Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

'Tis the Season...to Be Reading!

op 25 december 2021 door

Maak een vuurtje in de open haard of trek een dikke (kerst)trui aan en nestel je in een lekkere leeshoekje. Warm drankje en een (kerst)koekje erbij. Kerstmuziek aan. Stel dat de kerstsfeer er nu nog steeds niets inzit dan hebben we een paar boeken gelezen die daar vast verandering in brengen!

Door Lieke en Karin

So, This Is Christmas

In So, This Is Christmas gaat de zestienjarige Finley, na een aantal maanden op school, onverwacht naar huis voor de kerstvakantie. Daar aangekomen wordt ze verrast door het nieuws dat haar ex-vriendje nu een relatie heeft met haar beste vriendin. En nog erger: haar ouders zijn uit elkaar en haar moeder is niet eens thuis. Bovenop dit alles komt haar klasgenoot van school, Arthur, op bezoek in haar thuisplaats. Finley heeft namelijk de site van haar stad Christmas wat aangedikt om het mooier en actiever te laten lijken voor haar klasgenoten. Om Arthur en zijn tante toch een echte kerstvakantie te laten hebben, neemt zij hen op touw om leuke kerstactiviteiten te doen.

Karin: Dit boek is echt heel kerstig, haha! Het idee dat het stadje Christmas een beetje gedwongen zijn naam moet waarmaken, vind ik erg leuk. Al die activiteiten die Finley organiseert, van kerstkoekjes bakken tot rendieren bezoeken, zorgen voor een heerlijke feelgoodsfeer. Het boek draait niet alleen maar om Kerst, ook thema’s als verwaterende vriendschappen en gescheiden ouders komen voorbij. Toch blijft de boventoon een vrolijk feestelijk verhaal met – natuurlijk – een ontluikende liefde.

Sommige situaties of keuzes zijn niet echt geloofwaardig, maar ik heb het alsnog met plezier gelezen. Fun fact: auteur Tracy Andreen heeft ook meerdere Hallmark kerstfilms geschreven, dus zij weet wel een zoete kerstsfeer neer te zetten. Maar ondanks dat de Hallmark films vaak tenenkrommend fout zijn, vind ik dit boek juist een lief en knus verhaal. Geschikt voor deze tijd!

Hogfather

In Ankh-Morpork worden de cadeautjes niet bezorgd door de Kerstman maar door de Hogfather. Hij rijdt in een slee getrokken door vier varkens en komt door de schoorsteen. Maar deze Hogswatch niet, want iemand heeft het onzalige plan opgevat om hem te laten vermoorden. Helaas leidt de verdwijning van de Hogfather tot allerlei onvoorzien onheil, vooral als de Dood zijn werk tijdelijk overneemt…

Lieke: Hogfather is een klassieke Terry Pratchett: hilarisch, met antwoorden op vragen die je nooit hebt gesteld maar echt had moeten stellen, bevolkt door tig bizarre maar volkomen realistische wezens en een boodschap die hard, vriendelijk, voor de hand liggend en diepzinnig tegelijk is. Ik ben nog aan het nagenieten van de fantasie die tentoongespreid wordt in deze gave fantasy-roman!

0fc5e74fc5f961608c9659da51b28c42.jpg

Dash & Lily’s Book of Dares 

Lily is eenzaam en heeft maar weinig vrienden. Haar broer en zijn vriendje dagen haar uit eens wat geks te doen. Ze maken van een rood notitieboekje een ‘dare guide’ en laten die achter in een boekenwinkel. Dash vindt dat boekje en reageert op de opdrachten. Dash & Lily leren elkaar kennen via het boekje. Zouden ze elkaar ook in het echt willen ontmoeten?

Karin: Ik heb Dash & Lily's Book of Dares van David Levithan vrij snel gelezen nadat ik de Netflix-serie vorig jaar heb gekeken. Daarom kende ik het verhaal nog super goed en vond ik het boek iets minder pakkend. Dat was natuurlijk niet de goede aanpak. Afgelopen maand heb ik het nog een keer gelezen met een frisse blik en werd ik ook echt verliefd op het boek.

De hoofdpersonen zijn zo leuk! Lily houdt enorm van kerst, is hecht met haar familie maar vrienden maken vindt ze lastiger. Dash heeft een hekel aan kerst en zijn gescheiden ouders hebben niet veel aandacht voor hem. Lily en Dash dagen elkaar uit en zijn zeker aan elkaar gewaagd. Niet alles loopt zoals ze willen of zoals ze voorgesteld hadden, maar dat maakt het verhaal ook realistisch. Dit boek raad ik zeker alle YA-lezers aan. Er is een tweede en derde deel, die ik vorige week ook gekregen heb, dus die verhalen ga ik de komende dagen ook lezen!

Christmas Days

Christmas Days van Jeanette Winterson bevat twaalf kerstverhalen en twaalf kerstrecepten voor de twaalf dagen van kerst. De verhalen zijn behoorlijk verschillend. Er zitten lugubere spookverhalen tussen, onvervalst romantische verhalen en licht mystieke verhalen) maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal voorzien zijn van een snufje magie. Er gebeuren dingen die eigenlijk niet kunnen, maar soms een zetje geven op een goede afloop – en soms ook niet.

De recepten zijn geen droge opsomming van ingrediënten en instructies, maar gaan ook over de vele manieren waarop en het gezelschap waarmee Winterson door de jaren heen kerst heeft gevierd. Zo krijg je een goed beeld van de tradities en de mensen die ze koestert. Haar moeder, met wie ze een moeizame relatie had, (zie het semi-autobiografische Oranges Are Not the Only Fruit) komt aan bod, maar ook haar vriendschap met auteurs Kamila Shamsie en de overleden Ruth Rendell.

Lieke: De verhalen zijn goed bevallen, vooral de grote verscheidenheid aan genre en sfeer is cool. De echte verrassing zijn echter de recepten. Ten eerste, je krijgt er trek van. Dat is wel het minste dat ik verwacht van een recept in een boek, haha. Ten tweede, het is mooi hoe je aan de hand van het bereiden van een gerecht een goed beeld krijgt van de relatie van Winterson met allerlei mensen in haar leven en met de feestdagen. Wonderlijk grappig en hartverwarmend.

Welk (kerst)boek lees jij deze dagen graag?Reacties op: 'Tis the Season...to Be Reading!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Terry Pratchett

Terry Pratchett

Terry Pratchett (Beaconsfield, 1948 - Broad Chalke, 2015) was met zijn onovertro...

David Levithan

David Levithan

David Levithan is een Amerikaanse schrijver en redacteur. Zijn debuut maakte hij...

Jeanette Winterson

Jeanette Winterson

Jeanette Winterson (1959) is een Britse auteur. Ze debuteerde in 1985 met S...

Gesponsorde boeken