Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De juliboeken

op 31 juli 2022 door

Het is de laatste zondag van de  maand, dus uitleesdag! En dat is mij vandaag gelukt. Vandaar al op tijd mijn maandoverzicht. Wat las ik allemaal deze maand

Birk - Jaap Robben
Een ontroerend verhaal over een ingewikkelde relatie tussen een zoon en zijn moeder op een  klein eiland. Er is nog één andere inwoner. Het verhaal bestrijkt de tijd tussen het overlijden van de vader van Mikael en het einde van zijn puberteit.

Bent ú de burgemeester? - Joyce Sylvester (luisterboek, voorgelezen door Sylvester zelf)
Een interessant boek over de eerste vrouwelijke burgemeester van Surinaamse afkomst. Sylvester heeft hier hard voor gewerkt en dat beschrijft ze in haar boek. Eigenlijk gaat alleen het laatste hoofdstuk over het daadwerkelijke burgemeesterschap. Sylvester vertelt via diverse anekdotes over haar leven.

De voorleessnelheid is helaas niet zo prettig. Als hij op 1 staat, is het nét te langzaam, op 1,25 net te snel. Dit stoort mij tijdens het luisteren.

Etta Palm, van Nederlands eerst feministe tot staatsvijand - Wil Schackmann
Dit boek vertelt over het leven van Etta Palm, aan de hand van historische gegevens uit diverse archieven. Het verhaal van haar leven wordt chronologisch vertelt, maar het wordt nooit saai. Haar leven is ook nooit saai. Te midden van de Franse Revolutie pleit zij voor een grotere vrijheid voor vrouwen en opleiding voor meisjes. Schackmann vertelt dit alles correct maar vaak ook met een humoristische kwinkslag. Zie hier mijn recensie. Ik blijf mij erover verbazen, dat ik niets van deze vrouw wist. 

(inmiddels ben ik samen met de schrijver op zoek naar degene, die een tegel van Etta Palm plaatste in een straat in Groningen. Geen idee waarom en waarom precies in deze straat)

Het water komt - Rutger Bregman (luisterboek, Bregman leest zelf heel prettig voor)
Een niet zo vrolijk verhaal wel kort. Bregman roept op tot actie. Volgens de huidige voorspellingen stijgt de zeespiegel tot 2050 met twee meter en dat kan onze huidige waterkering niet aan. Die is vervaardigd met een maximale stijging van veertig centimeter in gedachte. Dus tenzij we de helft van ons land terug willen geven aan de zee, is er actie noodzakelijk. Ik voelde me machteloos en moedeloos met deze boodschap. Hoe gaan we dit tij keren? 

De verwarde cavia - Paulien Cornelisse
Ik was toe aan een boek-ter-ontspanning en dat is dit wel. De humor van Cornelisse zit er duidelijk in, maar verder is het niet zo'n sterk verhaal. 

Het is oké om je niet oké te voelen - Megan Devine
Een boek over rouw. 'Manieren voor het liefdevol dragen van verlies' is de ondertitel. Tijdens het lezen kreeg ik de neiging gelijk te reageren en zo kwam ik tot een hele blog over dit boek. 

Vier wandelaars & een Siciliaan- Marion Pauw, Roos Schlikker, Elle van Rijn en Femke de Wind
Ik was wel toe aan wat ontspanning en deze zag ik al vaker langskomen. Inderdaad een leuk boek. Vier vrouwen kozen elk met hun eigen redenen voor een wandeling van tien dagen. Tijdens de wandeling komen ze zichzelf en elkaar tegen. Wel wat emoties dus, maar mooi vorm gegeven. Een fijn boek. 

De kleur paars - Alice Walker (luisterboek, voorgelezen door Babs Gons)
Ik las dit boek al als jong meisje en vond het schitterend. Nu weer. Waarschijnlijk lees ik het nu wel anders. Of, ik luisterde. Het werd fijn voorgelezen door Babs Gons. Luisteren ging me wel wat langzaam, maar doordat ik met hoofdpijn op bed lag en niet kon slapen, koos ik er toch voor hem uit te luisteren, in plaats van het boek uit de kast te pakken. En ik ben zelfs met m'n hoofdpijn gaan wandelen, omdat ik dat een prettige manier van luisteren vind. Het boek maakt weer veel indruk op me. 

Voeding is geen medicijn - dr. Joshua Wolrich
Een fijn boek over voeding. Wolrich legt in heldere taal uit, waarom je diverse hypes niet zou moeten volgen. Hij is duidelijk: gezond eten is belangrijk en is onderdeel van een leefstijl. Een gezonde leefstijl verkleind je kans op bepaalde ziektes, maar als je ziek bent, kan voeding én leefstijl alleen dit niet omkeren. Daar heb je medicatie voor nodig, in veel gevallen. Meest schokkend was voor mij, dat het bepalen van het ideale gewicht door middel van bmi, ook maar natte vingerwerk is geweest jaren terug. 

