Advertentie

Elly’s Choice wordt Bookchoice – mijn bedenkingen

op 05 februari 2017 door

Elly’s choice

Ik heb al een aantal jaren een abonnement op Elly’s Choice. In België bieden de bibliotheken geen ebooks aan en hoewel het ebook meestal goedkoper is dan de papieren versie loopt het leesbudget bij een veellezer als mezelf behoorlijk op. Bij Elly’s Choice kon ik intekenen op 10 ebooks/maand voor amper 30 euro per jaar (2,99 euro/maand). Het addertje onder het gras: ik kon de boeken niet zelf kiezen. Daar stond tegenover dat de downloads van mij zijn; ik kan ze bewaren op de ereader of pc. Het addertje vond ik na verloop van tijd een voordeel omdat ik zo boeken las die ik nooit zelf zou kopen en nieuwe auteurs leerde kennen. Elke maand zaten er wel een paar boeken bij die op mijn to-read lijst stonden en/of die mijn belangstelling opwekten. Prima deal dus.

Na verloop van tijd paste Elly’s Choice het aanbod aan: er werd plots gewerkt met 3 pakketten (mannen, vrouwen en literatuur). De pakketten hadden 5 boeken gemeenschappelijk en 5 boeken waren specifieker op het doelpubliek gericht. Voor mannen betekende dat sport en non-fictie, vrouwen chick-lit, feel good en thrillers en bij literatuur vooral hedendaagse en oudere romans. Los van de tenenkrullende opdeling tussen mannen- en vrouwenboeken koos ik resoluut voor literatuur. Voor mij betekende deze verandering dat er meer kans was op boeken die ik graag wou lezen. Zo kon ik elke maand wel 3 à 4 boeken op mijn ereader zetten. Ik was tevreden.

Promotie-actie: 28-29 januari

28 januari kwam Elly’s Choice met de volgende actie: “Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar ik heb fantastisch nieuws!! We hebben onze CEO eindelijk zover gekregen om eenmalig een geweldige aanbieding te doen… Houd je hart maar vast, want wij konden het ook bijna niet geloven….! Lees nu een jaar lang Elly’s Choice voor slechts €1,99 per maand!“

Het CEO-verhaal vond ik nogal stuntelig, maar de actie wierp duidelijk zijn vruchten af. Bericht op 29 januari: “Wat een dag was het gisteren! Duizenden mensen hebben gebruik gemaakt van onze unieke aanbieding: 10 eBooks per maand voor de prijs van een kopje koffie!”

 

Dat ze hiermee bedoelden dat ze duizenden mensen op het verkeerde been hadden weten te zetten, bleek pas de volgende dag…

 

Bookchoice: 30 januari

De CEO was blijkbaar toch niet helemaal te vinden voor de lagere instapprijs, want op 30 januari kwam er een mailing dat Elly’s Choice vanaf 1 februari internationaal gaat onder de naam Bookchoice: “De overgang naar een internationale boekenclub biedt natuurlijk de uitgelezen kans om het abonnement te optimaliseren. We hebben goed naar jullie geluisterd en begrepen dat 10 boeken per maand niet altijd bij te houden is en de wens voor audioBooks groot is. Vandaar dat het aanbod vanaf februari uit 8 boeken bestaat die je voortaan niet alleen kunt lezen maar óók kunt luisteren […] Hiermee wordt het dus niet alleen mogelijk de boeken te lezen en te luisteren maar ook per boek te kiezen uit 6 verschillende talen. Internationaal zal deze verbreding van het abonnement zorgen voor een iets hogere maandprijs, maar voor jullie, fans van het eerste uur, verandert er uiteraard niets aan de prijs.”

