Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

The Readers Recommend...

op 26 oktober 2020 door

...Books, natuurlijk! Heb jij de Reading Challenge categorie 'Lees een boek dat is aangeraden door een recensent' nog niet af kunnen vinken? Dan is vandaag je geluksdag, want de Readers raden je vier prachtige boeken aan. Zit er iets voor jou bij?

De aanrader van Onno  

The Margot Affair van Sanaë Lemoine

Margot is de ‘geheime’ zeventienjarige dochter van een Franse politicus met een gezin, die het met een beroemde actrice houdt. Margot zit in de fase tussen kind en volwassene; ze is slim, maar nog onvolwassen, terwijl ze graag voor volwassen wil worden aangezien. Ze wil meer tijd met haar vader doorbrengen. Gefrustreerd door volwassenen die haar als een kind behandelen, voelt ze zich aangetrokken tot mensen die haar serieus lijken te nemen. Lemoine geeft Margot een delicate mix van rijpheid en naïviteit, nieuwsgierigheid naar zowel cultuur als voor andere mensen en diept haar relationele zoektocht uit. De schrijfster blinkt uit in het beschrijven van de tegenstrijdige gevoelens in de relatie tussen tieners en volwassenen. Dit is mijn recensie.

De aanrader van Demi

A Heart so Fierce and Broken van Brigid Kemmerer

Het kan soms heel lastig zijn om een vervolgdeel net zo spannend en goed te laten zijn als een eerste deel - vaak voelt een tweede deel aan als niet meer dan een bruggetje naar een slotdeel of nóg een tussendeel. Dit boek is echter een mooie uitzondering op het zogeheten tweede-deel-syndroom en voelt als een belangrijk onderdeel van de serie in zijn geheel.

Zonder belangrijke spoilers: het eerste boek was een losse hervertelling van Beauty and the Beast, terwijl dit deel de schaal verder vergroot dan dat sprookje alleen en de nadruk legt op andere personages. De spanning wordt opgevoerd en je verveelt je geen seconde. Toch zijn er ook zat mensen die dit deel minder vonden dan het eerste om verschillende redenen - aan welke kant jij staat kun je alleen maar ontdekken door aan deze reeks te beginnen. Het duurt niet lang meer en dan verschijnt deel drie alweer - het perfecte moment dus om aan deze serie te beginnen als je van meeslepende hervertellingen met een originele draai houdt. Hier is mijn recensie.

De aanrader van Karin

Just Breathe van Cammie McGovern

Just Breathe gaat over de tieners David en Jamie. David heeft de ziekte cystic fibrosis en het gaat steeds slechter met hem. Hij komt in het ziekenhuis te liggen, waar Jamie vrijwilliger is. Jamie en David ontwikkelen een vriendschap en hebben het over dingen die ze niet met anderen kunnen bespreken. Davids vrienden en familie zijn in ontkenning over hoe ziek hij is en hij wil iemand die niet zo schrikt van de ernst van zijn situatie. Jamie kan er beter tegen. Door gezamenlijke activiteiten zoals origami en oude films kijken, krijgen ze een hechte band.

Het onderwerp van een ernstig zieke tiener is niet per se heel origineel in het YA genre maar dit boek gaat er heel mooi mee om. Just Breathe is een aangrijpend boek over twee tieners die elkaar steunen. Een mooie YA-standalone die je laat lachen, huilen en je tevreden achterlaat. Hier is mijn recensie.

De aanrader van Lieke

Women Talking van Miriam Toews

Sinds A Complicated Kindness, waarin ze de zoektocht van een jonge vrouw naar zichzelf binnen een Mennonietengemeenschap authentiek, ontroerend en mooi neerzet, ben ik fan van Toews. Women Talking gaat eveneens over vrouwen binnen eenzelfde soort geloofsgemeenschap, maar deze keer naar aanleiding van een waargebeurd verhaal. Nadat verschillende vrouwen en jonge kinderen gedurende een lange periode gedrogeerd en verkracht zijn, blijkt dat ze dit niet verzonnen hebben en dat het geen straf van God is (zoals de mannen binnen de kolonie in eerste instantie beweerden) maar dat een groepje mannen uit de gemeenschap hiervoor verantwoordelijk is geweest. Het groepje wordt overgeleverd aan de politie – puur om de mannen te beschermen tegen wraak van familieleden van de slachtoffers – en tegen de vrouwen wordt gezegd dat ze de mannen bij terugkomst moeten vergeven. Of ze moeten vertrekken.

Toews richt zich op de vergadering van een select gezelschap vrouwen die zijn uitgekozen om voor alle vrouwen te beslissen wat ze gaan doen. Het boek gaat dus letterlijk over vrouwen die praten. Maar toch is het buitengewoon boeiend, omdat ze zich los moeten worstelen van alles - hun geloof, traditie, familie en de autoriteiten - waar ze zo lang op hebben vertrouwd. Je zit dus constant op het puntje van je stoel. Een bijzondere #MeToo roman die inmiddels een Nederlandse vertaling heeft gekregen. Hier is mijn recensie.

Welk boek zou jij willen aanraden? Laat hieronder een reactie met een link naar je recensie achter!



Reacties op: The Readers Recommend...

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Brigid Kemmerer

Brigid Kemmerer

Brigid Kemmerer was eerst werkzaam in de financiële sector voordat ze fulltime s...

Cammie McGovern

Cammie McGovern

Cammie McGovern (Evanston, Illinois, 1963) is een Amerikaanse auteur van romans ...