs te praten en eventueel je boek te laten signeren. Ook was er toen gelegenheid om de boekentafels te bekijken en daar boeken van mee te nemen en daar wordt iedere boekenliefhebber natuurlijk extreem blij van!

Wat waren onze verwachtingen van The Big Book Bonanza?
Onno: Het was de eerste keer dat ik bij The Big Book Bonanza aanwezig kon zijn. Ik had van tevoren op YouTube gesnuffeld en gezien hoe groots deze happening in Londen was geweest. Van Lieke hoorde ik dat het in Amsterdam wel heel wat kleiner van opzet is. Dat lag wel voor de hand. Omdat het een gebeurtenis die eenmaal per jaar is, verwachtte ik wat meer informatie over boeken die begin 2019 zullen verschijnen. Er bleken echter genoeg interessante boeken die of onlangs zijn verschenen of binnenkort zullen uitkomen. Hele sterke presentaties van de auteurs!

Yvonne: Mijn verwachting was om een mooi en duidelijk over/inzicht te krijgen in boeken die we de aankomende periode echt niet mogen missen. (En na het mailtje over de goodiebag natuurlijk heel veel moois, haha). Verwachtingen zijn zwaar overtroffen, vond het heerlijk!

Annemieke: Net als Onno, was het voor mij de eerste keer dat ik aanwezig was bij The Big Book Bonanza. Door de verhalen over vorig jaar was ik al helemaal enthousiast geworden. En zoals al verwacht, de keuze was reuze! En wat zaten er prachtige exemplaren tussen! Ik heb erg genoten van de Big Book Bonanza. Het was nog gaver dan ik had verwacht, vooral ook door de ruimte die er was om met elkaar en met de auteurs te praten. Al moet ik bekennen dat dat toch ook best een beetje kriebels oproept, want oooh wat is dat spannend!

Demi: Ik verwachtte een gezellig evenement met veel boeken en leuke auteurs: dat is allemaal uitgekomen! Het was goed georganiseerd en het promotiefilmpje zag er heel mooi en leuk uit. Er is duidelijk veel tijd en liefde. Ik heb veel interessante boeken voorbij zien komen, waarvan enkelen in mijn tas zijn belandt. De rest is op mijn veel te lange wenslijst belandt.

Karin: Ik was vorig jaar ook naar de Big Book Bonanza geweest dus ik wist al wat ik kon verwachten. 

Lotte: Ik wist niet heel goed wat ik moest verwachten wat betreft de werking van het evenement. Wel verwachtte ik boeken, auteurs en gezelligheid. En die drie waren er allemaal in overvloed. Op de terugweg had ik een hele hoop boeken onder de arm en kon ik terugdenken aan leuke gesprekjes met auteurs en mede-Readers. Ondertussen weet ik nu ook dat er elk jaar een film getoond wordt over de boeken die de komende tijd zullen uitkomen. Superleuk, maar mijn TBR-lijstje denkt daar helaas anders over.

Lieke: Ik hoopte natuurlijk dat er weer een hoop gave boeken zouden liggen en dat was ook zo. Verder vind ik het altijd leuk om mijn mede-Readers weer te ontmoeten. Het was weer erg gezellig!

Dorien: Ook ik was vorig jaar al van de partij, dus had al een beetje een idee wat ik kon verwachten. Ik verwachtte daarom een gezellig evenement met boeken, veel boeken. En een hoop mensen uit de boekenwereld waarmee je je passie kan delen.

Welk boek uit de presentatie sprak je het meest aan?

Onno: Als crime liefhebber sprak me Find Me Gone van Sarah Meuleman het meest aan. Het is natuurlijk prachtig dat een Nederlandstalig 'suspense -boek' nu in een aangepast versie in het Engels wordt uitgebracht. Sarah schijnt ook nog zangeres te zijn, maar daarvan hebben we tijdens de presentatie niets gehoord.

Yvonne: The Dutch Wife van Ellen Keith. Ik ben zó nieuwsgierig hoe ze Argentinië in een Europees oorlogsverhaal heeft verwerkt. En natuurlijk On The Come Up van Angie Thomas. Ben benieuwd of ze weer zulke diepliggende problemen tot uiting weet te brengen.

Annemieke: Net als Yvonne sprak The Dutch Wife van Ellen Keith me erg aan. Een aankondiging van het boek had ik al op het internet voorbij zien komen, waardoor mijn interesse al werd gewekt. Toen al besloot ik dat het echt een boek voor mij zou zijn, hoe gaaf dan dat ik nu een gesigneerd exemplaar aan mijn collectie toe mag voegen. De presentatie die me denk ik het meest nieuwsgierig heeft gemaakt was Future Popes of Ireland. Bij het lezen van de informatie over het boek, was ik niet super enthousiast. Echter is auteur Darragh Martin er tijdens de presentatie in geslaagd me super nieuwsgierig te maken.

