Auteur in de kijker: Fredrik Backman

op 22 augustus 2016 door

Ik heb Fredrik Backman in 2012 ontdekt toen ik En man som heter Ove (Een man die Ove heet) las. Ik was meteen dol op de zwarte humor en de scherpzinnigheid waarmee dagdagelijkse, kleine gewoontes geanalyseerd worden. Sindsdien volg ik Backman op Twitter, lees ik regelmatig zijn blog en koop ik zijn boeken meteen als ze van de persen rollen, een fan dus.

Wie

Fredrik Backman is een Zweedse dertiger (1981), auteur en populaire blogger. Op zijn blog schrijft hij over alles wat hij dagelijks meemaakt. Zijn informele, humoristische stijl is ook in zijn boeken terug te vinden.

Fredrik Backman debuteerde met een boek dat een bundeling adviezen voor zijn tweejarige zoon bevat (Saker min son behöver veta om världen (2012); vertaling wordt binnenkort verwacht). Ik hou niet zo van kortverhalen en heb dit boek daarom niet gelezen. Nadien schreef hij drie romans die elkaar razend snel opvolgden. Ik hoop dat hij ondertussen aan zijn vierde roman werkt, want mijn ongeduld is groot.

Zijn personages lijken allemaal aparte types, maar blijken uiteindelijk niet vreemder te zijn dan jij en ik. Indirect geeft hij kritiek op de manier waarop we met elkaar omgaan, vooral het gebrek aan directe communicatie komt in al zijn boeken terug.

Na het eerste boek vreesde ik dat hij nadien dezelfde succesvolle trucjes zou herhalen. Die vrees bleek ongegrond. Hoewel je zijn stijl uiteraard wel erkend, is de manier waarop hij het gebrek aan communicatie tussen mensen benadert eerst zwartgallig, dan weer poëtisch en in zijn laatste werk vooral tragisch. Het levert drie totaal verschillende boeken op.

Ik las zijn boeken in het Zweeds, maar hoorde al heel veel positieve dingen over de vertalingen.

Romans

En man som heter Ove (2012) - Een man die Ove heet (2013)

Een hilarisch boek over een man met meer principes dan goed voor hem is. Hij zondert zich na de dood van zijn vrouw meer en meer af van zijn buren, waarvoor hij niets dan minachting kan opbrengen. Ondanks zijn aanhoudende gemopper sloot ik Ove in mijn hart. Het verhaal werd onlangs verfilmd, maar ik hou zo erg van het boek dat ik niet durf te gaan kijken.

Min mormor hälsar och säger förlåt (2013); Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt (2014)

Dit boek breekt helemaal met de harde, cynische humor van Ove. Het hoofdpersonage is een meisje dat langzaam maar zeker uit haar sprookjeswereld verdreven wordt wanneer ze haar oma als mens van vlees en bloed i.p.v. als heldin leert kennen. Min mormor is een vreemd, poëtisch verhaal dat me heel erg ontroerd heeft. Het citaat ‘Als je een oma hebt, heb je een leger’ vat het boek perfect samen.

9f8fbd82bdef26af31019c1e2de2a5e4.png

Britt-Marie var här (2014) - Britt-Marie was hier (oktober 2015)

Dit boek is de spin-off van ‘Mormor hälsar och säger förlåt’.Doorheen het mormor-boek blijft Britt-Marie een irritant, vlak personage. Deze keer zien we de wereld door haar ogen. Dat leidt tot zowel grappige als intrieste inzichten. Op het einde van het verhaal kan je niet anders dan voor Britt-Marie supporteren. Ontroerend en grappig, maar op een zachtere manier dan bij Ove.Reacties op: Auteur in de kijker: Fredrik Backman

Meer informatie

Gerelateerd

Over