Wolrich is arts én heeft voedingsleer gestudeerd. Hij legt ook uit dat de meeste artsen weinig weten van voeding en dat een dieet, dat door een arts wordt geschreven, niet gelijk zaligmakend (of zelfs gezond) is. Ook vindt hij het schadelijk dat voor veel artsen afvallen bij overgewicht (dat dus ooit met natte vingerwerk is bepaald) de eerste 'behandeling' is, in plaats van grondig onderzoek. Dik is niet per definitie ongezond en dun zéker niet altijd gezonder. Mensen met een bepaalde aandoening die afvallen, hebben die aandoening nog als ze slank zijn. 

De Hollander - Mathijs Deen*
Een spannend verhaal met een leuke twist. Er wordt een lijk gevonden op een stuk grond, waarvan niet helemaal duidelijk is of het Nederland of Duitsland is. Een Duitse Nederlander, of Nederlandse Duitser, bijt zich hierin vast. Voor mij ook leuk dat het een boek is, dat zich afspeelt in mijn omgeving.

Eilandpost - Mary Ann Shaffer
Dit boek kreeg ik via bookcrossing en omdat het zich op Guernsey afspeelt, wilde ik het (toch) graag lezen. Anders had ik het misschien zo in m'n minibieb gezet. En wat ben ik blij dat ik het las!

Het boek vertelt het verhaal van tweede wereldoorlog op het eiland Guernsey aan de hand van brieven aan een schrijfster. Over de schrijfster leer je ondertussen door haar brieven aan haar vriendinnen en een vriend annex haar uitgever. Ja, het is een roman, maar de manier waarop het geschreven wordt is heerlijk ontspannen en humoristisch. Het vertelt bovendien een oorlogsverhaal, waar ik niet van op de hoogte was, die van Guernsey. 

Uit liefde, meneer Tuschinski - Tanya Commandeur
Commandeur schrijft prachtige historische romans. Deze stond al een tijdje op mijn WIL-lijstje en ik was dan ook blij dat ik de bookazine van iemand kreeg. Onvoorstelbaar wat Tuschinski voor elkaar kreeg. Wat een drive! En wat een drama ook.

Past het dier nog op ons bord - Imke de Boer
Dit boek is geen pleidooi voor enkel vegetarisch of veganistisch eten. Integendeel zelfs, want De Boer beschrijft hoe vee in de cyclus kan passen met het eten van afval van plantaardig voedsel en het bemesten hiervan. Maar, op de manier waarop vlees nu geproduceerd wordt, valt wel wat aan te merken. Zo gaat 30% van onze graanproductie op aan veevoer. Importeren we op grote schaal soja uit Zuid Amerika, waar regenwouden voor gekapt worden, en voeren deze soja ook aan onze dieren. He vlees van deze dieren wordt vervolgens geëxporteerd, waarna wij blijven zitten met een mestoverschot.

De Boer pleit dan ook voor minder vervoer van dieren (in Nederland worden mestkalveren geïmporteerd uit Ierland, die vervolgens in Duitsland worden geslacht) en kleinschaliger landbouw, met meer diversiteit. Ook de akkerbouw kan wel wat diverser. Minder monocultuur kan leiden tot minder gebruik van pesticiden. En wat te denken van kippen bij een boomgaard, die schadelijke insecten opeten?

Het zoutpad - Raynor Winn
Ik las veel enthousiaste verhalen over dit boek, dus toen ik het voor een zacht prijsje zag liggen in de boekwinkel, besloot ik hem mee te nemen. Het viel mee en tegen. Ik houd er gemengde gevoelens over. Misschien waren de verwachtingen te hoog. Ondertussen kan ik het niet bevatten dat twee 'oudere' mensen (van mijn leeftijd eigenlijk) dagenlang kunnen lopen op repen karamel en thee. Maar kennelijk is dat gelukt. Knap. Dat zeker. Vooral ook met het weer waar ze mee te maken hadden. Ik ben na een uurtje regen, terwijl ik binnen zit, al zat van dat weer. 

De omgeving lijkt me wel heel bijzonder. 

En dit was dus juli. De helft van het jaar voorbij, zit ik op 68 boeken. 

*Ik was dit boek vergeten! Dus nog even toegevoegd.

(op de foto: Bonte Bentheimers. Deze zijn gefotografeerd bij Bezoekerscentrum Reitdiep van het Groninger Landschap)



Reacties op: De juliboeken

Gerelateerd