Demi: Lastig, de auteurs wisten allemaal hun boek goed aan te prijzen. Ik denk dat ik het meeste uitkijk naar The Binding van Bridget Collins. Zoals al werd gezegd is het een boek over boeken en het concept is heel interessant en origineel. Wat als je een pijnlijke herinnering in een boek kon stoppen en het zo voorgoed kon vergeten? Hoofdpersoon Emmett gaat werken bij een boekbinder en leert het vak - tot hij op een dag een boek tegenkomt waar zijn eigen naam op staat... Wat heeft hij erin gestopt? Heeft hij het vrijwillig gedaan of misschien juist niet? Ik ben heel benieuwd welke kant dit verhaal zal opgaan!

Karin: Moeilijk om te kiezen! Net als Demi spreekt het concept van The Binding me heel erg aan.

Lotte: Hoewel ze me eigenlijk allemaal aanspraken, ga ik toch voor The Binding. The Binding is een boek over boeken. Maar hier bevatten de boeken geen verhalen maar herinneringen. Eigenlijk had ik alleen die zin nodig om overtuigd te zijn. Maar toen zei de auteur dat het boek ook over geliefden gaat die elkaar verraden, vergeten en liefhebben, maar niet per sé in die volgorde. Toen was ik helemaal verkocht.

Lieke: Er kwamen zoveel boeken voorbij die me superleuk leken, maar er was er eentje die er echt uitsprong bij de film die we te zien kregen, vanwege de hilarisch voice-over: Rory Branagan - Detective (NL: Rory de Raaf - Detective). Het gaat over een jongen die detective wordt om erachter te komen waar zijn vader gebleven is. Tijdens het kijken van de boektrailer kon ik mijn lach amper inhouden. Het eerste deel van de serie heb ik dan ook meteen meegenomen toen ik zag dat er nog een exemplaar over was.

Dorien: Oef dat is wel een hele moeilijke vraag. Ik moet eerlijk toegeven dat ik tijdens de presentatie vaak met kromme tenen zat. Vond ik het zo slecht? Nee zeker niet!! Ik zat mezelf op te vreten omdat ik mijn toch al veel te grote wensenlijst en TBR alleen maar zag groeien en groeien. En groeien. Als ik dan toch echt een keuze móét maken ga ik voor a simple favor van Darcey Bell. Toen ik de filmtrailer had gezien was ik gelijk geintrigeerd. Nu kwam ik er dus achter dat de film op het boek gebaseerd is. Snel maar het boek lezen want dan kan ik daarna naar de film toe!

Welk boek ga je als eerste lezen?
Onno: Dat wordt ofwel Find Me Gone van Sarah Meuleman ofwel The Reservoir Tapes van Jon McGregor.

Yvonne: Shadow of the Fox van Julie Kagawa! Mijn pareltje. Echt, ik ben zó blij dat ik 'm dinsdag niet besteld had en dat ik nu gewoon een práchtige hardcover heb! (alhoewel... as we speak zit ik al op 70% van Broken Things van Lauren Oliver omdat Fox al in de koffer zit).

Annemieke: Ooh wat is dat een lastige keuze. Ik sta te popelen om te beginnen aan The Dutch Wife. Tegelijkertijd ben ik ook super nieuwsgierig naar het kinderboek Pages & Co van Anna James. En gezien de dikte van het boek, kan ik me voorstellen dat die al vrij snel tussendoor wordt opgevat. Maar uiteindelijk zou het ook zomaar één van de andere boeken van de stapel kunnen worden.

Demi: Ik denk dat ik het eerste wil beginnen in Godsgrave van Jay Kristoff. Ik had toevallig deel 1 mee om in de trein naar de Big Book Bonanza te lezen en toen kwam ik dus het tweede deel tegen. Perfect! Deel 1 is inmiddels uit en ik ben razend benieuwd hoe Mia's verhaal verder gaat.

Karin: Ik ben begonnen aan The Towering Sky van Katharine McGee. Vorig jaar nam ik deel 2 mee van de Big Book Bonanza en dit jaar scoorde ik het derde deel.

Lotte: Geen idee. Waarschijnlijk wordt dat een impulsieve beslissing. Ik ben het al een hele tijd geleden verleerd om lijstjes en leesagenda’s te maken, want ik kan me er toch nooit aan houden. Dus het eerste boek dat ik ga lezen is voor mezelf ook nog een complete verrassing tot ik er effectief aan begin.

Lieke: Rory Branagan - Detective! Omdat ik wel weer eens toe ben aan een grappig jeugdboek. (Die zijn ook lekker snel uit.)

Dorien: Ik ga net als Lotte geen keuze maken, want dan kan ik echt niet. Zoveel goede titels!! Ik ga denk ik lootjes trekken!!

Welke geïnterviewde auteur vond je het leukst? Waarom?
Onno: Ik vond dat alle vier lijfelijk aanwezige auteurs een leuk verhaal hielden. Bridget Collins was heel ongedwongen en maakte er een interessant verhaal van nadat de presentatrice al behoorlijk wat gras voor haar voeten had weggemaaid. Het skype interview met Angie Thomas was voor mij een feest der herkenning waar het The Hate U Give betreft. Ik hoorde veel terug van haar eerdere interviews die ik gebruikt had voor mijn artikel Two Mustreads for YA. Ik ben heel benieuwd naar On the Come Up dat oorspronkelijk gepland was voor oktober 2018, maar pas begin februari 2019 verschijnt.