8 boeken i.p.v. 10

Dat het lager aantal boeken gebracht wordt als een voordeel voor de lezer vind ik ronduit lachwekkend. Ik heb nog nooit een lezer horen klagen over een teveel aan boeken. Gewoon eerlijk toegeven dat de winstmarge te klein werd, had ik overtuigender gevonden. Naast de vermindering van het aantal boeken wordt afgestapt van de verschillende pakketten. Alle genres worden dus in één pakket aangeboden. Voor februari betekent dat 4 thrillers, 1 fantasy, 1 chick-lit en 2 romans. Op het eerste zicht is dat een enorme achteruitgang voor mijn eigen pakket, maar Enkeltje Ierland en Zijspoor wou ik graag lezen en naar Naamloos ben ik best nieuwsgierig. Ik lees boeken graag in de originele taal, luister tijdens het joggen naar audioboeken en mijn abonnementsgeld verhoogt voorlopig niet, dus ik wil deze veranderingen best een kans geven (al hoop ik dat het aandeel thrillers niet zo hoog blijft). Zelfs de nieuwe prijs van 3,99 euro voor 8 boeken valt in principe nog mee, maar zowel de communicatie hierover als de technische overgang had een stuk eleganter gemogen.

Technische problemen

Alle boeken zouden gedownload kunnen worden in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees en Nederlands en ook beluisterd kunnen worden als audiobook. Of enkel boeken aan bod zullen komen die in al deze talen vertaald zijn of de boeken op een andere manier vertaald worden, is niet helemaal duidelijk. Idem voor de audioboeken. De FAQ-pagina roept meer vragen op dan dat ze antwoorden geeft. Op 1 februari ging ik dus snel naar de website. De uitbreiding naar verschillende talen blijkt echter pas ‘binnen een paar maanden’ (lekker vaag!) van start te gaan.

Ik legde me mopperend neer bij het verminderde aanbod en ging aan de slag om de drie boeken op mijn pc te zetten. Dat lukte niet, maar gelukkig heb je voor elk boek 3 downloads, dus ik probeerde het nog eens en nog eens… het aantal downloads ging gezwind omlaag, maar de boeken waren nergens te bekennen. De klantendienst werd uiteraard overspoeld met vragen, via facebook en twitter maakte ik op dat mails sturen weinig zin had. Via Messenger kwam ik wel vrij vlot in contact met de helpdesk. Blijkbaar werkte het programma niet met Explorer, er werd aangeraden om het te proberen met Chrome. Mijn aantal downloads kon gereset worden en met Chrome lukte het wel.

Het downloaden van de audiobooks bracht nieuwe problemen met zich mee en verliep zo moeizaam dat ik het na één boek heb opgegeven. Dat de hoofdstukken niet in de juiste volgorde op mijn pc komen, is een probleem dat volgens de helpdesk niet te verhelpen is. Dat moet ik handmatig in orde brengen. Via de app zou het beter moeten gaan, maar voor android is die er voorlopig nog niet (alweer die vaagheid).

Conclusie

De stroom klachten op de sociale media was gigantisch. Hoewel ik zelf een paar maanden zal afwachten, begrijp ik waarom een groot aantal mensen hun abonnement al heeft stopgezet. De communicatie over de overstap kan alleen behoorlijk lomp genoemd worden. Vooral mensen die de dag voordien een abonnement voor 10 boeken afgesloten hadden voelen zich terecht voor de gek gehouden. Bovendien was het fijner geweest wanneer de overstap pas zou doorgevoerd zijn op het moment dat het abonnement én het downloaden helemaal op punt stonden. Wel het aantal boeken verminderen en de pakketten opzeggen, maar de talen en app nog niet aanbieden komt bijzonder inhalig over.

Voorlopig blijft mijn abonnementsgeld behouden, maar voor hoe lang dit geldt is (alweer) niet duidelijk. Of ik jaarlijks 10 euro meer zal willen betalen zal helemaal van het aanbod en de gebruiksvriendelijkheid van het downloaden afhangen.

Er gaan geruchten de ronde dat Bol.com ook aan een abonnementsformule voor ebooks werkt. Ik volg dit na de aanpassing van Elly’s Choice naar Bookchoice alvast nauwgezetter op.Reacties op: Elly’s Choice wordt Bookchoice – mijn bedenkingen

Meer informatie

Gesponsorde boeken