Yvonne: Ik heb echt even heel hard gelachen met Darragh Martin. Wat een leuke, vlotte man was dat! Ook heb ik genoten van zijn presentatie. Voordat hij daar stond, leek het verhaal me eigenlijk niet zo leuk. Maar hij vertelde zo leuk en vol passie dat hij me zeker enthousiast heeft gekregen en ben nu toch wel erg nieuwsgierig naar Future Popes of Ireland.

Annemieke: Ik kan me aansluiten bij Yvonne, die presentatie heeft mijn interesse echt gewekt. Ook die van Sarah Meuleman vond ik erg positief. Ik denk dat dit vooral komt omdat het een boek is dat niet direct past binnen het genre dat ik veelal lees. Maar ondanks dat is ze er ingeslaagd genoeg te vertellen om me super nieuwsgierig te maken, maar op zo'n manier dat er nog genoeg overblijft om je af te vragen.

Demi: Ik vond het heel leuk om alle auteurs over hun boek te zien praten en daarna een handtekening van hen te krijgen, maar ik vond het toch het tofste om Angie Thomas te zien op het grote doek bij het skype interview. Ik ben heel benieuwd naar The Hate U Give, maar helaas waren de exemplaren van dit boek al weg toen ik bij de desbetreffende tafel kwam. Gelukkig heb ik niets te klagen met alle leuke boeken die ik wél te pakken kreeg, dus THUG ga ik te zijner tijd nog wel kopen voor ik de film ga zien. Angie's verhaal sprak me erg aan en is natuurlijk heel actueel nu.

Karin: Ook ik ga voor Angie Thomas. Het onderwerp van haar boeken is zo actueel. Ik heb een exemplaar van THUG kunnen bemachtigen dus daar ben ik heel blij mee.

Lotte: Alle auteurs konden hun boek heel mooi voorstellen aan het publiek, maar ik denk dat de boekvoorstelling van Darragh Martin toch de leukste vond. Deze schrijver zijn boek zou heel humoristisch zijn en dat merkte je ook aan de boekvoorstelling. De auteur gooide regelmatig een grapje in de groep en dat vond ik fijn.

Lieke: Ik vond Darragh Martin het leukst. Hij maakte me heel nieuwsgierig naar zijn boek. Hoe hij door naar de toenmalige paus vernoemde rotkinderen op het idee kwam om te schrijven over een excentrieke grootmoeder die haar kleinkinderen probeert klaar te stomen voor het toekomstige pausschap, dat vind ik een leuk inkijkje in hoe inspiratie werkt. Maar ook Sarah Meuleman heeft me ingepakt met haar boek waarbij de verdwijningen van beroemde schrijfsters aan bod komen. Plus, ze heeft de Engelse versie herschreven nadat de roman eerst in het Nederlands verschenen is. Ik ben benieuwd naar de verschillen.

Dorien: Ik kan me alleen maar aansluiten bij Lieke en Yvonne. Op basis van de flaptekst was ik niet zo geintereseerd in Futur popes of Ireland. Maar toen Darragh Martin vertelde over de achtergrond van het boek en vanuit welke gedachte hij het boek geschreven heeft. Daardoor raakte ik super geintereseerd. Dus ik kan nu niet wachten om zijn boek op te pakken!

d933d0ca1345fcd235f66c07b172cb2f.jpeg

Natuurlijk gaan we leuke plannen maken met al onze nieuwe boeken! De plannen met de vier boeken die in de goodiebag zaten, hebben we al voor je op een rijtje gezet:

Find me gone - Sarah Meuleman

Artikel: Sarah Meuleman heeft drie jaar geleden dit boek al in het Nederlands utigegeven en sindsdien is er weer een redactieronde overheen gegaan en is het boek opnieuw uitgegeven in het Engels. We gaan deze twee versies lezen en vergelijken.

Future Popes of Ireland - Darragh Martin

Artikel:We vonden het wel weer tijd voor een group read. Binnenkort gaan we daarom gezamenlijk aan dit boek beginnen en we koppelen er waarschijnlijk ook een winactie aan, dus houd onze spot goed in de gaten!

The Dutch Wife - Ellen Keith

Artikel: Wij gaan een lijstje maken met tien redenen om dit boek te lezen.

The Binding - Bridget Collins

Artikel: Hier verschijnt een Hot or Not artikel over. Weet The Binding ons te overtuigen?

Bedankt voor de uitnodiging HarperCollins en Van Ditmar Boekenimport!Reacties op: The Big Book Bonanza 2018

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sarah Meuleman

Sarah Meuleman

Sarah Meuleman is auteur en journalist. Ze schrijft voor diverse bladen van Vri...

Bridget Collins

Bridget Collins

Bridget Collins studeerde Engelse letterkunde in Cambridge en volgde een acteurs...

Angie Thomas

Angie Thomas

Angie Thomas is geboren en getogen in Jackson, Mississippi. In haar tienerjaren ...